Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σήμερα το πρωί, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΤΙ ΤΟ 2014 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Σημασία έχει να νιώθουμε όλοι ότι το 2014 μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και ως πειραϊκός λαός, αλλά και ως ελληνικός λαός γενικότερα. Μια ενότητα που θα υποχρεώσει και τις πολιτικές ηγεσίες να ανταποκριθούν σ’  αυτήν. Μια ενότητα που θα είναι δύναμη για να νικήσει η πατρίδα μας την κρίση. Για να έχουμε λιγότερη ανεργία, λιγότερη φτώχεια, περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Είμαι αισιόδοξος ότι το 2014, η πατρίδα μας θα βγει από το απεχθές μνημόνιο. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν «ως δια μαγείας». Θα δουλέψουμε περισσότερο, θα κουραστούμε, θα δημιουργήσουμε. Θα χτίσουμε την Ελλάδα των οραμάτων μας και των αναγκών της νέας γενιάς.

Ήδη, στον Πειραιά τα πράγματα εξελίσσονται με έναν τρόπο που υπερβαίνει τις προσδοκίες μας. Δεν λειτουργούμε πια με υποσχέσεις. Λειτουργούμε με υλοποιήσεις στόχων.»

Ακροατής επισήμανε, ότι φέτος οι Πειραιώτες γιόρτασαν τα καλύτερα Θεοφάνεια των τελευταίων είκοσι ετών, γιατί μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, η πόλη υποδέχθηκε τους επισήμους στο Δημοτικό μας Θέατρο, στο κόσμημα του Πειραιά, αν  και δεν επισκέφθηκαν τον Πειραιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε:

«Δεν δικαιούμαι να έχω παράπονο προς την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία, διότι ο Πρωθυπουργός δικαιούται και αυτός και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν αναλάβει την Προεδρία της Ευρώπης, να κάνει και ένα προσκύνημα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, η οποία του έδωσε την πολιτική αφετηρία. Είναι κάθε χρόνο στον Πειραιά, όχι μόνο στα Θεοφάνεια. Θα είναι και τις προσεχείς ημέρες. Δεν έχουμε παράπονο απουσίας. Έχουμε συχνές παρουσίες. Εκείνο που απαιτούμε είναι να είναι συχνές οι ουσιαστικές παρουσίες, όπως π.χ. ουσιαστική είναι η παρέμβαση για την  μη μεταφορά των δικαστηρίων εκτός τους κέντρου του Πειραιά, που το «σήκωσα» επάνω μου και νικήσαμε. Θα μου πείτε τί νικήσαμε; Κανέναν δεν νικήσαμε. Πετύχαμε το αυτονόητο. Υπερασπιστήκαμε το κύρος και τη λειτουργία της πόλης μας.»

Σε άλλο σημείο της εκπομπής, ο κ. Μιχαλολιάκος σχετικά με το θέμα των δικαστηρίων, σημείωσε:  

«Έχω τη βάσιμη ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα λήξει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της αξιοποίησης του Πύργου με την κατασκευή εκεί του νέου δικαστικού μεγάρου του Πειραιά. Που σημαίνει ότι θα λήξει κατά τρόπο πλήρη.»

Ακροατής ζήτησε από το Δήμαρχο να σχολιάσει τα περί διαφθοράς στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε:  

«Αυτό το Υπουργείο, σε ώρες πολύ κρίσιμες για την εθνικής μας ακεραιότητα, σχεδόν σε συνθήκες εμπόλεμες, το ανέλαβε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έπαιρναν τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα και θωράκισαν την πατρίδα. Απέτρεψαν τη βουλιμία της Τουρκίας. Από τη δεκαετία του ΄80 και μετά χρησιμοποιήθηκε αυτός ο ιερός χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων ως μέσον καταλεηλάτησης του ελληνικού λαού.

Θέλω να ελπίζω ότι το απόστημα που άρχισε να σπάει, θα σπάσει τελείως, θα βγουν όλα τα καρκινώματα, θα φθάσει το μαχαίρι μέχρι τον μυελό των οστών.

Στη θητεία μου είχα στείλει τουλάχιστον 65 φακέλους στον εισαγγελέα. Θέλω να καθαρίσει εντελώς. Θέλω να βγάλουμε από τις Ένοπλες Δυνάμεις που δίνουν σκληρό αγώνα, με αντίξοες συνθήκες, με πολύ χαμηλές αποδοχές, κάθε σκιά.

Προσπαθούν  να πουν ότι χρηματίστηκαν ένστολοι. Χρηματίστηκαν  οι ένστολοι, οι στενοί συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας και όχι οι ένστολοι οι μαχητές. Δεν μπορεί να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα με σκιές. Θέλει πλήρη κάθαρση.»    

ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Εμείς το είπαμε και το κάναμε. Είμαστε ο μόνος δημόσιος οργανισμός – το λέω με περηφάνια – που ζητήσαμε διαχειριστικό έλεγχο. Τίποτα δεν θα ήταν σημαντικό για μένα: ούτε η καθαριότητα, ούτε το Δημοτικό Θέατρο, ούτε η απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ, ούτε η κοινωνική πολιτική, εάν δεν υπήρχε η λάμψη της απολύτου διαφάνειας. Από αυτό έχει ανάγκη η Δημοκρατία. Γι’ αυτό επιμέναμε να έρθει διαχειριστικός έλεγχος από το Υπουργείο Οικονομικών για να ελέγξει και τη δική μας θητεία και 8 χρόνια πίσω. Με πολύ κόπο το πετύχαμε. Διεξάγεται ο διαχειριστικός έλεγχος. Ό, τι χειρότερο  μπορεί να κάνω είναι να επέμβω για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Είναι σαν να θέλω να επέμβω στο περιεχόμενο του πορίσματος. Εγώ ζήτησα να γίνει με τους ταχύτερους δυνατούς τρόπους, αλλά με τρόπο πλήρη. Δεν παρεμβαίνω. Μόλις τελειώσουν οι ελεγκτές με  το Δήμο Πειραιά τότε αμέσως θα πάνε στην πρώην Νομαρχία.  Η εντύπωση μου είναι ότι  τους προσεχείς δύο μήνες θα έχουν τελειώσει με το Δήμο Πειραιά και θα πάνε στην πρώην Νομαρχία.»

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

«Πρέπει να λύσουμε τον κόμπο. Πρέπει να μειωθεί η τιμή του  πετρελαίου θέρμανσης. Πρέπει να ξαναμπεί πετρέλαιο στις πολυκατοικίες, στα σπίτια. Δεν κερδίζουμε τίποτα σήμερα. Πρέπει να σηκώσουμε πολύ ψηλά το θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δεν μπαίνει πετρέλαιο στις πολυκατοικίες, στα σπίτια. Στην πολυκατοικία που μένω εγώ – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – δεν έχουμε πετρέλαιο. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να σηκώσει αυτό το βάρος. Να βρουν άλλον τρόπο πάταξης του λαθρεμπορίου. Και τα έσοδα του δημοσίου μειώνονται και ο κόσμος ξεπαγιάζει και η ατμόσφαιρα μολύνεται. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί κάποιος να σηκώσει αυτό το θέμα στην τρόικα. Θέλει «τσαμπουκά» αξιοπρέπειας. Θέλει «τσαμπουκά» πειθούς. Τι θα γίνει; Θα πεθάνουμε στο κρύο;  Θα μολύνουμε την ατμόσφαιρα και θα έχουμε και λιγότερα έσοδα; Στην προσεχή μου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα θέσω αυτό το θέμα  πολύ έντονα.»

Η ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΛΥΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε ερώτηση ακροατή για το ποια είναι η θέση του Δημάρχου για τη μεταφορά λυμάτων στην Ψυτάλλεια, από Δήμους της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:

«Η Ψυτάλλεια δεν δέχεται  τα λύματα μόνο του Πειραιά. Η Ψυτάλλεια κατασκευάσθηκε για να δέχεται λύματα από πάρα πολλούς Δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής. Εκείνο που δεν φρόντισαν οι προηγούμενοι δημοτικοί άρχοντες της ευρύτερης περιοχής, είναι να έχει ανταποδοτικά οφέλη η περιοχή του μείζονος Πειραιά. Και πέφτει στους ώμους μας τώρα και αυτή η υποχρέωση να ζητήσουμε, να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε αυτό το αίτημα. Δεν θα δεχτούμε άλλα λύματα. Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία σήμερα της Ψυτάλλειας γίνεται με τρόπο ασφαλή, που υπερασπίζεται και τη δημόσια υγεία. Η μηχανολογική της δυνατότητα είναι να καλύπτει χωρίς κανένα πρόβλημα όλα όσα έρχονται. Δεν θα δεχτούμε άλλα. Να φτιάξουν αντίστοιχες «Ψυτάλλειες» στους δικούς τους δήμους.»