Ανακοίνωση της παράταξης «το Λιμάνι της Αγωνίας» με επικεφαλής τον Θ. Δρίτσα για τα Δημοτικά τέλη:
Παραπλανητικός ο τρόπος που διαφημίζει η Δημοτική Αρχή  Μώραλη τον προσδιορισμό των δημοτικών τελών για το 2015, απόφαση που  έλαβε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. Πειραιά, ενώ το ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ καταψήφισε.
Κρίνουμε βεβαίως ως βήμα θετικό, ότι για πρώτη φορά απαλλάσσονται οι άπορες οικογένειες από τα δημοτικά τέλη, καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω με ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 € και κατοικία μέχρι 80 τ.μ. Θετικό βήμα και οι μειώσεις στο 50% για τους πολύτεκνους (από 4 παιδιά και πάνω) με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 € και κατοικία μέχρι 80 τ.μ.
Κρίνουμε όμως τα παραπάνω  ως ανεπαρκή μέτρα για να ανακουφίσουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Πειραιά. Κι αυτό γιατί δεν ελήφθη υπόψη για τον προσδιορισμό των τελών του 2015 το μεγάλο ύψος των τελών του  δήμου μας για το 2014 -από τα μεγαλύτερα στη χώρα-, ενώ αγνοήθηκαν και άλλες κατηγορίες πολιτών, όλο και περισσότερες εξ αιτίας της συνεχιζόμενης σκληρής λιτότητας, που παρότι δεν εμπίπτουν στα κριτήρια του Υπουργείου Οικονομικών για την οικονομική αδυναμία, εντούτοις τη βιώνουν καθημερινά και συχνά άκρως ανελαστικά.
Θέλοντας να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση, το Λιμάνι της Αγωνίας υπέβαλε τις εξής προτάσεις στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο:
α) μείωση των δημοτικών τελών,
β) απαλλαγή για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες με ατομικό εισόδημα κάτω των 12.000 Ε, βάσει φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2014,
γ) απαλλαγή για όσους δεν έχουν εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2014 και η οικία στην οποία κατοικούν είναι μέχρι 90 τ.μ.,
δ) απαλλαγή για τους πολύτεκνους (από τέσσερα παιδιά και πάνω), με οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2014 και η οικία στην οποία κατοικούν είναι μέχρι 90 τ.μ.,
ε) μείωση κατά 50% για όσους έχουν τρία παιδιά, με τους αμέσως παραπάνω όρους,
ε) απαλλαγή για άτομα με αναπηρία 80% και άνω, με ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2014 και η οικία στην οποία κατοικούν είναι μέχρι 80 τ.μ.,
ζ) μείωση κατά 50% σε άτομα με αναπηρία 67%, με τους αμέσως παραπάνω όρους.
Τέλος θέσαμε και ένα ακόμα ζήτημα πριν ληφθεί η απόφαση. Προτρέψαμε τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε προσπάθεια μείωσης δαπανών κατά τρόπο που, όχι μόνο να μην είναι εις βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά αντιθέτως να βελτιώνουν εκείνες που αντιστοιχούν στην εφαρμογή της ανακύκλωσης, τον εξωραϊσμό της πόλης με τρόπο οικολογικό, την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και πόρων ενέργειας, καθώς και την ασφαλή και άνετη χρήση της πόλης από όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της, τομείς δηλαδή όπως η μεταφορά και μεταφόρτωση ογκωδών αντικειμένων και υλικών προς ανακύκλωση, η προμήθεια κάδων ανακύκλωσης, η επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης, τα συστήματα μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.
Δεν εισακουστήκαμε. Κι όμως θα έπρεπε. Γιατί, πράγματι οι περιορισμοί του νόμου υφίστανται, αλλά αυτό δεν αποκλείει το δίκαιο των αιτημάτων, ούτε τη βούληση μιας Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει ακόμα και την αλλαγή του νόμου, αν θεωρεί το αίτημα δίκαιο και επιβαλλόμενο από τις ανάγκες.