Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το θέμα των ελλείψεων αντικαρκινικών φαρμάκων ενώ το υπουργείο Υγεία τηρεί «σιγή ιχθύος» αποφεύγοντας να απαντήσει ακόμα και σε ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Α Πειραιά και Νήσων της ΔΗΜ. ΑΡ Μαρία Ρεπούση για τις ελλείψεις στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά»
Η κ. Ρεπούση σε δήλωσή της καταγγέλλει την στάση του υπουργείου τονίζοντας με έμφαση ότι «φαίνεται πως κωφεύει μπροστά στις κραυγές μεγάλου αριθμού ασθενών που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις θεραπείες αυτές» και ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να επανακαταθέσει την ερώτηση ως επίκαιρη προκαλώντας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
« Σε ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις 3 Σεπτεμβρίου (και προτίθεμαι να επανακαταθέσω ως επίκαιρη) ρωτούσα τον Υπουργό Υγείας για το τεράστιο θέμα των ελλείψεων αντικαρκινικών φαρμάκων», υπογράμμισε σε δήλωσή της η κ. Ρεπούση. Και πρόσθεσε:
«Δυστυχώς ένα μήνα μετά, και ενώ δεν έλαβα απάντηση από το Υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και να επιδεινώνεται στο σύνολο των ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών-αιματολογικών τμημάτων και κλινικών γενικών νοσοκομείων της χώρας. Οι ελλείψεις αυτές αγγίζουν το σύνολο των ασθενών μιας και αποτελούν φάρμακα που συμμετέχουν σε θεραπείες πρώτης γραμμής για πολλά νεοπλασματικά νοσήματα. Το Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως κωφεύει μπροστά στις κραυγές μεγάλου αριθμού ασθενών που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις θεραπείες αυτές. Το θέμα είναι μείζον.»
«Καλώ ακόμα και τώρα τον Υπουργό Υγείας να επιληφθεί του θέματος άμεσα και να αποσαφηνίσει, τόσο τη θέση του Υπουργείου για τις ελλείψεις αυτές, όσο και την πολιτική του Υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα και την ανάγκη τήρησης αποθηκών ασφαλείας», κατέληξε η ίδια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της βουλευτού:
κ. Υπουργέ,
Όπως ενημερωθήκαμε από ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά – Μεταξά, στη διάρκεια του Αυγούστου υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων στο εν λόγω νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μη δύναται να παρασχεθεί ολοκληρωμένη θεραπεία σε μεγάλο αριθμό καρκινοπαθών, και να μην μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία νεοδιαγνωσθέντων ασθενών. Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς παρατηρήθηκε όπως πληροφορηθήκαμε στο σύνολο των ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών-αιματολογικών τμημάτων και κλινικών γενικών νοσοκομείων της χώρας. Συγκεκριμένα οι εταιρείες που πραγματοποιούσαν την εισαγωγή των δραστικών ουσιών της ετοποσίδης και της ντακαρμπαζίνης ανακοίνωσαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τη διακοπή των εισαγωγών των ουσιών αυτών για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Ο ΕΟΦ ανέθεσε την εισαγωγή των φαρμάκων στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) το οποίο, λόγω του περιορισμένου χρόνου, μπόρεσε να καλύψει μέρος των αναγκών των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι χαμηλού κόστους και συμμετέχουν σε θεραπείες πρώτης γραμμής για πολλά νεοπλασματικά νοσήματα.
Επειδή το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου και δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου να μην εξυπηρετείται,
Επειδή το Υπουργείο Υγείας οφείλει να έχει επαρκή προγραμματισμό και σχεδιασμό για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών της χώρας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Ποια η θέση του Υπουργείου για τις ελλείψεις αυτές και ποια η πολιτική του ειδικά για την εξασφάλιση φαρμάκων πρώτης γραμμής προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό;
2) Πως φτάσαμε στο σημείο τα ογκολογικά νοσοκομεία, τα ογκολογικά-αιματολογικά τμήματα και οι κλινικές γενικών νοσοκομείων να στερούνται τα βασικά τους μέσα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία;