Β. Μιχαλολιάκος: Ο Πειραιάς δεν είναι Σεπόλια

Να πέσουν τα τείχη που έχουν χωρίσει την πόλη από τη θάλασσα της έθεσε, μεταξύ άλλων, ως στόχο της δημοτικής του αρχής ο Β. Μιχαλολιάκος. Ο δήμαρχος Πειραιά μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης περιέγραψε τις προτεραιότητες της δημαρχίας του. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ισως το κυριότερο, θέμα για το μέλλον του Δήμου μας είναι ότι διεκδικούμε να πέσουν αυτά τα συμβολικά τείχη που χτίστηκαν ανάμεσα σε μας, το Δήμο μας και στις παραλίες μας και μετέτρεψαν το Δήμο Πειραιά σε «Δήμο Σεπολίων, σε Δήμο Κυψέλης». Αφαίρεσαν από την πόλη μας την επαφή και τη σχέση της με τη θάλασσα. και ούτω κάθε εξής. Διεκδικούμε οι χώροι που καταλαμβάνουν το λιμάνι –  Ανώνυμη Εταιρεία, τα τουριστικά ακίνητα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Σ.Ε.Φ., η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κ.ά. να έρθουν στο Δήμο και τα όποια έσοδα προκύπτουν.  Θέλουμε υγιή χρηματοδότηση.

• Διεκδικούμε να απαλλαγεί ο Δήμος του Πειραιά, δηλαδή ο Πειραϊκός λαός, από το βρόγχο ενός άδικου δανείου. Έχουμε ενημερώσει γι΄ αυτό και τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους και μη εμπλεκόμενους Υπουργούς. Θεωρώ πραγματικά ότι ο Πειραιάς αδικήθηκε και αδικείται. Διότι άλλα νομικά πρόσωπα τα οποία είχαν οφειλές σε ασφαλιστικές εισφορές και σε φόρους μισθωτών υπηρεσιών αυτά τα ανέλαβε ο κρατικός προϋπολογισμός. Και επίσης ένα άλλο μεγάλο υποσύνολο του δανείου είναι το «πέναλτι» για εκείνο το δάνειο από τη Mitsubishi το οποίο δεν εισέπραξε ο Δήμος, αλλά εντούτοις πλήρωσε 9 εκατομμύρια ευρώ, που με τα τοκοχρεολύσια φτάνει στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

• Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην εγγυάται τη μισθοδοσία όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Άρα οι Κ.Α.Π. να υπολογίζονται με ένα κεντρικό κωδικό αυτοδιοικητικό και μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών να πληρώνονται   οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια το πλεόνασμα των Κ.Α.Π.  να περνάει στους Δήμους. Είμαι σίγουρος ότι το άθροισμα των αποδοχών είναι μικρότερο ακόμη και από το ποσό των «ψαλιδισμένων» Κ.Α.Π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Διεκδικούμε μεγάλα έργα που δεν έγιναν. Ενθυμείστε ότι και προεκλογικά έλεγα: δεν είναι δυνατόν η λειτουργία του λιμανιού που επιβαρύνει τη ζωή της πόλης μας, να χρηματοδοτεί το ίδιο το δημότη του Κιλκίς το δημότη Καστοριάς, το δημότη Καρδίτσας και το δημότη του Πειραιά. Το 2% του τζίρου του Ο.Λ.Π. πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή για όλους. Διεκδικούμε και τις μετοχές του λιμανιού. Βρήκαμε πολύ καλό κλίμα και από το Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών και από την Υπουργό Τουρισμού για το θέμα της κατασκευής του υπόγειου δρόμου που θα συνδέει  το Σ.Ε.Φ. με τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη και μέχρι να λυθούν ζητούμε το πάγωμα της κατακράτησης των τοκοχρεωλυτικών δόσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) Όλα αυτά αντιλαμβάνεστε θέλουν ένα «γολγοθά» νομοθετικών ρυθμίσεων και συνεννοήσεων. Νομίζω όμως ότι το κλίμα είναι πολύ καλό.

• Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά είναι υψηλού επιπέδου και συνεισφέρει, ακόμη κι όταν διαφωνούμε. Και μέσα από τη διαφωνία μπορεί να προκύψει και σύνθεση. Πιστεύω με πάθος στις ιδέες μου γι΄ αυτό και τις υπερασπίζομαι. Όταν πιστεύει κάποιος με πάθος σε κάποιες ιδέες, σε κάποια έργα, ενίοτε συγκρούεται κιόλας. Ο «στρογγυλοποιημένος δρόμος» που συμφωνούμε όλοι με όλους οδηγεί στο πουθενά. Δεν υπαινίσσομαι απολύτως τίποτα. Και θα ήμουν ευτυχής, ο διαχειριστικός έλεγχος να αναδείξει όλους τους άντρες και τις γυναίκες, που διαχειρίστηκαν τα αυτοδιοικητικά της πόλης μας, απολύτως καθαρούς. Δεν το κάνω κατά αντιπαράθεση. Εγώ δεν είμαι με το Φασούλα εναντίον του Μίχα , ούτε με το Μίχα εναντίον του Φασούλα. Είμαι με μία ανάγκη να μη διαχέονται πράγματα στην κοινωνία. Εγώ δεν μπορώ να κάνω ως Δήμαρχος Πειραιά διαχειριστικό έλεγχο ούτε στο Δήμο ούτε στη Νομαρχία. Ούτε θέλω. Ζητώ από την Πολιτεία, από την κυβέρνηση (από το Υπουργείο Οικονομικών) να το πράξει αυτή, με τις δικές της δυνάμεις. Δεν υπαινίσσομαι απολύτως τίποτα. Να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για κανέναν και για τίποτα. Και αν υπάρχει κάτι που να μην είναι καθαρό να αποδοθεί.

Με δεδομένο ότι από τη Νομαρχία ήρθαν πολλές αρμοδιότητες στο Δήμο Πειραιά, καλό είναι να γίνει ο έλεγχος και εδώ και εκεί.

• Για τα περίπτερα είπα και λέω: μου ήρθε ένα «δάσος» από περίπτερα στο Δήμο με έναν υπάλληλο. Πότε δόθηκαν οι άδειες κ.λ.π. ασφαλώς και δεν το γνωρίζω. Ζητώ λοιπόν (και έχω δώσει εντολή) να ελεγχθούν οι άδειες μία προς μία για τη νομιμότητα τους. Να προσπαθήσουμε ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να προκαλέσουμε, ώστε να προσδιοριστεί πότε  ένα περίπτερο, που είναι κλειστό μπορεί να καταργείται και να αποσύρεται.   Άρα λοιπόν δεν υπάρχει ο λόγος της αντιδικίας σε κάτι που συμφωνούμε. Είχαμε αποφασίσει από τα πρώτα Συμβούλια να κάνουμε διαχειριστικό έλεγχο. Δεν μας ενέκρινε η τότε κυβέρνηση, ελπίζω σήμερα να το εγκρίνει.

• Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια τραγωδία. Πιο χαρακτηριστική εικόνα για το πόσο τριτοκοσμικοί είμαστε σε ορισμένους τομείς,  από τα σκουπίδια δεν υπάρχει. Είμαστε ακόμη όμηροι της χωματερής. Ενώ οι δημότες πληρώνουν πολλά για τέλη καθαριότητας. Όπως ίσως γνωρίζετε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μας κρατάει  από τους Κ.Α.Π. και τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις και τα τέλη στον ΕΣΔΝΑ.  Πληρώνουμε για ΕΣΔΝΑ 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

• Ήρθα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Πειραιά για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Αυτό σηματοδοτεί η απόφαση μου να παραιτηθώ από βουλευτής για να απαλλαγώ από δεσμεύσεις και άμεσα από τοπικές φιλοδοξίες. Να είμαι μόνο εδώ. Και είμαι μόνο εδώ όχι μόνο για να βελτιώσω την καθαριότητα της πόλης. Είμαστε εδώ για να λύσουμε προβλήματα που έμειναν άλυτα. Γι’ αυτό και συνεργάζομαι με όλους σας και είμαι ανοικτός σε κάθε ιδέα. Πολλές φορές παίρνω τηλέφωνο συμβούλους της αντιπολίτευσης για να τους ρωτήσω πράγματα που γνωρίζουν καλύτερα από μένα και συμπληρώνουν πράγματα που μου λένε οι δικοί μου συνεργάτες. Δεν έχουμε αγκυλώσεις. Δεν έχουμε προκαταλήψεις. Θέλουμε να λύσουμε προβλήματα. Αρνούμαι να αποδεχτώ ότι ηττηθήκαμε στην καταπάτηση των παραλιακών μας μετώπων. Και αρνούμαι να έχω χαμηλό τον πήχη των διεκδικήσεων.

Δεν προσδοκώ κάτι περισσότερο. Δεν προσδοκώ ότι τόσο γρήγορα θα κάνουν την υπέρβαση δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν μία γιγαντιαία προσπάθεια που γίνεται παντού από όλους τους συνεργάτες. Όπως επίσης δεν προσδοκούσα να είναι τόσο μεγάλη η υποστήριξη της κοινωνίας. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να σιγουρευτούν με τους ψηφοφόρους τους, να συνομιλήσουν μαζί τους και να δουν τι λένε για τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής.

Σε θέματα οικονομικής διαχείρισης είμαστε απόλυτοι. Παρακαλούμε προκαλούμε και προσκαλούμε τους δημοτικούς συμβούλους και τους 49 για ένα οποιοδήποτε στοιχείο. Θα τους είμαι προσωπικά ευγνώμων. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο Δήμος δεν είχε καλό όνομα. Όταν ένα όνομα δεν είναι καλό δεν σημαίνει ότι διαπράττονται εγκλήματα, αλλά και δεν αποκλείεται. Έχουμε προσπαθήσει να βάλλουμε μία τάξη. Δεν λέμε ότι τα έχουμε ανακαλύψει όλα ή τα έχουμε αναδείξει. Κάποια μπορεί να μας διαφεύγουν. Γι’ αυτό για οποιονδήποτε αναδείξει ένα θέμα προσωπικά θα είμαι ευγνώμων. Συνομιλώ όμως με τους καταστηματάρχες του Πειραιά  και μου λένε αυτό που έχετε κάνει εσείς δεν το περιμέναμε.  Ο στόλος μας όπως είναι γνωστό είναι «γερασμένος».  Φιλοδοξία μας είναι να τον αλλάξουμε. Γιατί όταν ο στόλος είναι απαρχαιωμένος τότε η συντήρηση κοστίζει περισσότερο από την αξία του».

                                                            ———————-

 

Απαντήσεις από Γ. Μίχα στις αιχμές Μιχαλολιάκου

Σκληρή απάντηση στις αιχμές του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου για τα πεπραγμένα της Νομαρχίας Πειραιά έδωσε ο πρώην νομάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Γιάννης Μίχας.

«Αντιλαμβάνομαι τη σπουδή του δημάρχου να αποπροσανατολίσει, εκτοξεύοντας λάσπη και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για ζητήματα που δεν υφίστανται, γιατί έχει πιεστεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό», σημείωσε ο κ. Μίχας, για να προσθέσει ότι:

«Καλώ τον Δήμο να κάνει ό,τι έρευνα θέλει, να προκαλέσει όσους ελέγχους επιθυμεί, τουλάχιστον όμως να τηρείται η δεοντολογία, η πολιτική και ηθική τάξη. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος Πειραιά να βγαίνει στη δημοτική ραδιοφωνία και χωρίς αντίλογο, χωρίς κριτική, δια απέραντων μονολόγων να λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι».

Παράλληλα, ο κ. Μίχας μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επέκρινε για ακόμη μια φορά τη διοίκηση του δήμου για την αναβλητικότητά της στην διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα της περιόδου 2003-2010 που ομόφωνα έχει αποφασίσει εδώ και ενάμιση χρόνο το Δ.Σ. Πειραιά σημειώνοντας με νόημα ότι «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αναφορές του Δημάρχου Πειραιά για την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στις πρώην υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά που περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Δήμου ο κ. Μίχας απάντησε ότι οποιοσδήποτε έλεγχος στα πεπραγμένα οικονομικά, διοικητικά, υπηρεσιακά, της πρώην Νομαρχίας Πειραιά είναι ευπρόσδεκτος.

Υπενθύμισε δε για την αποκατάσταση της τάξης ότι :

•Η Νομαρχία Πειραιά είχε ψηφίσει όλους τους οικονομικούς της απολογισμούς που εκκρεμούσαν από το 1998 και τους είχε αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

•Σε αντίθεση με τον Δήμο Πειραιά δεν χρωστούσε προς τρίτους ούτε ένα ευρώ.

•Οι προϋπολογισμοί της ήταν πλεονασματικοί, διέθετε άριστη πιστοληπτική ικανότητα και άφησε πλεόνασμα που ξεπερνούσε τα 15 εκ. € στη διάδοχη κατάσταση που είναι η Περιφέρεια Αττικής.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Πειραιά για την κατάσταση που επικρατεί με τα περίπτερα επισήμανε ότι :

Η Νομαρχία Πειραιά παρέλαβε μία διαδικασία «μπάχαλο» και την εξυγίανε με όρους απόλυτης διαφάνειας, αξιοκρατίας και ισονομίας. Για τον σκοπό αυτό μπορούν να ερωτηθούν και τα Σωματεία των Περιπτερούχων

•Ζήτησε να ελεγχθούν μία προς μία οι άδειες των περιπτέρων και εάν υπάρχει έστω και μία παρατυπία –  όχι παρανομία, αλλά παρατυπία – να ενημερώσει ο Δήμαρχος Πειραιά το Δ.Σ.

•Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των περιπτέρων τόνισε ότι 8 χρόνια δεν εκδόθηκε ποτέ καμία καινούρια θέση. Υπήρξε διαχείριση μόνο των ήδη υφισταμένων που είχαν εγκρίνει με παλιότερες αποφάσεις τους οι δήμοι

•Ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε (3648/2008) προβλέπει συγκεκριμένο μαθηματικό λογάριθμο μέσω του οποίου προκύπτει ο αριθμός των αδειών που αναλογεί σε κάθε δήμο, που και πάλι εξέδιδε ο νομάρχης σε συνεργασία με τους δήμους. Άρα αυτά περί υπεράριθμων περιπτέρων είναι αβάσιμα.

•Τέλος για τα εγκαταλελειμμένα περίπτερα αρμόδιος για την έκδοση απόφασης ήταν ο πρώην Νομάρχης, την απόφαση όμως την υλοποιούσε ο Δήμος που έχει και τον σχετικό εξοπλισμό.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Αντιλαμβάνομαι τη σπουδή του δημάρχου να αποπροσανατολίσει, εκτοξεύοντας λάσπη και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για ζητήματα που δεν υφίστανται, γιατί έχει πιεστεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Η κριτική μας, όπως και η κριτική και των υπολοίπων παρατάξεων φαίνεται ότι τον ενοχλεί. Να ξέρετε όμως ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν μας αγγίζουν και δεν μας επηρεάζουν. Καλώ τον Δήμο να κάνει ό,τι έρευνα θέλει, να προκαλέσει όσους ελέγχους επιθυμεί, τουλάχιστον όμως να τηρείται η δεοντολογία, η πολιτική και ηθική τάξη. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος Πειραιά να βγαίνει στη δημοτική ραδιοφωνία και χωρίς αντίλογο, χωρίς κριτική, δια απέραντων μονολόγων να λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι».

 

Πηγές: Portnet.gr και Pireas2day.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης