Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε μεταξύ άλλων:
ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΕΛΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
«Γίνεται μια προσπάθεια να μας ακολουθεί η ευθύνη ότι εμείς χαρίζουμε το ΤΑΠ σε κάποιο επιχειρηματία. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Εισπράξαμε το ΤΑΠ των τελευταίων πέντε ετών από το συγκεκριμένο επιχειρηματία για πρώτη φορά. Εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ευρώ. Όπως γνωρίζουν οι νομικοί καλύτερα, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ασχολούνται με τα κοινά, δεν δύναται να πάει περισσότερο της πενταετίας πίσω, διότι επίκειται, δυστυχώς, η παραγραφή. Άρα λοιπόν, πληρώνει ο εν λόγω επιχειρηματίας, κανονικότατα, το σύνολο του ΤΑΠ για τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό, από το 2011. Βεβαίως, ενημερώθηκε η ΔΕΗ για να συμπεριλαμβάνει στους καινούργιους λογαριασμούς και το ΤΑΠ που δεν συμπεριελάμβανε στο παρελθόν.»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
«Προφανώς και θα ήθελα καλύτερα αποτελέσματα στην ανακύκλωση. Αλλά πρέπει κανείς να μην έχει επισκεφθεί τον Πειραιά τα τελευταία δέκα χρόνια, για να μην έχει καταλάβει μια τρομακτική βελτίωση που έχει επέλθει στον τομέα της καθαριότητας. Λιγότεροι άνθρωποι εργάζονται και εργάζονται αποτελεσματικά. Μάλιστα, με το νέο πρόγραμμα της αλλαγής στόλου που θα κάνουμε, θα συμπεριλάβουμε και τους μεγάλους κάδους για τα ογκώδη. Να έχουμε 20 ή 30, μεγάλους κάδους, ώστε να γνωρίζουν ότι τρεις φορές την εβδομάδα θα κατεβάζουν τα ογκώδη αντικείμενα.
Θα έχετε καταλάβει όλοι, μια θεαματική βελτίωση για τα ογκώδη. Κάναμε, αυτό το ανόητο που ήταν επί χρήμασι, λες και δεν πληρώνουν τα ανταποδοτικά, να είναι δωρεάν και για τα ογκώδη.
Είναι απολύτως δωρεάν και είναι με απόλυτη ευθύνη του Δήμου.
Είμαστε σε συνεργασία και σε συνεννόηση, να ξεκινήσουμε από το πρώτο στάδιο που είναι το σχολείο και κατ’ οίκον ενημέρωση. Υποτίθεται, ότι αυτά είχαν γίνει επί προηγούμενου Δημάρχου. Θέλω να ξαναγίνουν. Και αν έγιναν, δεν φταίνε τα παιδιά, δεν φταίει ο Δήμαρχος, δεν φταίει η εταιρία. Ο καταναλωτής δεν το έχει ενσωματώσει πλήρως στη ζωή του. Θέλει βελτίωση.»
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών υπαιθρίου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου για το έτος 2013, κατά κατηγορία επαγγέλματος και είδους.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε:
«Υπήρχε μια χαοτική κατάσταση στο Δήμο. Υπήρχε το πάσης φύσεως υπαίθριο εμπόριο, είτε ήταν το παζάρι είτε η εμποροπανήγυρις στους Ιερούς Ναούς του Πειραιά είτε οι λαϊκές αγορές είτε το υπαίθριο εμπόριο. Πρόθεσή μας είναι να το μαζέψουμε. Ήδη, με τη βοήθεια όλων των παρατάξεων, δεν υπάρχει ο παραμικρός ψόγος για τον τρόπο που λειτουργεί το παζάρι. Κάναμε μια γενναία προσπάθεια και πέτυχε. Ήδη, είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο σε ό, τι αφορά τις εμποροπανήγυρις γύρω από τους ναούς με απόλυτη διαφάνεια και με δημόσια κλήρωση.
Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά, να έρθουν οι λαϊκές αγορές στους Δήμους. Η λειτουργία τους εκτός Δήμων, δημιουργεί ουρές παρεμπορίου, παρανομίας, ανομίας κλπ.
Νομίζω, οσονούπω τελειώνει. Εμείς, ο Δήμος Πειραιά, το κινήσαμε και είχαμε την πολύ καλή συναίνεση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, του κ. Ασκούνη. Έγινε μια συνάντηση στο Υπουργείο. Πάμε καλά.
Μένει το υπαίθριο, στάσιμο εμπόριο, όπου πρέπει να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες, τις Δημοτικές Κοινότητες, αλλά να υπάρχει και μια καταληκτική ημερομηνία, που είναι σήμερα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Για αυτό λέμε να ορίσουμε τον ανώτατο αριθμό, μέχρι εκεί που μπορούμε να πάμε και στη συνέχεια θα έρθουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και ασφαλώς θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, για το αντίστοιχο κόστος.»
ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΝΝΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η λήψη απόφασης με την οποία να εκφράζεται προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, για την επανεξέταση του θέματος της μετατροπής του Ζαννείου Γυμνασίου, σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο.
Για το θέμα, ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος υπογράμμισε:
«Όλοι συμφωνούμε ότι για να αποκτήσει πιο ρεαλιστική ελπίδα ο τόπος, πρέπει να επενδύσει σε δημόσια παιδεία, υψηλής ποιότητας για όλους. Αυτό είναι το πρώτο. Τώρα, πιο σχολείο είναι καλύτερο από το άλλο, θα αποτελεί από γενιά σε γενιά, την αγωνία του κάθε γονιού και θα επιδιώκει με ορθόδοξο ή και με ανορθόδοξο τρόπο να προσεγγίσει το καλύτερο, κατά τη γνώμη του, σχολείο. Γι΄ αυτό, σε κάθε περίπτωση, το χρέος της πολιτείας είναι να έχει μόνο καλά σχολεία.
Προσωπική μου άποψη είναι και είναι πρόταση προς τους γονείς, το καλύτερο σχολείο είναι αυτοί οι γονείς που ασχολούνται με τα παιδιά τους.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι, ωφελεί μια κοινωνία να υπάρχουν και σχολεία για αρίστους. Αυτό, κάνει καλό και στους αρίστους και στους μη αρίστους. Ο καθένας από εμάς φοίτησε σε ένα σχολείο. Εγώ είμαι οπαδός του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς, γιατί το παιδί αποκτά σχέση με τη γειτονιά του, με τους συμμαθητές του. Κάνει φιλίες και όχι δημόσιες σχέσεις.
Το Ζάννειο, είναι ένα πολύ καλό σχολείο, με παράδοση. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, εκτός από αυτό που εισηγούμεθα στον Υπουργό να το λάβει σοβαρά υπόψη του, για να τιμήσουμε και την παράδοση που έχει αξία, το σχολείο έχει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Πληρώνουμε, το κράτος, ο ελληνικός λαός, πολύ υψηλό ενοίκιο για ένα επικίνδυνο και ανεπαρκέστατο κτιριακό συγκρότημα. Νομίζω, ότι πρέπει να επιδιώξουμε από το ίδρυμα να πάρει η πολιτεία για 99, για 49, για 69 χρόνια, δεν ξέρω για πόσα, το οικόπεδο, να το εντάξει στο ΕΣΠΑ και να χτίσει εκεί ένα καινούργιο σχολείο.»