Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σήμερα το πρωί, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ INTERNET ΣΕ 20 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 
«Εμείς στον Πειραιά, ως Δημοτική Αρχή και με τον Σαράντο Ευσταθόπουλο που ήταν αρχικά Αντιδήμαρχος  Νέων Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σήμερα με Αντιδήμαρχο το Γιάννη Μελά, είχαμε προηγηθεί της κυβέρνησης και είχαμε δωρεάν ασύρματο internet σε ορισμένα σημεία της πόλης. Από την ώρα που ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει σε όλους τους δήμους, εμείς σπεύσαμε να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να είναι δωρεάν σε όλα τα σημεία της πόλης. Αν αντί για 20 σημεία χρειαστούν 30 θα είναι 30. Αν αντί για 30 σημεία χρειαστούν 40 θα είναι 40. Αυτό ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών. Είχα επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα  Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαο Δασκαλάκη και συμφωνήσαμε να υπάρχει όπου ζητήσουμε.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακροατής ζήτησε από το Δήμαρχο να τοποθετηθεί για εκείνους που υποστήριζαν ότι τα δικαστήρια θα φύγουν από την πόλη και θα πάνε στην οδό  Θηβών.   Ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε:    
«Όσοι συνωμότησαν για τα φύγουν τα δικαστήρια εκτός Πειραιά παρακάμπτοντας το δήμαρχο και εξαπατώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό, λογάριασαν λάθος το μέγεθος και του Βασίλη Μιχαλολιάκου και τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού.  Και όσοι  περίμεναν να ηττηθώ σε ένα χώρο εκτός δήμου, πάλι έκαναν λάθος.»  

ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ
«Θα ήθελα να εξαγγείλω ένα έργο, το οποίο έχω θέσει υπόψη όλων των παραγόντων. Ένα από τα προβλήματα που απέκτησε ο Πειραιάς τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο αποκλεισμός της πόλης από το λιμάνι. 
Δεν είναι τα σύνορά μας πια η θάλασσα του λιμανιού, αλλά τα κάγκελα. Συζητώ λοιπόν με τεχνικούς, αλλά και με την πολιτική  κεντρική εξουσία πώς μπορεί να γίνει ένας πεζόδρομος περιπατητικός, ενδεχομένως και ποδηλατόδρομος, στην Ακτή Μιαούλη προς την πλευρά του λιμένος. Δηλαδή, απέναντι από το Ρολόι, ο Πειραιώτης  να κάνει τις βόλτες του και να έχει την αύρα της θάλασσας και του λιμανιού σε όλες του τις αισθήσεις. Να απολαμβάνει και τον καφέ του. Να γίνει το λιμάνι περιπατητικός πεζόδρομος. Θα ξαναβρούμε τη σχέση μας με το λιμάνι μας.  Τα κάγκελα να μείνουν μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια των λιμενικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι παντού απαραίτητα.»

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κυκλοφοριακής ασφυξίας. Ασφαλέστατα και θα γίνει η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ. Η μελέτη είναι ώριμη και εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων, δημοπρατείται το έργο. Η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ είναι έργο τεράστιο, οραματικό, είναι έργο όνειρο. 
Έρχεται το Μετρό. Έπρεπε να είχε έρθει. Έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το εθνικό μας λιμάνι. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Εμείς επιβάλλαμε τη μεγίστη δυνατή επιτάχυνση των διαδικασιών. Επιβάλλαμε στο Μετρό αλλαγή του προγραμματισμού του, ώστε στα Μανιάτικα να μην γίνει το αδιέξοδο. 
Έρχεται και το Τραμ, έρχονται οι μονοδρομήσεις, έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση, έρχεται και ο υπόγειος δρόμος που θα συνδέει το ΣΕΦ με το λιμάνι. Αυτά είναι έργα μακράς πνοής και έργα που λύνουν οριστικά και αμετάκλητα την κυκλοφοριακή ασφυξία του Πειραιά. Απελευθερώνουν τον Πειραιά. Έρχονται ασφαλώς και τα ανταποδοτικά οφέλη από τον ΟΛΠ. 
Όλα αυτά μαζί συνιστούν την κυκλοφοριακή ανακούφιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και των επισκεπτών.»  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση ακροατή για το πώς σχολιάζει ο Δήμαρχος ότι ο κ. Τσίπρας δηλώνει άθεος, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Στην πατρίδα μας έχουμε δημοκρατία και το Σύνταγμά μας προβλέπει το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας  σε όλους τους πολίτες. Το δικαίωμά τους να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι, καθολικοί, άθεοι.  Ό, τι θέλουν να είναι.  Ασφαλέστατα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Κι όχι μόνο είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, έχουμε μια ισχυρή παράδοση, πολιτισμική παράδοση, πέρα από το θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι ο Ελληνορθόδοξος πολιτισμός.

Δικαίωμα του κ. Τσίπρα είναι να είναι άθεος. Καθήκον του όμως είναι να το δηλώνει. Γιατί το άθεος συνεπάγεται πολλά άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία στο συμπεριφέρεσθαι και στον αξιακό του κώδικα. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τα πάντα γι αυτούς που διεκδικούν το αξίωμα του πρωθυπουργού. Γιατί στο Σύνταγμά μας, το πολίτευμά μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό.

Είναι λάθος της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων να το αναδεικνύουν ως θέμα. Είναι καθήκον του κ. Τσίπρα να υπερασπισθεί την επιλογή του, να την καταστήσει γνωστή και ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν επιτρέπεται να κανιβαλίζουν πάνω στο γεγονός, ότι επέλεξε να είναι άθεος και ούτε ο ίδιος να το κρύβει. Ούτε και να κρύβει το γεγονός, ότι υπάρχουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγγέλθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι οι οποίοι «φλερτάρουν»  με τους δολοφόνους ή που δεν τους ενοχοποιούν  και τους θεωρούν και αυτούς πολιτική συνιστώσα. Άλλο όταν είσαι κόμμα περιθωριακό του 3%, του 2%, του 4%  και άλλο όταν διεκδικείς την εξουσία. Αν γίνεις κυβέρνηση θα κτυπήσεις την τρομοκρατία με τρομοκράτες; Ή με φίλους τρομοκράτες; Όλα αυτά συνιστούν ένα χρέος. Ο Σαμαράς βγαίνει και λέει ότι οι τρομοκράτες είναι εχθρός της δημοκρατίας, εχθρός του έθνους. Είναι μια καθαρή θέση. Ξέρετε, εγώ αγαπώ πολύ την Καμινιώτισσα κ. Αξαρλιάν, είναι και αδερφή του Γιάννη του Πολυχρονόπουλου. Είπε το συγκλονιστικό: «το δικό μου το παιδί, από κει που είναι, δεν μπορεί να πάρει ποτέ άδεια». 

Ακροατής ζήτησε από το Δήμαρχο να σχολιάσει δημοσιεύματα που εμφανίζουν ως υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά στις επικείμενες εκλογές, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δρίτσα. Ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:  
«Ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλοι οι δημότες του Πειραιά. Εδώ, το απέκτησαν και οι μη δημότες, αφού γίνονται δημότες την ώρα που δηλώνουν υποψήφιοι. Αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας. Η ωριμότητα του πολίτη κρίνει. Εκείνο που θέλω, από αυτήν την θέση, να πω είναι ότι τα κόμματα και προπαντός οι  πολιτικοί αρχηγοί να πάψουν να βλέπουν τις πόλεις και προπαντός τον Πειραιά που με αφορά, ως κομματικό λάφυρο, διότι δεν προσφέρεται. Δεν δίνουμε τον Πειραιά ως κομματικό λάφυρο. 
Όποιος αγαπάει τον Πειραιά και πιστεύει ότι θέλει να τον υπηρετήσει από τη θέση του δημάρχου, είναι ελεύθερος να μας πει με ποιες προϋποθέσεις, με ποιο πρόγραμμα, με ποια στελέχη, με ποιους συνεργάτες. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. 
Εγώ όμως θα μείνω στο καθήκον. Ζήτησα να εκλεγώ δήμαρχος και ο πειραϊκός λαός με τίμησε, όχι για να κάνω τερτίπια για τις επόμενες εκλογές, αλλά για να κάνω έργο για τις επόμενες γενιές. Έτσι, δεν θα μπω σε μια διαδικασία μακράς διαρκείας προεκλογικού τύπου και χαρακτήρα. 
Φαίνεται ότι εδώ υπάρχει ένα έργο το οποίο εκτιμά ο πειραϊκός λαός, γι αυτό οι φιλοδοξούντες να γίνουν δήμαρχοι και κόμματα που θέλουν τις πόλεις ως λάφυρα, δυσκολεύονται να επιλέξουν. Καλή τύχη.
Πρέπει να πω ότι τον κ. Δρίτσα τον εκτιμώ. Είναι ένας Πειραιώτης, ο οποίος έχει μια ποιότητα και ένα ήθος.» 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΛΩΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Σε μια ομάδα κατοίκων που ανησυχεί για τις αρνητικές επιπτώσεις των  έργων του Μετρό στην οδό Αιτωλικού, ο Δήμαρχος Πειραιά, απάντησε:
«Προφανώς θα είναι κάποια ομάδα που δεν έχω δει, γιατί τους έχω δει όλους. Και έχω πάει στην οδό Αιτωλικού και κάλεσα και το Μετρό και το θέμα έχει λήξει. Ο Μιχαλολιάκος δεν παίζει! Το θέλουμε το Μετρό ως το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στον Πειραιά. Όμως μία λωρίδα θα μείνει στην οδό Αιτωλικού. Θα είναι κυκλοφοριακή λωρίδα. Τους έδωσα και τη λύση. Με επέκταση του εργοταξίου προς το πεζοδρόμιο. Με προσωρινή μείωση, δηλαδή του εύρους του πεζοδρομίου. Ακούστε τι εδέχθη το Μετρό γιατί ήμασταν ανυποχώρητοι:
1) μένει μια κυκλοφοριακή λωρίδα στο Δήμο. 
2) αποσύρεται το εργοτάξιο που απέκλειε την οδό Γυθείου.
3) επεκτείνονται οι απαλλοτριώσεις για να ενωθεί με την οδό Π. Βλαχάκου.
Ακούστε, εγώ λατρεύω τον Πειραιά, λατρεύω την πόλη μας. Στην οδό Αιτωλικού όμως και στα Μανιάτικα εδράζεται η ψυχή μου. Δεν νιώθω μεγαλύτερη αγάπη στα Μανιάτικα απ’ ότι στην Καλλίπολη ή σε οποιαδήποτε άλλη γειτονιά του Πειραιά, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι εκεί εγκαταστάθηκαν ξυπόλητοι, πεινασμένοι οι άγιοι πρόγονοί μας με έναν στόχο: να αναθρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους, να τα κάνουν χρήσιμα ως Πειραιώτες και Έλληνες.
Και με μια βαθύτατη ευγνωμοσύνη και με αγάπη για τον πειραϊκό λαό που τους υποδέχτηκε και ενσωματώθηκαν. Σε αυτή την περιοχή των Μανιάτικων χρωστάμε. 
Το Μετρό αναβαθμίζει την περιοχή. Κατασκευάζει μια πλατεία, θα κάνει και άλλες απαλλοτριώσεις. Είπαμε – και κάποιοι το ειρωνεύτηκαν – δεν κάνω αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στα Μανιάτικα. Το σπιτάκι κάποιου δεν το παίρνω με λεφτά για να κάνω μια παιδική χαρά, μόνο αν θέλει ο ίδιος. Υπάρχουν χρήματα που έχουμε βάλει στην άκρη για να γίνουν απαλλοτριώσεις μέχρι την αντικειμενική τιμή. Κάποιοι το ειρωνεύτηκαν. Να υπάρξουν χώροι και εκεί ανοιχτοί, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές. Χρωστάμε ποιότητα ζωής».     

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης