Το πυκνό πευκοδάσος της Καλαυρείας, του αραιοκατοικημένου νησιού, που μαζί με τη Σφαιρία διαμορφώνουν τον Πόρο, δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. Ο τόπος ήταν κάποτε γεμάτος ελαιώνες, αμπελώνες, φαρμακευτικά βότανα αλλά και χαρουπόδεντρα, η ύπαρξη των οποίων «αφηγείται» μια διαφορετική τοπογραφία από τη σημερινή, καθώς η ανάγκη τους για ήλιο υποδηλώνει ότι θα υπήρχαν αρκετά ξέφωτα στην περιοχή, πιθανότατα και κοπάδια ζώων που έβοσκαν γύρω από το Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία.

Μπορεί η παραπάνω εικόνα να αναπλάθεται μόνο με τη φαντασία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Αρχαιότητες του Πόρου και του Αργοσαρωνικού», η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στις 8.30 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Συγγρού στον Πόρο. Την ίδια μέρα θα προβληθεί -στις 9.30 μμ.- και η ταινία «Δοκός, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο».

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον αρχαιολογικό χώρο της Καλαυρείας, καθώς και σε άλλες περιοχές του Αργοσαρωνικού. Διοργανώνεται από τον δήμο Πόρου, το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Καλαυρεία Τις ανασκαφές στην Καλαυρεία διενεργεί, από το 2007, το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Οι έρευνες στην περιοχή πρωτοξεκίνησαν το 1894, όταν οι αρχαιολόγοι Σαμουίλ Βίντε και Λέναρτ Κτζέλμπεργκ πραγματοποίησαν την πρώτη σουηδική ανασκαφή στον ελλαδικό χώρο, ενώ υπήρξε μια ακόμα ανασκαφική περίοδος μεταξύ 1997 και 2006. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πολλά σημαντικά στοιχεία για το Ιερό του Ποσειδώνα, το μεγαλύτερο στον Σαρωνικό, που είναι αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας, του οποίου σήμερα μόνο τα ίχνη των θεμελίων είναι ορατά. Το τέμενος, με τις πανάρχαιες ρίζες και τις πολύπλευρες λατρευτικές δραστηριότητες, λειτουργούσε και ως άσυλο. Πρόσφερε, δηλαδή, προστασία σε όσους κατέφευγαν σε αυτό, με πιο γνωστό «ικέτη» τον ρήτορα Δημοσθένη, ο οποίος πέθανε στην Καλαυρεία το 322 π.Χ.

Από τις πιο «διάσημες» ανακαλύψεις των σουηδικών ανασκαφών είναι ο εντοπισμός ενός αρχαίου αποθέτη, μέσα στον οποίο βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα σπασμένης κεραμικής, διάφορα αντικείμενα, οστά ζώων και απανθρακωμένα υλικά. Το σενάριο του μεγάλου φαγοποτιού, που «έφτιαξαν» οι αρχαιολόγοι με βάση τα δεδομένα, προσπαθεί να ερμηνεύσει το περίεργο γεγονός που συνέβη στο Ιερό το 165 π.Χ., όταν περισσότερα από 150 άτομα κατανάλωσαν όλων των ειδών τα κρέατα (κατσικίσιο, πρόβιο, μοσχαρίσιο και χοιρινό), αυγά, πουλιά, θαλασσινά, πετρόψαρα, εποχιακούς τόνους, κεφαλόπουλα, πεταλίδες και σαλιγκάρια της θάλασσας, αλλά και φυτικές τροφές, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ποτό. Ποια ήταν η αφορμή της μεγάλης αυτής γιορτής, ήταν κάτι που επαναλαμβανόταν συχνά, ποιοι συμμετείχαν και- κυρίως- γιατί στο τέλος έσπασαν όλα τα σκεύη και τοποθέτησαν τμήμα των καταλοίπων του γεύματος σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, είναι ερωτήματα που μένει κάποτε να απαντηθούν. Δοκός, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο Πρόκειται για ναυάγιο που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο (2700-2200/2100 π.Χ.). Πήρε την ονομασία του από τη Δοκό, το νησάκι μεταξύ Ύδρας και αργολικής γης, που πρωτοκατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.), άκμασε πληθυσμιακά την 3η χιλιετία π.Χ., ενώ κατά περιόδους προτιμήθηκε λόγω του ασφαλούς αγκυροβολίου που παρείχε ή του στρατηγικού σημείου του. Στον βυθό του, σε βάθος 20 μέτρων, εντοπίστηκε στις 23 Αυγούστου 1975 από δύτη του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιοτήτων μεγάλη ποσότητα σπασμένης κεραμεικής. Οι έρευνες που ακολούθησαν έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για το υψηλό επίπεδο της κεραμεικής τεχνολογίας, το θαλάσσιο ανταλλακτικό εμπόριο και την οικονομία στο Αιγαίο, γύρω στο 2200 π.Χ. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Αρχαιότητες του Πόρου και του Αργοσαρωνικού», θα μιλήσουν ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, Γιάννος Λώλος, ο αρχαιολόγος και γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, Χρήστος Αγουρίδης, η αρχαιολόγος του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ερευνητικού Προγράμματος «Καλαυρεία», Λένα Κλίντμπεργκ και η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Στέλλα Χρυσουλάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με ώρες λειτουργίας 7.30 μμ. ως 9.30 μμ.