Κυρίως λόγω των πιέσεων της Ιαπωνίας και των συμμάχων της, οι χώρες-μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) απέρριψαν τελικά την πρόταση που είχαν υποβάλει χώρες της Λατινικής Αμερικής για τη συμβολική δημιουργία καταφυγίου για τις φάλαινες στο Νότιο Ατλαντικό.

Στο ετήσιο συνέδριο της ΙWC που πραγματοποιείται στην Πόλη του Παναμά, η ασυμφωνία έγινε εμφανής μόλις λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών -τουλάχιστον φέτος δεν υπήρξαν οι ακραίοι καβγάδες που σημάδεψαν το περσινό συνέδριο, όταν οι χώρες που υποστηρίζουν τη φαλαινοθηρία αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για να αποτρέψουν την ψηφοφορία επί της ίδιας πρότασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Νότιος Αφρική, χώρες που αντλούν σημαντικά έσοδα από τους τουρίστες που ταξιδεύουν στις θάλασσές τους για να παρατηρήσουν τους πληθυσμούς φαλαινών, πρότειναν την ανακήρυξη του Νότιου Ατλαντικού σε προστατευόμενη περιοχή για τις φάλαινες.

Αυτό θα ήταν μια συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι η φαλαινοθηρία έχει σταματήσει προ πολλού σε αυτά τα νερά.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, 38 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 21 ψήφισαν κατά και δύο απείχαν. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών τετάρτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χοσέ Τρούντα Παλάτσο, ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση για το καταφύγιο όταν ήταν εκπρόσωπος της Βραζιλίας στην IWC, κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι προσφέρει ανταλλάγματα σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλίσει την αρνητική ψήφο τους.

«Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι χώρες όπως το Ναουρού ή το Τουβαλού έχουν πράγματι συμφέροντα ή έχουν μελετήσει την πρόταση για το καταφύγιο. Ψηφίζουν κατά επειδή τους ζητήθηκε από την Ιαπωνία» σχολίασε.

Η Ιαπωνία σκοτώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες έξω από την Ανταρκτική, εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις της IWC που επιτρέπει το κυνήγι για ερευνητικούς σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρέας των φαλαινών, όμως, καταλήγει σε εστιατόρια.

Όπως αναφέρει το BBC, η ιαπωνική αντιπροσωπεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η φαλαινοθηρία απαγορεύεται ήδη με διεθνές μορατόριουμ, και παράλληλα υποστηρίζει ότι το καταφύγιο θα ήταν περιττό, όπως «μια στέγη που χτίζεται πάνω από μια άλλη στέγη.

Οι ανακοίνωση αυτή δεν μπορεί παρά να εξόργισε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες συστηματικά επικρίνουν τις φαλαινοθηρικές εξορμήσεις της Ιαπωνίας στο Νότιο Ωκεανό.

Κατά της πρότασης ψήφισαν επίσης η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ρωσία.

«Όχι» είπαν ακόμα η Ισλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο της IWC παρόλο που αψηφούν το μορατόριουμ και συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία στα νερά κοντά στις ακτές τους.

Theseanation.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης