Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σήμερα το πρωί, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

«Η πολιτική, εδώ και χρόνια, περνά δραματική κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αποκεφαλίσουμε (πολιτικά εννοώ). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκεφαλίσουμε πολιτικούς που είναι επίορκοι, ανάξιοι, αναποτελεσματικοί και να αναδείξουμε την πολιτική εκείνη που είναι δημιουργική για την πόλη, για την πατρίδα, για τον Νομό, για την Περιφέρεια. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία.

Εγώ λοιπόν είμαι εδώ, για να ακούω προτάσεις, υποδείξεις. Για να κάνουμε έστω και με αυτόν τον τρόπο, με μέσον το ραδιόφωνο, πράξη την άμεση δημοκρατία. Ο πολιτικός έχει ανάγκη να επικοινωνεί με τη ζώσα κοινωνία και όχι μέσω των παραδοσιακών κομματαρχών, αυτών που όπως λέμε, αποτελούν την αυλή του κάθε πολιτικού και τον αποκόπτουν τελικά από την κοινωνία. Εγώ θέλω την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη. Έρχομαι στο ραδιόφωνο, περπατάω στους δρόμους, πάω στις πλατείες, μπαίνω στα μαγαζιά και συζητάω.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΕΡΓΚΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ

«Δυστυχώς, και αυτό το κομμάτι είναι υπό την κατοχή του ΟΛΠ. Δεν ανήκει στο Δήμο του Πειραιά. Αυτό είναι το παράδοξο. Θα ανήκει όμως. Θα το πάρουμε. Θα το επαναποκτήσουμε. Δεν δέχομαι καν τον όρο: θα μας το παραχωρήσει ο ΟΛΠ. Ποιος είναι ο ΟΛΠ, που θα μας παραχωρήσει την πλατεία μας; Δυστυχώς, την έχει ο ΟΛΠ και δυστυχώς, την άδεια για αυτές τις πέργκολες, την έχει δώσει ο ΟΛΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι προς τον Πειραϊκό λαό, ότι οι πέργκολες θα φύγουν το αργότερο εντός 40 ημερών. Το αργότερο. Αν δείτε μεθαύριο να μην υπάρχουν, να μην εκπλαγείτε.

Σιωπηρώς, χωρίς φωνασκίες, έχω ξεκινήσει τη διαδικασία για την επιστροφή του πραγματικού Λέοντος στον Πειραιά. Ελπίζω ότι θα ευοδωθεί.»

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Έχουμε μπροστά μας οκτώ χρόνια μέχρι και την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Εμείς, ως δημοτική αρχή, θα προγραμματίσουμε όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν και που δεν έγιναν τέσσερις δεκαετίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι εθνικοί πόροι δεν υπάρχουν. Θα αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που προσφέρεται από τα κοινοτικά ταμεία, πιέζοντας και πείθοντας την κυβέρνηση, να προτιμηθεί ο Δήμος του Πειραιά, που έχει μείνει τόσα χρόνια πίσω. Και τα Ποσειδώνια στον Πειραιά και οι πεζόδρομοι στον Πειραιά και οι αναπλάσεις στον Πειραιά και τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στον Πειραιά. Όλα αυτά τα χρωστάμε στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Τον Πειραιά με την αρχοντιά και την λάμψη του, τον χρωστάμε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, χωρίς τον Πειραιά είναι ανάπηρη, είναι λειψή.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω και ελπίζω ότι τις προσεχείς ημέρες ή έστω εβδομάδες, θα έχουμε τις εξελίξεις.»

Σε ερώτηση ακροατή, γιατί ο Δήμαρχος δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, αφού, όπως τόνισε, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή μας, ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε:

«Ο κ. Δένδιας είναι πολύ φίλος μου. Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές. Είναι πολύ πρόθυμος, πολύ συνεργάσιμος και μάλιστα όταν τον ρώτησα πότε θα τα πούμε, μου είπε όποτε μου πεις θα κατέβω εγώ στον Πειραιά. Υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι είναι πολύ στενοί μου φίλοι, πολύ καλοί μου συνεργάτες από την παλιά ιδιότητα που είχα στην πολιτική ζωή του τόπου. Με προσφωνούν Πρόεδρε. Ο νοών νοείτω. Τους αγαπώ πολύ όλους, όσοι είναι στην κυβέρνηση και προσπαθούν και τον Νίκο Δένδια, ο οποίος φαίνεται να λύνει ένα πρόβλημα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, την λαθρομετανάστευση και την αντιμετώπιση της, με ανθρώπινο τρόπο. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κωστής Μουσουρούλης, ο Θανάσης Σκορδάς, είναι καλά παιδιά και πρόθυμοι να συνεργαστούν. Βλέπω όλους τους υπουργούς. Έχω δει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, όπως επίσης και τον άρχοντα –να το πω έτσι- της πολιτικής, Αριστερό βεβαίως, τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έδειξε να γνωρίζει τα προβλήματα του Πειραιά, σχεδόν όσο εγώ.

Κάνουμε αυτές τις επαφές. Δεν κραυγάζουμε στα κάγκελα. Δεν κινητοποιούμε το λαό στην πλατεία. Αξιοποιούμε τους θεσμούς. Αν αποτύχουμε, εμείς θα φταίμε.»

ΓΚΡΑΦΙΤΙ –ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

«Είναι πολύ θετικό, ότι φθάσαμε το πρόβλημά μας να είναι τα γκράφιτι και τα συνθήματα στους τοίχους, γιατί μόλις προσφάτως το πρόβλημά μας ήταν ότι δεν βλέπαμε κάδους απορριμμάτων, γιατί ήταν καλυμμένοι από σκουπίδια.

Τα γκράφιτι, σε πάρα πολλούς τοίχους, τα έχουμε σβήσει. Πάντως, η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι τα παιδιά που κάνουν γκράφιτι να πάρουν την υπόθεση πάνω τους. Να απεικονίζουν όμορφα πράγματα σε τοίχους και μετά οι ίδιοι να τα φυλάνε. Διότι, το ράβε-ξήλωνε, δεν είναι λύση.

Τώρα π.χ, έχουμε το θέμα της περιτοίχισης των πλατειών, που θα περιτοιχίσει η ΜΕΤΡΟ Α.Ε., προκειμένου να αρχίσει τις εκσκαφές για να βρει αρχαιολογικά ευρήματα κλπ. Υπάρχει συμβατική δέσμευση να πληρώσουν το όποιο τίμημα, προκειμένου από την έξω πλευρά να μην φαίνονται οι λαμαρίνες, αλλά να φαίνονται πίνακες ζωγραφικής.»

Σε επισήμανση ακροατή ότι στην παραλιακή στο Νέο Φάληρο, από το ΣΚΑΪ μέχρι το γήπεδο Καραϊσκάκη, τα διαζώματα στη λεωφόρο είναι σε κακή κατάσταση, ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε :

«Δεν είναι σε κακή, είναι σε δραματική, τριτοκοσμική κατάσταση. Το πράσινο είναι κακοποιημένο, υπάρχουν σκουπίδια, κλπ. Δεν είναι του Δήμου Πειραιά, ανήκει στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, τώρα υπουργείο Ανάπτυξης. Στην τελευταία μου συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, του είπα ότι θα τα πάρω και αυτά, είτε μου τα δώσει είτε όχι. Θα βελτιώσουμε την εικόνα τους και θα βάλω πινακίδα του Δήμου Πειραιά. Βεβαίως, τα κονδύλια που θα έδινε στον εργολάβο, θα τα διεκδικήσω.»

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

«Ο Δήμος Πειραιά δεν μπορεί να κατάσχει ιδιωτική περιουσία. Κανείς δεν μπορεί. Η διαφορά μας είναι ότι άλλοι το λένε με τα λόγια, κραυγάζουν και έχουν μια πολιτική ανερμάτιστη, που παρασύρει πολίτες, τους κοροϊδεύει και τους εμπαίζει και εμείς, που πιέζουμε την κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αναπτύξει πολιτιστικό πάρκο, βιοτεχνικό πάρκο, να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες είτε είναι ιδιώτες είτε είναι τράπεζες. Πως θα δημεύσουμε την περιουσία του ιδιώτη; Αυτές είναι αστειότητες.

Υπάρχουν προγράμματα και τα έχω θέσει και στον κ. Σκορδά και στον κ. Χατζηδάκη, τα οποία μπορούν να αρχίσουν να «τρέχουν». Βεβαίως θέλουν μελέτες, θέλουν να εντοπίσουμε τους ιδιοκτήτες κλπ.

Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Κασιμάτη, να μου δώσει τα ονόματα αυτών που είχαν τις βιομηχανίες, να τους καλέσουμε και να μάθουμε αν τις έχουν οι κληρονόμοι τους ή αν τις έχουν πάρει οι τράπεζες.

Επίσης, έχω ζητήσει να βρούμε τα ονόματα των Πειραιωτών που έφυγαν από τον Πειραιά, να τους καλέσουμε και να τους κάνουμε μια εκδήλωση, να αγαπήσουν ξανά τον Πειραιά, να επιστρέψουν στον Πειραιά.

Έχουμε οράματα. Έχει κουραστεί ο κόσμος από ανακοινώσεις και δηλώσεις, μακέτες, ξανά μακέτες, ξανά σχέδια κλπ. Αν μπορούσε ο ελληνικό λαός να έχει τα χρήματα που έδωσαν σε μελέτες για να γίνουν έργα και που ποτέ δεν έγιναν, θα χρωστούσαμε τα μισά χρήματα.»

 

Σε ερώτηση ακροατή, αν η προέκταση της πιάτσας ταξί από την παλιά Ράλλειο μέχρι το Δημοτικό Θέατρο είναι νόμιμη, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε :

«Η προέκταση δεν είναι νόμιμη, ωστόσο ο ταξιτζής στο Λεκανοπέδιο Αττικής, βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις. Κάποτε ο Έλληνας είχε τέτοια δυνατότητα ρευστότητας, που χρησιμοποιούσε το ταξί, αντί για το λεωφορείο. Ο καθένας χρησιμοποιούσε δύο φορές την ημέρα ταξί. Τώρα, το αποφεύγει διότι δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα τα ταξί, επειδή είναι και τα καύσιμα ακριβά, να μην μπορούν να κινούνται στους δρόμους για να πάρουν πελάτη, αλλά να είναι κάπου σταθμευμένα, μήπως πάει πελάτης.

Να τους διώξεις. Και που να πάνε;

Χθες, είχα μια συνάντηση με το σωματείο τους. Θα προσπαθήσουμε να αυτοπεριοριστούν, όμως μέσα από διάλογο. Δεν μπορούμε να συγκρουστούμε με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι σωστό.»

Σε ερώτηση ακροατή αν ο Πειραιάς έχει κοινωνικό φαρμακείο, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:

«Βεβαίως έχει. Τις προσεχείς ημέρες θα παραχωρήσουμε μαζί με την κα Καλαγιά και με τους συνεργάτες μου εθελοντές, συνέντευξη για το τι μπορούμε να κάνουμε στην κοινωνική πολιτική.»

ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗ

«Σε πάρα πολλά σημεία της πόλης, λείπει η οδοσήμανση. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και δυστυχώς μεγάλο το κόστος. Αυτήν την ώρα, τα χρήματα δεν τα έχουμε. Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα, το έχουμε μελετήσει. Δεν θέλω να κάνω καινούργια έργα, χωρίς να έχω τα χρήματα. Ήδη, υπάρχουν υποχρεώσεις του Δήμου Πειραιά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Προς το παρόν, απαγορεύεται να υπάρχει χορηγία, δηλαδή κάποιος να αναλάβει να βάλει τις ταμπέλες σωστά και από κάτω να γράφει το χορηγό. Δεν θα το αρνηθώ, αρκεί να επιτραπεί με νόμο.

Εδώ, είναι η δημοκρατία της συμμετοχής, αρκεί να έχει αισθητική. Είναι στις υψηλές προτεραιότητές μας.»

ΚΑΠΗ

Σε ερωτήσεις ακροατή – μέλους του Β1 ΚΑΠΗ, γιατί δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό στο ΚΑΠΗ και γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εκδρομή το 2012, ο Δήμαρχος σημείωσε:

«Καταρχήν, να σας συγχαρώ που έχετε αυτή τη δυναμική να διεκδικείτε περισσότερα δικαιώματα στο ΚΑΠΗ και στη γενιά σας και στην ηλικία σας και σε όλα. Πράγματι, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό. Επίσης η νομοθεσία, το σύστημα, η κυβέρνηση, απαγορεύει προσλήψεις. Ωστόσο, θα λειτουργήσουμε τα ΚΑΠΗ είτε μεταφέροντας προσωπικό από αλλού είτε με ένα εθελοντικό κίνημα που εξελίσσεται.

Να μην έχετε καμία αγωνία για τις εκδρομές σας. Θα γίνουν το 2012, όσες έγιναν το 2011 και ακόμη περισσότερες. Θα κόψουμε από οπουδήποτε αλλού. Στεκόμαστε απέναντι στα παιδιά της τρίτης ηλικίας με αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση, στοργή και με ένα σύνδρομο πολλών υποχρεώσεων. Θέλω να σας βεβαιώσω, ότι θα κάνουμε το καθήκον μας με το παραπάνω.

Δεν θέλω να λέω το έργο μου, αλλά δέσμευσα το κτίριο που βρίσκεται απέναντι από το ΚΑΠΗ, στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Βούλγαρη, ιδιοκτησίας Δήμου Καλαμάτας, για τα επόμενα 50 χρόνια. Αναμένουμε την απόφαση του κ. Σγουρού για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ, όπου θα γίνει το ομορφότερο ΚΑΠΗ του κόσμου και στον επάνω όροφο, για να μην κουράζεστε, θα έχουμε τη 2η Δημοτική Κοινότητα.»

ΡΑΛΛΕΙΟΣ – ΠΥΡΓΟΣ – ΒΙΛΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

«Θα ήθελα η Ράλλειος να γίνει ξενοδοχείο 5 αστέρων. Να αποκτήσει ζωή και να γίνει ο Πειραιάς τόπος τουριστικού προορισμού. Θα ήθελα ο Πύργος να γίνει ο χαμηλός όγκος Δημαρχείο. Να πάει το Δημαρχείο μας στο λιμάνι, που είναι ο φυσικός του χώρος και ο υψηλός όγκος να γίνει είτε ξενοδοχείο είτε πολυτελή διαμερίσματα. Υπάρχουν σκέψεις. Στις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες, βγαίνει για αυτά, διεθνής διαγωνισμός.

Η βίλα Ζαχαρίου, σχεδιάζουμε να γίνει το Μουσείο της Αθλητικής Ιστορίας της χώρας και συνεδριακό κέντρο.»

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΕ ΡΑΜΠΑ

«Δεν υπάρχει ημέρα που να μην μου φέρουν κλήσεις για στάθμευση σε ράμπα. Δεν έχω δώσει εντολή να σβήσει καμία. Αν διαπιστώσω ότι έσβησε κλήση σε ράμπα, ο υπάλληλος που το έκανε θα παραπεμφθεί με το ερώτημα της απολύσεως. Στον Πειραιά, αυτό που κάνουμε οι περισσότερο πρέπει να το μάθουν και οι λιγότεροι: να σεβόμαστε τους αδύναμους συμπολίτες μας. Οι ράμπες, κατασκευάστηκαν για τα άτομα με αναπηρία. Αν για οποιονδήποτε λόγο, παρκάρει κάποιος σε ράμπα, θα πληρώσει το πρόστιμο και ελπίζω να του γίνει μάθημα. Αφού δεν έχει μάθει να σέβεται το συνάνθρωπό του που υπολείπεται γιατί είναι ανάπηρος, θα πέσει ο βαρύτερος δυνατός πέλεκυς.»

MONORAIL

«Το είπα χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά: Monorail αποκλείεται με Δήμαρχο τον Βασίλη Μιχαλολιάκο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης