«Η πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αποτελούν μια ακραία νεοφιλελεύθερη επιλογή, με αποκλειστικά εισπρακτικά χαρακτηριστικά, που υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, παραβιάζει κάθε έννοια ευρωπαϊκού κεκτημένου και επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στους εργαζόμενους».
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η ΟΜΥΛΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι μέθοδοι και οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην επιχειρούμενη πώληση πιστοποιούν ότι πρόκειται για πολιτικό και οικονομικό πραξικόπημα, το οποίο θέλουν να αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό.
Συγκεκριμένα:
1. Πανηγύριζε το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα υπήρχαν πολλές οικονομικές προσφορές, ως προς τον ΟΛΠ, για να καταλήξει στο φιάσκο της μιας και μοναδικής προσφοράς, αυτής της COSCO. Άλλωστε ήταν γνωστό στους γνωρίζοντες ότι ο επιχειρούμενος διαγωνισμός ήταν στημένο σκηνικό για να παραδώσει ολόκληρο τον ΟΛΠ στην COSCO, δημιουργώντας έτσι ένα καραμπινάτο και μοναδικό στην Ευρώπη μονοπωλιακό καθεστώς.
2. Μετά την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και στη συνέχεια του Προβλήτα ΙΙΙ με τον λεγόμενο «Φιλικό Διακανονισμό» η COSCO κατέχει το «φιλέτο» του ΟΛΠ και έτσι έχει καταστεί μοναδικός παίχτης στην πώληση του ΟΛΠ. Είναι αυτό, ναι ή όχι, μεθοδευμένο – καραμπινάτο σκάνδαλο;
3. Η COSCO, με αυτό το «κόλπο» και με οικονομική προσφορά που αντιστοιχεί περίπου σε δέκα ετήσια ενοίκια της θυγατρικής της ΣΕΠ, αφ’ ενός κερδίζει τα ενοίκια τριάντα ετών για την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και αφ’ ετέρου αγοράζει ολόκληρο το Λιμάνι του Πειραιά, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Τι έχουν να πουν γι’ αυτό το «δώρο» Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ;
4. Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, η οποία θεσπίστηκε το 2002, προσδιορίζει την σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΛΠ, ως προς τα γεωγραφικά όρια του Λιμανιού, τις υποχρεώσεις του ΟΛΠ, ως προς τις λιμενικές δραστηριότητες, το master plan, την τιμολογιακή πολιτική και κάθε άλλο θέμα που μπορεί να προκύψει.
5. Είναι δε τόσο σημαντική η Σύμβαση αυτή, όπου για την τροποποίησή της υπάρχει ειδική ρύθμιση (άρθρο 15), στην οποία προβλέπεται αναδιαπραγμάτευση και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
6. Εν προκειμένω το ΤΑΙΠΕΔ παραβίασε κατάφωρα την προβλεπόμενη διαδικασία, αφού διαπραγματευόταν προνομιακά μόνο με την COSCO και εκ των υστέρων απέστειλε στο ΔΣ του ΟΛΠ το οριστικό σχέδιο, με βάση το οποίο είχε κατατεθεί η οικονομική προσφορά της COSCO, αναφέροντας ψευδώς στην παρ. στ’ ότι αυτό είχε συνομολογηθεί με τον ΟΛΠ.
7. Η απόφαση του ΔΣ/ΟΛΠ την Πέμπτη 14.01.2016 έβαλε τα πράγματα στην θέση τους, αφού αποφάσισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέτασε, προκύπτει ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την τροποποίηση της υπάρχουσας Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου.
8. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία, την οποία στήριξαν και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων, ενώ διαφώνησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό δείχνει και την βούληση της Πειραϊκής κοινωνίας να μην επιτρέψει το ξεπούλημα του Λιμανιού. Πέραν αυτού η απόφαση αυτή επαναδραστηριοποιεί και διευρύνει την επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία είχε συσταθεί με την υπ’ αριθμ. 639/15.10.2014 απόφαση, προκειμένου να συζητήσει με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας το περιεχόμενο της Σύμβασης.
9. Είναι ευθύνη, πλέον, της Κυβέρνησης να παίξει τον θεσμικό της ρόλο, ως Ελληνικό Δημόσιο και κυρίως των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας.
10. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
11. Η αρχική προκήρυξη του Φεβρουαρίου 2014 εμπεριέχει στην επιχειρούμενη πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου και τις εξουσίες της Δημόσιας Αρχής, την οποία, με βάση τον Ν.2688/1999 διαδραματίζει ο ΟΛΠ. Αυτό, όπως και άλλα θέματα, όπως παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος είναι υπό κρίση στο ΣτΕ, μετά από προσφυγή των εργαζομένων, των παραγωγικών φορέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
12. Η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη πόσο εκτεθειμένη είναι απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα, υπόσχεται δια εξαγγελίας την δημιουργία «Δημόσιας Αρχής Λιμένος» μετά την παράδοση του ΟΛΠ στην COSCO. Δηλαδή την Δημόσια Αρχή Λιμένος θα την αποφασίσει η COSCO. Τέτοια κοροϊδία!
13. 6. Σ’ όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, το οποίο, όμως, έχει στόχο να καλύψει το ξεπούλημα του Λιμανιού, δεν υπάρχουν πουθενά οι εργαζόμενοι και η εργασιακή τους προοπτική.
14. Ορισμένες γενικόλογες αναφορές, ασφαλώς, δεν έχουν καμία αξία. Η ανάδειξη όλων των παραπάνω πιστοποιούν το γεγονός ότι η πώληση του ΟΛΠ αποτελεί νομικό και πολιτικό πραξικόπημα.