Έπρεπε να περάσει τόσος καιρός, με “φωνές”, διαμαρτυρίες και συστάσεις προς τους αρμοδίους, για να καταλάβουν επιτέλους πως δεν γίνεται η ναυτιλία μας που εξακολουθεί να κρατά ψηλά την ελληνική σημαία, να μην έχει ένα υπουργείο. Έναν φορέα όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι, από το ναύτη μέχρι τον μεγαλοεφοπλιστή θα μπορούσε να απευθυνθεί για να λύσει το όποιο πρόβλημα.
Η ναυτιλιακή κοινότητα με ανυπομονησία περίμενε όλο αυτό το διάστημα την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και την υλοποίηση της δέσμευσής της για επανασύσταση του ΥΕΝ.
Η ολική επαναφορά στην προτεραία κατάσταση, η επανασύσταση δηλαδή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έτσι όπως ήταν πριν τα πειράματα της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι αυτό που αναμένει στο σύνολό της, η Ακτή Μιαούλη.
Όλοι επιζητούσαν την επανασύσταση του ΥΕΝ που θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής στον πλέον ανταγωνιστικό τομέα της χώρας.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών επισημαίνει ότι το ΥΕΝ μαζί με το Λιμενικό Σώμα συνέβαλε και αυτό από την πλευρά του στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας πρωτιάς της ελληνικής ναυτιλίας.
Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι προκειμένου η Ελλάδα, να αξιοποιήσει πλήρως το θαλάσσιο δυναμικό της και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες θαλάσσιας ανάπτυξης, πρέπει γενικά να αναπτύξει καταλληλότερη διοικητική δομή στον τομέα της ναυτιλίας.
Η επανίδρυση του ΥΕΝ θα συμβάλλει στην περαιτέρω διασύνδεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου με την εθνική οικονομία. Όλες οι προσπάθειες των τριών προηγούμενων χρόνων έμειναν στα χαρτιά, με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργών, καθώς οι σχέσεις εφοπλισμού και πολιτείας κλονίσθηκαν.
Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας.
Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου Μουσουρούλης, 46 ετών, κατάγεται από την Πισπιλούντα της Χίου. Είναι παντρεμένος με την Ευριδίκη Χρηστάκη και πατέρας τριών παιδιών, της Ελένης, του Δημήτρη και της Αλεξάνδρας – Αναστασίας.
1963-1987: Μαθητής στη Λεόντειο σχολή, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), αποκτώντας στη συνέχεια Μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB).
1987-2004: Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικού Ελέγχου, Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης καθώς και Περιφερειακής Πολιτικής. Έχει εκπροσωπήσει τις υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής σε αποστολές σε πολλά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2004-2007: Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών. Οι αρμοδιότητές του περιλάμβαναν το συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Γ’ Κ.Π.Σ. & Ε.Σ.Π.Α.), την εθνική εκπροσώπηση έναντι της Ε.Ε. σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτικής συνοχής και τη διαχείριση των Κοινοτικών και εθνικών πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις. Είχε επίσης την εποπτεία των ιδιωτικών επενδύσεων και κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών (Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του Αναπτυξιακού-Επενδυτικού Νόμου).
Επί 2 έτη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank, Board of Directors).
Επιπλέον, θήτευσε ως Αναπληρωτής Πρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Προώθησης Επενδύσεων, Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), Μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007- 2013 και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.
2007-2009: Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τον Τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Υπήρξε Mέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) και της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.
Επί άλλων ειδικών θεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης: υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Προώθησης Επενδυτικών Σχεδίων Μεγάλης Κλίμακας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης Διαχείρισης της Αιχμής της Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση των εργασιών κατασκευής και λειτουργίας του έργου κατασκευής του Αγωγού Πετρελαίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Εφοδιασμού Υγρών Καυσίμων.
Επίσης, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης Νομοθετικής Πολιτικής και Αξιολόγησης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας Νομοθετικών Ρυθμίσεων (Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού) και Συντονιστής του Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας της Ρυθμιστικής Διακυβέρνησης.
Έχει εισηγηθεί θέματα οικονομίας, περιφερειακής ανάπτυξης και ενεργειακής πολιτικής σε εθνικά και διεθνή fora και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ελληνικό και ξένο Τύπο.
Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοικητικών Σπουδών.
Γνωρίζει άριστα Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.