Τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, επανέλαβε ο δήμαρχος Πειραιά μιλώντας στην καθιερωμένη εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πόλης, το κανάλι 1. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος μίλησε για το…σουλούπωμα του κέντρου, την καθαριότητα και την έκκληση στους δημότες να βοηθήσουν αφού ο τομέας καθαριότητας του δήμου έχει αποδεκατιστεί, για το Δημοτικό θέατρο που θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβρη, για την ελεγχόμενη στάθμευση και για τα νεοκλασικά κτίρια που θέλει να μεταφέρει όλες τις υπηρεσίες του δήμου.
Πιο αναλυτικά:
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΡΕΑΤΙΩΝ
«Να παρακαλέσω θερμά, μα πάρα πολύ θερμά, η θερμή παράκληση έχει την έννοια ότι αν δεν ανταποκριθούν θα πέσουν βαρύτατα πρόστιμα σε όσους έχουν καταστήματα εστίασης και ρίχνουν τα λιπαρά στα όμβρια, γιατί έτσι δημιουργείται το πρόβλημα των έντονων κακών οσμών, που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα. Εμείς, θα έχουμε φρεάτια στο σύνολό τους, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Εκεί που είναι οι κάδοι και εκεί που είναι τα φρεάτια, τα ασβεστώνουμε και για λόγους υγιεινής αλλά και για πρακτικούς λόγους, γιατί όταν είναι ασβεστωμένο, φαίνονται τα σκουπίδια που βρίσκονται κάτω από τους κάδους.»
ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
«Δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο από υπομονή, προς το παρόν. Είναι και αυτή η λεγόμενη περιβόητη δόση που περιμένουμε να πάρουμε από την κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου ακόμη και επαναλήφθηκε αυτή η δέσμευση επί Παπαδήμου και επί Αντώνη Σαμαρά, τα χρήματα που είναι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εργολάβους, προμηθευτές κλπ, γιατί αν δεν τα πληρώσουμε αυτά, δεν μας δίνουν ούτε πλάκες, ούτε άμμο, ούτε τσιμέντο, ούτε τίποτα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα ελάχιστα που διαθέτουμε. Βεβαίως, επίκειται και η ανάπλαση της πλατείας στην Πηγάδα, όπου θα γίνει ένας αξιοθαύμαστος χώρος. Λίγο υπομονή.»
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Το Δημοτικό Θέατρο θα λειτουργήσει το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο. Θα ήθελα να πω, ότι κυνηγάμε τα προβλήματα. Π.χ αυτή την ώρα που μιλάμε, διαμορφώνεται μια καινούργια παιδική χαρά μαζί με τη φιλοξενία των προσκόπων, στην οδό Μητρώου, την προέκταση του Αγίου Βασιλείου και πριν την Πειραϊκή. Εκεί ήταν σκουπιδότοπος, ήταν οικόπεδο του ΟΣΚ που δήθεν θα έφτιαχνε σχολείο ή νηπιαγωγείο. Αυτό, ανήκει τώρα στα παιδιά του Πειραιά. Δεν είναι σκουπιδότοπος. Είναι ένας χώρος χαράς, παιδικού παιχνιδιού, γέλιου, ευφορίας για τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τους γονείς. Το παλεύουμε με πίστη και με αισιοδοξία.»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
«Κάνουμε τη φιλικότερη ελεγχόμενη στάθμευση προς τους κατοίκους και προς τους επισκέπτες και δεχόμαστε προτάσεις. Δεν έχουμε καταλήξει, δεν έχουμε οριστικά κλείσει την πόρτα για να κάνουμε το διαγωνισμό. Είναι περισσότερες οι θέσεις ελευθέρας στάθμευσης, χωρίς χρήματα, που είναι για τους μονίμους κατοίκους. Για τους επισκέπτες, χρησιμοποιούμε ακόμη και την έννοια της στάθμευσης για μισή ώρα, όπου στοιχίζει μόνο 50 λεπτά και αν τα πάρει από τον εμπορικό σύλλογο είναι μείον 25%, δηλ. 30 λεπτά.
Δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε επαρχιακές πόλεις αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, φιλικότερη ελεγχόμενη στάθμευση προς τους επισκέπτες και προς τους κατοίκους. Ήταν ένα συνεχές αίτημα του εμπορικού κόσμου.
Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω έκκληση προς τους Πειραιώτες, να χρησιμοποιούν όσο γίνεται λιγότερο το αυτοκίνητό τους. Έτσι, ομορφαίνουν τη ζωή τους και την κάνουν υγιεινότερη. Ο Πειραιάς είναι σχετικά μικρή πόλη. Δηλ. να πας από τον Άγιο Βασίλειο στο κέντρο περπατώντας, δεν θέλεις παραπάνω από 20 λεπτά. Έχεις απολαύσει τη διαδρομή, έχεις κερδίσει υγεία, έχεις κερδίσει χρήματα που θα τα έδινες στα καύσιμα, εκνευρισμό για να παρκάρεις, κλήσεις που ενδεχομένως θα πάρεις από παράνομη στάθμευση, έχεις απαλλάξει την πόλη μας από καυσαέρια και πολλά άλλα.
Μην καταδικάζουμε την πόλη μας σε μια πόλη του περιθωρίου.
Η Σπάρτη, η πρωτεύουσα του νομού της γενέτειράς μου, έχει ελεγχόμενη στάθμευση. Να μην έχει ο Πειραιάς; Ελεγχόμενη στάθμευση έχουν η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Χαλάνδρι και πολλές πόλεις στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Τι θέλουμε; Τον Πειραιά του μαρασμού; Τον Πειραιά της απομόνωσης; Τον Πειραιά του τίποτα;
Θα δώσουμε ζωή και ευταξία και όταν θα έχουμε την ελεγχόμενη στάθμευση, θα είμαστε απόλυτα αυστηροί με εκείνους που παρκάρουν στους κεντρικούς δρόμους.
Θα προχωρήσουμε. Θέλουμε υποστήριξη σε συγκεκριμένες προτάσεις».
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Σε παρατήρηση ακροάτριας ότι υπάρχουν άστεγοι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην παλιά Τρούμπα, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Θα παρακαλούσα την ακροάτρια να μας πει, που συγκεκριμένα βρίσκονται, για να πάμε με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες να τους πείσουμε να έρθουν στον ξενώνα μας ή σε ένα καλό και καθαρό ξενοδοχείο. Ασφαλέστατα δεν αναφέρομαι στους κακοποιούς, οι οποίοι είναι υπόδικοι και φυγόδικοι, γι΄αυτούς είναι δουλειά της αστυνομίας να συλληφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκες ή να πάνε στις φυλακές. Αναφέρομαι στους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν έχουν στέγη, ακόμη κι αν είναι εθισμένοι. Π.χ. υπήρχαν δυο τρεις που ήθελαν να κοιμούνται στα παγκάκια έξω από το Δημαρχείο. Και κάναμε πολλές προσπάθειες με την κ. Καλαγιά να τους πείσουμε να πάνε στον ξενώνα η σε ξενοδοχείο. Δεν θα υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπος μας που να μην έχει κρεβάτι να κοιμηθεί».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
«Θέλω να πω κάτι πολύ κατηγορηματικά: Θα βάλω πολύ κακό βαθμό στον εαυτό μου, εάν μέχρι τη λήξη της πρώτης μου θητείας δεν έχουν εγκατασταθεί όλες οι υπηρεσίες μας σε ιδιόκτητα κτίρια και δη νεοκλασικά. «Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια». Και να μην πληρώνεις ενοίκιο και να εγκατασταθείς σε δικό σου και αυτό να είναι νεοκλασικό, σώζοντας ένα τέτοιο κτίριο.
Δεν είναι εύκολη δουλειά. Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε την δική μας περιουσία. Είναι εγκληματικό ο Δήμος Πειραιά να έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, «να κάθεται», πολλές φορές να καταπατείται, από «αγνώστους» επιτηδείους και ο ίδιος να πληρώνει του κόσμου τα ενοίκια. Αυτό το καθεστώς βρήκα και το αλλάζουμε. Τώρα βεβαίως ο Δήμος δεν μπορεί να τα κάνει όλα.
Πολλά από αυτά τα ακίνητα ανήκουν σε τράπεζες, γιατί οι ιδιοκτήτες τους είχαν δανειστεί από τις τράπεζες και οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν, σκοπίμως ή όχι, άλλα ανήκουν ακόμη σε ιδιώτες και σε πολλούς κληρονόμους. Αυτό που εγώ κάνω ως Δήμαρχος και θα συνεχίσω να κάνω πιο έντονα είναι, με άδεια του Εισαγγελέα, να μπαίνω μέσα και να τα καθαρίζω και να χρεώνω τα καθαριστικά στον ιδιοκτήτη, που ψάχνω να τον βρω. Π.χ. Σε αυτό που κάηκε ήσαν εγκατεστημένοι, όχι άστεγοι, αλλά φυγόδικοι κακοποιοί. Μια φορά τους βρήκαμε εμείς. Ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Κάναμε επιχείρηση γιατί είχε σκουπίδια μέσα, και βρήκαμε όπλα.
Βεβαίως στον Πειραιά τα πράγματα είναι καλύτερα από άλλες πόλεις. Δεν έχουμε μεγάλη παραβατικότητα και εγκληματικότητα. Αλλά και εδώ υπάρχει. Όταν προσφέρεις σε όλους αυτούς τους κακοποιούς, «τόσο απλόχερα στέγη», σε αυτά τα εγκαταλελειμμένα, τότε κάποια από αυτά τα κατέχουν. Υπάρχει ένας κίνδυνος. Έχω συζητήσει με πολλούς Υπουργούς να γίνει εκεί, (στα Καμίνια) ένα βιοτεχνικό πάρκο, ένα πολιτιστικό πάρκο.
Υπάρχουν χρήματα, υπάρχει το ΕΣΠΑ, αλλά είναι μια κυβέρνηση πολύ μικρού χρόνου και έχει «πνιγεί» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Να τελειώνουμε με την διαπραγμάτευση. Και να ξέρουμε όλοι: Κυβέρνηση, λαός Τοπική Αυτοδιοίκηση που πάμε. Ποια είναι η νέα μας αφετηρία. Και όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα «επί τα χείρω», αλλά «επί τα βελτίω».
Έχει ο Πειραιάς πολλά τέτοια κτίρια. Μην ξεχνάμε ότι ήταν η καρδιά της εσωτερικής μετανάστευσης. Και κάθε ένα τέτοιο κτίριο ήταν υπόθεση μνήμης, για πολλούς ανθρώπους, που ήρθαν από το χωριό τους, εργάστηκαν, μόρφωσαν τα παιδιά τους, γίνανε καθηγητές Πανεπιστημίου κ.λ.π. Ήταν το διαβατήριο για την πρόοδο. Και πρέπει να το σώσουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε».
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
«Θα έχουμε μια σειρά εκδηλώσεων για τα προσεχή δέκα χρόνια. Η Ελλάδα δεν μετριέται μόνο σε χρήμα. Αυτές οι εκδηλώσεις για τους Βαλκανικούς πολέμους κόστισαν λιγότερο από 5.000 ευρώ και δεχθήκαμε και κριτική : να μην κάνουμε τίποτα. Να μην την πούμε την ιστορία μας; Αγαπητοί φίλοι που διαφωνήσατε, Η αντιπολίτευση θέλει τέχνη, θέλει αγάπη για την πόλη, θέλει αγάπη για την ιστορία. Δεν θέλει μόνο να λες όχι. Να τρέμεις στην ιδέα ότι ο Δήμαρχος αποκτάει δημοτικότητα. Δεν είναι αυτό αντιπολίτευση. Οι βαλκανικοί πόλεμοι μεγάλωσαν την Ελλάδα κατά το διπλάσιο, ήσαν εθνικοαπελευθερωτικοί πόλεμοι. Δεν θα τιμήσουμε τις γενιές των προγόνων μας που έπεσαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι; Πως Θα τους τιμήσουμε; Συμμετέχοντας στις αντιναζιστικές παρελάσεις που οργανώνει η Ελλάδα και φωνάζουν στα παιδιά : «το κεφάλι αριστερά»; Αυτό είναι φασισμός. Ή εμποδίζοντας το Δήμο να καθαρίζει τις παραλίες με ελεύθερη την είσοδο σε όλους; Εγώ ήξερα μια Αριστερά που είχε ήθος και αριστερούς που έχουν ήθος και αποδέχονται τη νομιμότητα του αστικού δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν ήξερα την Αριστερά να υπονομεύει την πρόοδο της πόλης. Την γνωρίζω πρώτη φορά και θλίβομαι γι΄ αυτό».
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Το κέντρο του Πειραιά είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Κατοικείται είναι όμορφο, έχει εμπορική κίνηση, δεν έχει καθόλου παραβατικότητα, έχει επισκεψιμότητα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάζουν καλημέρα με το μικρό όνομα του καθενός Αυτή η περιτοίχιση είναι εντελώς προσωρινή. Εκεί που είναι οι λαμαρίνες θα μπουν έργα τέχνης, μέχρις ότου αποπερατωθούν τα έργα του ΜΕΤΡΟ».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
«Κάνω μια έκκληση στις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες: το προσωπικό του Δήμου έχει αποδεκατιστεί. Προσλήψεις απαγορεύονται, συνταξιοδοτήσεις έρχονται. Καταβάλλονται προσπάθειες. Μόνο χθες, εγώ προσωπικά, έκανα σαράντα παρεμβάσεις σε σαράντα σημεία για την καθαριότητα. Να τους παρακαλέσω να τοποθετούν τα σκουπίδια στους κάδους. Όπου δεν υπάρχουν κάδοι για χ λόγους να κάνετε τηλέφωνο στο γραφείο μου. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να γίνει ο Πειραιάς η καθαρότερη πόλη της Ευρώπης. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί: Δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι, δημότες. Κάποτε δεν βλέπαμε οδοκαθαριστές, τώρα βλέπουμε. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 που είμαι Δήμαρχος όλη η Ελλάδα πάει προς τα πίσω, ενώ ο Πειραιάς πάει μπροστά».