Ένα βήμα πριν το “λουκέτο” βρίσκεται το ΤΕΙ Πειραιά, αφού όπως λέει ο  Πρόεδρος του Ιδρύματος, πλέον δεν έχει την δυνατότητα να εκπληρώσει σχεδόν καμία οικονομική υποχρέωση. Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε, στον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, διαμαρτυρόμενος για την οικονομική ανέχεια, ο κ. Βρυζίδης, το zouglaport επικοινώνησε μαζί του. Μίλησε για την  καθημερινότητα που καλείται να αντιμετωπίσει η οποία  είναι ιδιαιτέρως σκληρή καθώς αυτή τη στιγμή το ΤΕΙ οφείλει στη ΔΕΗ περίπου 400.000 ευρώ ενώ στον ΟΤΕ το ποσό αγγίζει τα 200.000ευρώ. Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη καθαριότητα και τη φύλαξη των χώρων του Ιδρύματος παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του έτους και απειλούν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους αφήνοντας στην ουσία τους χώρους κυριολεκτικά στο έλεος τους.

Επιπροσθέτως ο κ. Βρυζίδης αναφέρει ότι η κατάσταση στα εργαστήρια των σχολών είναι ασφυκτική, καθώς υπάρχει τρομερή έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό και εξηγεί ότι από τους 264 καθηγητές που λειτουργούσαν στις σχολές του Ιδρύματος, οι 110 συνταξιοδοτήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει κενό, ενώ ο προϋπολογισμός που δικαιούται το εν λόγω ΤΕΙ είναι της τάξης των 17.000.000ευρώ, ποσό ικανό να στηρίξει τις άμεσες υποχρεώσεις για τη σωστή εκπαίδευση των φοιτητών, ωστόσο μόλις 7.000.000ευρώ κατόρθωσε να αποκτήσει.

«Χωρίς προσωπικό και χρήματα δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε όλους τους εισακτέους που μας δίνει η Πολιτεία».

Ο κ. Βρυζίδης διαμαρτύρεται για τον αριθμό των εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στο ίδρυμα, ενώ επισημαίνει σε επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας , ότι κάτω από αυτή τη συγκυρία και προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης σε ένα ανεκτό επίπεδο, μόλις 760 φοιτητές πρέπει να εισαχθούν στα τμήματα ειδικότητας για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

«Με έκπληξή μας το υπουργείο σας, ακολουθώντας πάντα την ίδια πολιτική με τα προηγούμενα χρόνια, ενέκρινε την εισαγωγή 1.075 φοιτητών στο ΤΕΙ Πειραιά που, με αυτούς που εισάγονται με τις ειδικές κατηγορίες, ανέρχονται συνολικά στους 1.500 περίπου φοιτητές» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Βρυζίδης.

Αντιδρώντας στην είδηση αυτή και υπενθυμίζοντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Πειραιά ο κ. Βρυζίδης δηλώνει στην επιστολή του κατηγορηματικά ότι «το ίδρυμά μας αδυνατεί να εκπαιδεύσει όλους αυτούς τους εισακτέους χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς μόνιμο προσωπικό, χωρίς επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες».

 «Το ΤΕΙ Πειραιά, όπως και όλα τα ιδρύματα της χώρας, τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδοτούνται συστηματικά. Η υποχρηματοδότηση αυτή, πέραν από τις μειώσεις του προϋπολογισμού των ανωτάτων ιδρυμάτων λόγω της οικονομικής συγκυρίας της χώρας, ενισχύεται και από το γεγονός της συνεχούς αποχώρησης του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού χωρίς δυνατότητα αντικατάστασής του από νέες προσλήψεις, καθώς και με τις συνεχείς μειώσεις πρόσληψης επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών» τονίζει στην ίδια επιστολή.

«Συγκεκριμένα, από 260 τακτικά μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού υπηρετούν σήμερα στο ΤΕΙ Πειραιά μόνο 152 και από 600 περίπου μέλη επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών έχουν εγκριθεί για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 μόνο 100. Οι προγραμματικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των ΑΕΙ της χώρας καταργήθηκαν μονομερώς από το υπουργείο σας,  ενώ “στα χαρτιά” παραμένουν ενεργές. Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα προστέθηκε και το γεγονός ότι κανένα ίδρυμα φέτος δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό και από 1.7.2012 δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης οποιασδήποτε δαπάνης», καταλήγει ο κ. Βρυζίδης.

Τέλος επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον Υπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη όσο και στη προκάτοχο του Άννα Διαμαντοπούλου. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι « ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και σπουδαίος καθηγητής. Όμως αυτό δεν αρκεί.  Απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Στερείται της απαιτούμενης πυγμής. Ενώ η κ. Διαμαντοπούλου είχε εμμονή στο να καταργήσει όλα τα Ιδρύματα της χώρας και φαίνεται ότι αποδίδει αυτή η εμμονή σταδιακά.»