Με νέα λουκέτα απειλείται η αγορά εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προειδοποιεί το ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, η οποία επικαλείται στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 6,69 δισ. ευρώ, ήτοι ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ, εκ των οποίων:
– τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ ανήκουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
– τα 1,18 δισ. ευρώ αποτελούν μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
– τα 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων
– τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους
– τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων
– τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από τα 6,69 δισ. ευρώ τα 5,51 δισ. ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ τα υπόλοιπα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές Φ.Π.Α.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, αφού οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε προμηθευτές/ιδιώτες για τον Ιούνιο ανέρχονται στα 9,2 δισ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή Φ.Π.Α. στις 28 από τις 113 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια και ενώ ο χρόνος επιστροφής του Φ.Π.Α. έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με τον μέσο χρόνο αναμονής να εκτιμάται στις 239 ημέρες.
Υπερδιπλάσιος είναι εφέτος ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με την έκθεση «European Payment Report 2016» – που διενεργεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη οι οποίες δραστηριοποιούνται στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων-, καθώς κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το προηγούμενο έτος, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος συμβατικός χρόνος πληρωμής.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε: «Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την ετήσια ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες/προμηθευτές του, παράμετρος η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω την ελλειμματική ρευστότητα της αγοράς. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις με ”λουκέτα” και ”κανόνια” είναι άμεσα ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς σφίγγει ασφυκτικά πλέον η θηλιά στον λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους».
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συχνά βρίσκονται σε αδύναμη θέση, γιατί στην πραγματικότητα υποχρεώνονται να περιμένουν πάνω από 100 ημέρες, κατά μέσο όρο, για να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις πτωχεύσεις να οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών και επισφάλειες. Αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγεί σε αλλοίωση του επιχειρηματικού χάρτη, σε απώλεια 450.000 θέσεων εργασίας και τζίρου 25 δις ευρώ, κάθε χρόνο. Αντί να ψάχνουμε, επομένως, για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, σωστότερο θα ήταν, ιδιαίτερα στη χώρα μας, να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα με αυτά του εξωτερικού χρέους» πρόσθεσε.