Ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου για την δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει, σχετικά με την χρήση ή όχι των παραλιών της πόλης.
Ο Β.Μιχαλολιάκος σημείωσε:
«Έχει δοθεί μια διάσταση, ως μη όφειλε, σε σχέση με τις παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα. Εμείς δεν κάναμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάνει ολόκληρη η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, από τα Κύθηρα μέχρι την Κέρκυρα και τη Ρόδο.
Ένα τμήμα τους, έως αυτό που ορίζει ο νόμος, το αξιοποιεί με ανοιχτούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς σε καφετέρια, αναψυκτήριο και ξαπλώστρες. Αυτό επιχειρήσαμε και εμείς, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, κάνοντας πολλά Δημοτικά Συμβούλια και ψηφοφορίες ως μη οφείλαμε, για να ρίξουμε άπλετο φως. Εν τούτοις, υπάρχει μια μειοψηφία και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία δεν αποδέχεται προφανώς, ότι στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία και η μειοψηφία ελέγχει. Και πιστεύουν ότι η μειοψηφία μπορεί να υπονομεύει και να ακυρώνει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αυτά, στις δημοκρατίες δεν γίνονται και προπαντός δεν γίνονται όταν την πλειοψηφία, την εκπροσωπούν άνθρωποι που δεν διακατέχονται από φοβικό σύνδρομο.
Θέλω να είμαι πολύ κατηγορηματικός. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου, δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου, να φέρουμε κανένα θέμα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, αν δεν έχει τη σφραγίδα της νομιμότητας από το θεσμικό παράγοντα, που είναι η Νομική Υπηρεσία, στην οποία εκφράζω, για άλλη μια φορά, την εμπιστοσύνη μου.
Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κάναμε ονομαστική ψηφοφορία, με την οποία πήραμε μια απόφαση ότι η πολεοδομία μπορεί να δώσει άδειες να κατασκευαστούν αυτά που προβλέπει η διακήρυξη. Μεταξύ των άλλων, είχαμε και προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα. Μεταξύ των άλλων, είχαμε το θλιβερό φαινόμενο να φαίνεται πως προσυπογράφουν αυτή την προσφυγή και άνθρωποι οι οποίοι ποτέ δεν ρωτήθηκαν. Μεταξύ αυτών και δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό είναι πρωτοφανές. Αυτό δεν ξέρω τι υποκρύπτει. Μου προκαλεί θλίψη. Αιφνιδιάστηκα και ομολογώ ντράπηκα ως Δήμαρχος, γιατί χρησιμοποιήθηκαν ονόματα δημοτικών συμβούλων ότι συμφωνούν με αυτό, χωρίς καν να ερωτηθούν.
Το δικαστήριο, ως όφειλε, πήρε μια απόφαση η οποία ασφαλώς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Δήμου να διαχειρίζεται τους κοινόχρηστους χώρους. Και βεβαίως λέει, ότι δεν επιτρέπεται να φτιάξουμε πέργκολα προς τη θάλασσα, που ποτέ δεν ήταν στους σχεδιασμούς μας και ποτέ δεν θα το επιτρέπαμε. Βεβαίως, επιτρέπει την οποιαδήποτε άλλη κατασκευαστική διαδικασία που προβλέπεται από τη διακήρυξη και που οφείλει ο επιχειρηματίας που κέρδισε το διαγωνισμό, να καταθέσει όλα τα σχέδιά του στην πολεοδομία και να πάρει την άδεια.
Για άλλη μια φορά να επαναλάβω, ότι η απόφασή μας είναι οριστική και αμετάκλητη. Την αυθαιρεσία που προϋπήρχε στον Πειραιά, θα την αντιμετωπίσουμε, θα την νικήσουμε και θα επιβάλλουμε παντού διαφάνεια και νομιμότητα.»