Σε εξοικονόμηση 3,7 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος από την επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΞΠΡΕΣ, το ΙΚΑ το 2009 κατέβαλε 19 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τώρα, μετά τις διαπραγματεύσεις δαπανά 15,2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει ότι η προσπάθεια θα ενταθεί και ότι σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα αξιοποιηθούν και εγκαταλελειμμένα κτίρια χωρίς να αποκλείεται και η πώλησή τους εφόσον κριθεί υπέρογκη η ανακατασκευή τους.
Οι μειώσεις των μισθωμάτων αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 15%, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους η μείωση μπορεί να ανέλθει και στο 40%. Αναλυτικότερα, στο ΙΚΑ το ετήσιο άθροισμα των μισθωμάτων των κτιρίων που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες και συστεγάζουν διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες το 2009 ανερχόταν σε 19.006.795,37 ευρώ, ενώ μετά τις διαπραγματεύσεις των μισθωμάτων ανέρχεται σήμερα σε 15.291.175,76 ευρώ. Δηλαδή το ΙΚΑ έχει πετύχει να μειώσει τα έξοδά του για μισθώματα κατά 3.715.619,61 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι μειώσεις που έχουν πετύχει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί είναι ελάχιστες, επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει σωστή διαπραγμάτευση.
Αξιοποίηση περιουσίας
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται σχέδιο δραστικής περιστολής του λειτουργικού κόστους των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Ιωάννης Βρούτσης δρομολογεί τρεις άξονες αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων, από τους οποίους μπορούν να προκύψουν οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και για τον εφετινό προϋπολογισμό.
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητα ακίνητα όλων των υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών που σήμερα στεγάζονται σε ακίνητα για τα οποία καταβάλλονται υψηλά μισθώματα. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα μετεγκατάστασης σε ιδιόκτητο κτίριο, τότε θα τίθεται υπό διαπραγμάτευση το μίσθωμα ακινήτου.
Μάλιστα ο κ. Βρούτσης από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Μετεγκατάστασης τόσο των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε κτίρια όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες των καταργηθέντων φορέων ΟΕΚ και ΟΕΕ, όσο και του υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς με στόχο την εξοικονόμηση ετησίως 800.000 ευρώ.
Ο δεύτερος άξονας προβλέπει την κατά τόπους συγχώνευση των διοικητικών λειτουργιών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Σε περιοχές δηλαδή που υπάρχουν τρία διαφορετικά κτίρια για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα συγχωνεύονται σε ένα και ει δυνατόν σε ιδιόκτητο ακίνητο. Ενώ σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετούνταν κάποια από τις τρεις ομάδες ασφαλισμένων, αυτό θα γίνεται μέσω της νέας ενιαίας κτιριακής δομής. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το σχέδιο αυτό θα ονομαστεί πρόγραμμα συγκατοίκησης και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο τρίτος άξονας αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου ιδιωτικού φορέα, στον οποίο θα μετέχουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της συγχώνευσης της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ.
Στόχος του φορέα θα είναι η ασφαλής και αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τόσο των κινητών αξιών όσο και της ακίνητης περιουσίας τους. Όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν, σε εθελοντική βάση, να αξιοποιούν τις υπηρεσίες αυτού του φορέα. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η συμμετοχή των διοικήσεων των οργανισμών σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση των αποθεματικών τους, προκειμένου να μην επαναληφθούν ζημιογόνες για τους ασφαλισμένους επιλογές όπως στην περίπτωση του PSI. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης προτείνει ο ενιαίος αυτός φορέας να συμμετέχει στη διαχείριση της περιουσίας, η οποία θα εκχωρηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο, για την κάλυψη των ζημιών του PSI.
Η τεράστια «προίκα» των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει χρόνια στα αζήτητα, την ίδια στιγμή που για να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού επιλέγεται η γνώστη μέθοδος της περικοπής συντάξεων και παροχών.
Τα ταμεία σπαταλούν για να ενοικιάσουν 687 κτίρια ιδιωτών το εντυπωσιακό ποσό των περίπου 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μια τεράστια ακίνητη περιουσία που κοστολογείται πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτή την τεράστια περιουσία, τα έσοδα από μισθώσεις είναι μόλις 37 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι πολλά ακίνητα έχουν ενοικιαστεί σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι 2 στα 10 ακίνητα ούτε μισθώνονται ούτε ιδιοχρησιμοποιούνται.
Πηγή: Express.gr