Η κατάσταση πια στους δρόμους του Πειραιά είναι εκτός ελέγχου. Το χουμε γράψει, το χουμε ξαναγράψει, το γράφουν και αρκετοί άλλοι, αλλά φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!
Από τότε που ξεκίνησαν οι μονοδρομήσεις το κυκλοφοριακό κομφούζιο είναι σε καθημερινή βάση. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως κανείς δεν δίνει σημασία. Ενώ όχι μόνο βλέπουν, αλλά και βιώνουν το πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να διανύσει κανείς μια απόσταση 3-5 λεπτών στην ακτή Μιαούλη, να πάει δηλαδή από τον Άγιο Νικόλα στον Άγιο Διονύση, προχθές την έκανε σε 1 ώρα!
Και αναρωτιέται ο απλός πολίτης: όταν σε λίγες μέρες που θα έρχονται όλοι οι εκδρομείς να φύγουν με τα βαπόρια για τα νησιά, το ίδιο χάλι θα συμβαίνει;
Και δεν είναι μόνο αυτό. Γίνονται έργα. Μάλιστα. Καλώς γίνονται. Γίνονται έργα όμως σε ώρες αιχμής; Κάποιοι χτες έκλεισαν μέρα μεσημέρι, την ώρα που χιλιάδες αυτοκίνητα κινούνται στο Πασαλιμάνι, την Μπουμπουλίνας. Χωρίς καμία ενημέρωση. Είχαν ενημερώσει αυτοί που έκαναν τα έργα, Δήμο και Τροχαία;
Το αποτέλεσμα ήταν να φρακάρουν όλοι οι δρόμοι και να προκληθεί και πάλι κομφούζιο.
Ερώτηση άλλη προς την τροχαία: Έχει δύναμη να ρυθμίζει την κυκλοφορία και να ελέγχει τους δρόμους; Αν ναι, που είναι καθημερινά;
Αν όχι να μας το πουν, αλλά και να μας πουν τι ενέργειες έχουν γίνει τόσο από την τροχαία όσο και από τον Δήμο κι αν έχουν στείλει αίτημα στο Υπουργείο για ενίσχυση.
Η εικόνα που βλέπει κανείς σε όλους τους κεντρικούς δρόμους είναι τουλάχιστον εκνευριστική. Όχι μόνο διπλό, αλλά τριπλοπαρκαρισμένα πολλές φορές αυτοκίνητα, κλείνουν τις λωρίδες κυκλοφορίας. Και δεν ασχολείται κανείς!
Ακόμη και απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Πειραιά στην Ηρώων Πολυτεχνείου, η λωρίδα κυκλοφορίας έχει γίνει παρκινγκ για εκείνους που το παρατάνε στη μέση του δρόμου και κατεβαίνουν να αγοράσουν τυρόπιτες από γνωστό κεντρικό φούρνο.
Και οι αστυνομικοί απέναντι, ούτε που ασχολούνται.
Δεν γίνεται κύριοι να εμφανίζεται η τροχαία και οι γερανοί της, μόνο όταν κατεβαίνουν υπουργοί και πρωθυπουργοί στο λιμάνι. Όταν κάνουμε χαρωπές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο και δεν κυκλοφορεί ούτε κουνούπι στους γύρω δρόμους.
Όχι ότι πριν ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος είχε λύσει το θέμα. Αλλά τώρα που σε συνδυασμό με την ήττα του και την καλοκαιρινή ραστώνη τα πράγματα πάνε πιο αργά, το χάλι έχει γίνει μεγαλύτερο.
Κι εδώ είναι έκθετος ο πρώην Δήμαρχος, γιατί το έργο των μονοδρομήσεων είναι δικό του. Και θα έπρεπε αν μη τι άλλο να το υποστηρίξει και να το ολοκληρώσει, αλλιώς θα θυμούνται έναν Δήμαρχο που απέτυχε στο συγκεκριμένο θέμα που είναι πάρα, μα πάρα πολύ σοβαρό.
Γιατί δεν άλλαξε κάτι μικρό. Άλλαξε ολόκληρος ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης. Κι αντί τελικά να αλλάξει προς το καλύτερο, κάθε μέρα γίνεται και χειρότερο.
Η νέα Δημοτική αρχή, είχε επισημάνει προεκλογικά πως το συγκεκριμένο έργο έγινε με προχειρότητα και για προεκλογικούς σκοπούς. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο. Όμως θα πρέπει να μην περιμένει την 1η Σεπτέμβρη που αναλαμβάνει επίσημα να λύσει το θέμα. Θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες τώρα.
Γιατί τα θέματα πρέπει να λύνονται ώστε να υπάρχει περιθώριο για έργο πάνω σε νέες βάσεις.
Οι μελέτες που έχουν γίνει για τις μονοδρομήσεις στον Πειραιά, πιθανά να είναι σωστές. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να βρουν πρακτική εφαρμογή αν δεν λυθεί πρώτα και το θέμα της νοοτροπίας του έλληνα οδηγού.
Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αυστηρή αστυνόμευση. Είναι τελικά το μόνο μέτρο που αναγκαστικά επιβάλλεται στον έλληνα! Θα πρέπει η τροχαία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να βγει στους δρόμους της πόλης. Όταν γίνει κατανοητό ότι όποιος αφήσει έστω και για ένα λεπτό το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου θα το παίρνει ο γερανός, μόνο τότε ίσως δούμε αποσυμφόρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης