Ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών, δεν αναμένεται να «περάσει καλά» κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας που μας έρχεται. Τουλάχιστον αυτό είναι το περιεχόμενο της προειδοποίησης που έλαβε από την Τρόϊκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν αυτό ισχύσει για τον κ. Στουρνάρα, τότε το μόνο σίγουρο είναι πώς κάτι ανάλογο θα πρέπει να αναμένει και ο πρωθυπουργός καθώς και άλλοι δύο αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεδομένου ότι ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς είναι από «δύσβατος» έως και ακανθώδης και από βεβαρυμμένος με τους μνημονιακούς στόχους έως και εκτός προεκλογικών δεσμεύσεων ως προς τους στόχους του προγράμματος του.

Ήδη η Αξιωματικής Αντιπολίτευση έχει μεθοδεύσει ένα διήμερο σφυροκοπήματος με το σύνθημα « Θα τους αλλάξουμε τα φώτα» με αιχμή του δόρατος τις αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν βασικό στοιχείο του κυβερνητικού προγράμματος. Άλλωστε Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης προειδοποίησε ξεκάθαρα την συμπολίτευση πώς όποιος υπογράψει αποκρατικοποίηση ή εκποίηση δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής, θα πάει στη φυλακή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τις δεδομένες προϋποθέσεις ο πρωθυπουργός επιχείρησε ένα πολιτικό σλάλομ μεταξύ του κεντροδεξιού νεοφιλευθερισμού, της κεντροαριστερής και ανεκτικής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και των ανανεωτικών της Αριστεράς προκειμένου να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από 9 βήματα το οποίο να ικανοποιεί τις μίνιμουμ απαιτήσεις των τριών συνιστωσών του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδικός χάρτης

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και την επίσπευσή τους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην περίπτωση των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έθεσε ζήτημα αποκρατικοποίησης των υδάτων με την διασφάλιση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους στη διαχείρισή τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν, αναφερόμενος σε ολοκλήρωση συμβάσεων παραχώρησης λιμανιών .Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε επίσης την κεντρική σημασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία «οχήματος ειδικού σκοπού» για την έκταση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ με παράκαμψη της γραφειοκρατίας. «Δεν μπορεί να υπάρχουν 12,5 δισ. ευρώ και να μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της γραφειοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η εισαγωγή μέτρων για στήριξη της ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων. Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για περιουσιολόγιο.

Βασικός στόχος είναι επίσης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η καταπολέμηση της δημόσιας σπατάλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έκανε αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υπάρχει, λέγοντας πως «οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν».

Τέλος ανέφερε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης