Τα 19 προαπαιτούμενα της Τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η υιοθέτηση εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης των 19 δράσεων που θέτει η Τρόικα, ίσως να αποτελεί προϋπόθεση για τους δανειστές, όμως κάποτε, από διαπραγματευτικής πλευράς, οφείλει να σεβαστεί και τα όρια που θέτει η ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα και να ενταχθεί στην ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (eccl).
Πιο αναλυτικά, για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων απαιτούνται:
1. Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που η υπολογίζεται από την Τρόικα στα 2,6 δις για το 2015, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 5,65 δις ευρώ ή 3% επί του ΑΕΠ.
2. Η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δε θα προβεί σε οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά εντός του έτους (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών), ενώ παράλληλα θα πρέπει να άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών, στο τέλος του 2014.
3. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το καθεστώς των έως και 100 δόσεων για ρύθμιση οφειλών δεν ικανοποιεί την Τρόικα, η οποία τονίζει ότι ο μεγάλος αριθμός των δόσεων είναι πολυτέλεια και δεν παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών. Επίσης εκφράζει το φόβο ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα δημιουργήσει κενό 3,6 δις ευρώ, αφού μεταθέτει πληρωμές πέραν του κρίσιμου 2015. 
4. Η επίσπευση της αναδιάρθρωσης της φορολογικής διοίκησης, καθώς οι μέχρι στιγμής δράσεις που έχουν αναληφθεί δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες (μεγαλύτερη ανεξαρτησία). Η τρόικα καταγράφει υστέρηση εσόδων 1,2 δις από βεβαιωμένα χρέη το 10μηνο του 2014 και απαιτεί ριζικές αλλαγές για ανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, εξαλείφοντας τις δομικές του αδυναμίες.
5. Η διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και η κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων που παρέχονται συνήθως στα νησιά. Η επιμονή για καθιέρωση ενιαίου ΦΠΑ από 18-21% επανέρχεται μετ´επιτάσεως.
6. Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του Μνημονίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές (best practices) στην Ε.Ε.
7. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
8. Στο θέμα του ασφαλιστικού η ελληνική πλευρά να παράσχει παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), καθώς επίσης να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης. Η τρόικα επισημαίνει τα αυξημένα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία πιέζουν τις δαπάνες του προυπολογισμού και επαναφέρουν το θέμα λήψης μέτρων για το ασφαλιστικό.
9. Η παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.
10. Η υιοθέτηση αλλαγών στο πτωχευτικό δίκαιο, έτσι ώστε αφενός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και αφετέρου να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.
11. Η υποβολή κοστολογημένων προτάσεων αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
12. Ο περιορισμός της παροχής επιδομάτων, εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π), όπως επίσης και η εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών στη Δημόσια Διοίκηση.
13. Η αξιολόγηση των δαπανών όχι μόνο στους δημόσιους φορείς αλλά και στα Υπουργεία.
14. Η βελτίωση των «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Οι συγκεκριμένες διατάξεις/προβλέψεις θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στο 2015.
15. Στον τομέα των στατιστικών, η επέκταση της θητείας της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ).
16. Η αναθεώρηση των στόχων για τις Αποκρατικοποιήσεις. Επισημαίνεται πως ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2014 έχει αποκλίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό (ήταν 1,5 δις ευρώ και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις προσεγγίζουν μετά βίας στα 600-700 εκατομμύρια). Περαιτέρω, τονίζεται ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες λόγω υπερεκτίμησης της απόδοσης φόρων αλλά και οι στόχοι σε λοιπά ζητήματα, όπως οι απολύσεις, οι επιστροφές φόρων και οι αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί. 
17. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Εκτός των παραπάνω, επιβάλλεται η καταγραφή προόδου στα θέματα που άπτονται της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ αλλά και της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
18. Η κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
19. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Κάθε διαπραγμάτευση απαιτήσεων έχει και τα όρια της, που η τρόικα φαίνεται να αγνοεί. Επιπλέον εξοργίζεται και απειλεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς στήριξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, αφού το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας θα έχει ολοκληρωθεί. Η Αθήνα στα παραπάνω απαντά με ναι και όχι, ενώ η τρόικα ισχυρίζεται οτι η Ελλάδα, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρξε στο Eurogroup σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας. Βεβαίως επισημαίνεται ότι κυβέρνηση και πιστωτές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την τελευταία επιθεώρηση έως τις 8 Δεκεμβρίου οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν τη τελευταία τους συνεδρίαση του έτους. Μόνο με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης θα ανοιχτεί ο δρόμος για συμφωνία για τη γραμμή πίστωσης ECCL, που θα αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα. Η αποτυχία θα άφηνε το πλέον καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης χωρίς οικονομική βοήθεια, καθώς το καταστατικό του ΔΝΤ, δεν επιτρέπει την εκταμίευση πόρων για διάσωση κρατών που δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ας μην τους κάνουμε το χατίρι!
Βασίλης Κορκίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης