Αφορμή για συγγραφές άρθρων, διεξαγωγές ημερίδων, δημόσιες ανταλλαγές απόψεων και άλλων έχει γίνει το ζήτημα της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μετά την ανακαίνιση του και την επικείμενη παράδοσή του στον Δήμο του μεγάλου λιμανιού.
Ο γνωστός πειραιώτης δικηγόρος κ. Παναγιώτης Δέγλερης επιχειρεί με την έκδοση του βιβλίου του «Δημοτικό Θέατρο Πειραιά» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη), μια διαφορετική, όσο και εξαιρετικά προσέγγιση του όλου θέματος: όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει ο υπότιτλος της έκδοσης πρόκειται για «μια νομική πρόταση για το θεσμικό πλαίσιο της νέας περιόδου λειτουργίας του». Ως μέλος της προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής που συστήθηκε στις αρχές του 2009 για το Δημοτικό και την λειτουργία του στη νέα εποχή ο κ. Π. Δέγλερης προσέγγισε τις νομικές παραμέτρους του εγχειρήματος και, όπως σημειώνει στον πρόλογο του στο ίδιο βιβλίο ο γνωστός συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, «τις προσάρμοσε εύστοχα στο ιδεολογικό πλαίσιο, τους στόχους και το οργανωτικό σχήμα που οι συσκέψεις της επιτροπής καθόρισαν».
Η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στη νέα περίοδο λειτουργίας του αποτελούν αναμφισβήτητα μια πρόκληση για την δημοτική αρχή, αλλά και ολόκληρη την πόλη και τους πολίτες του Πειραιά. Μπορεί όντως να «εκτινάξει» προς τα άνω την πολιτιστική (αν και όχι μόνο) αξία της πόλης, αναμορφώνοντας εντελώς το πρόσωπο της. Οι διαφορετικές απόψεις που κατατίθενται δεν αποτελούν σ’ αυτή τη φάση παρά μόνο βάση σχεδιασμού του ιδανικότερου μοντέλου, από τα εναλλακτικά που υπάρχουν διεθνώς, για το Δημοτικό Θέατρο. Το μεγαλύτερο Θέατρο των Βαλκανίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου, φυσική έδρα της μεγαλύτερης ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο. Και μόνο η παραπάνω πρόταση περιγράφει τα όρια του εγχειρήματος. Ως εκ τούτου η νομική τεκμηρίωση – πρόταση του δικηγόρου Π. Δέγλερη, ενός πειραιώτη που , όπως γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα από παιδί είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με το Δημοτικό Θέατρο, εκτός από σημασία αποκτά και λειτουργική αξία.