Τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας στη μνήμη της σουηδής αρχαιολόγου Berit Wells, θα πραγματοποιήσει το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Σάββατο 26 Μαΐου 2012, στις 12 το μεσημέρι στο Ιερό του Ποσειδώνα. Διάθεση λεωφορείου από τον Δήμο Πόρου για δωρεάν μετάβαση στο Ιερό: επιβίβαση στην Πλατεία Ηρώων, ώρα 11:30 – 11:45 π.μ.

Ποια ήταν η Berit Wells

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Ένα κείμενο από τους ανθρώπους της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που συνεργάστηκαν μαζί της ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της.)

«Στις 11 Αυγούστου 2009 εγκατέλειψε τα εγκόσμια η σουηδή αρχαιολόγος Berit Wells. Η Berit Wells γεννήθηκε το 1943. Σπούδασε Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ το έτος 1983. Η διδακτορική της διατριβή για τον οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στην Ασίνη υπήρξε καθοριστική για τη μελέτη της Κεραμεικής αυτής της εποχής και έριξε φως στην κατοίκηση αυτού του χώρου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.
Από το 1984 ως το 1986 εργάστηκε στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών ως λέκτορας και υποδιευθύντρια. Από το 1987 ως το 1990 υπήρξε ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Gothenburg. Από το 1991 εργάστηκε στο Σουηδικό Ινστιτούτο πρώτα ως υποδιευθύντρια και στη συνέχεια, από το 1994 ως το 2003 ως διευθύντρια. Από το φθινόπωρο του 2003 ήταν μελετήτρια με εξωτερική χρηματοδότηση από το Ερευνητικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Σουηδίας.
Η Berit Wells ηγήθηκε διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων και ανασκαφών. Το 1985 πραγματοποίησε ανασκαφές στο λόφο Μπαρμπούνα στην Ασίνη και το 1990 στον Μεγάλο Προμαχώνα των Ελληνιστικών οχυρώσεων γύρω από την Ακρόπολη της Ασίνης. Από το 1988 ως το 1990 πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνσή της επιφανειακή έρευνα στην κοιλάδα του Μπερμπατίου και στην περιοχή των Λιμνών, που κατέδειξε την μακρά οικιστική ιστορία της περιοχής και τις σχέσεις της με την Κορινθία και την πεδιάδα του Άργους. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πύργουθι, στον πολύ γνωστό Ελληνιστικό πύργο δυτικά του νεκροταφείου, στην κοιλάδα του Μπερμπατίου, φώτισαν διάφορες όψεις της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής. Ερευνήθηκε ο χώρος ενός κεραμικού κλιβάνου του 5ου αιώνα π.Χ. και ο οχυρωματικός πύργος πάνω στην Κοντοπορεία, την πιο σύντομη διαδρομή από το Άργος στην Κόρινθο. Στο τέλος του 6ου και αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. ο πύργος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως τμήμα ενός μεγάλου αγροκτήματος. Μία εντατική επιφανειακή έρευνα στο Μαστό, ένα λόφο στο δυτικό τμήμα της κοιλάδας του Μπερμπατίου, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι ο λόφος είναι ένας προϊστορικός οικισμός, αλλά η κορυφή του τοιχίστηκε κατά την ύστερη Βυζαντινή περίοδο.
Από το 1997 υπήρξε διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος της Καλαυρείας έχοντας την ευθύνη για τις ανασκαφές στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία (Πόρος) καθώς και για την επιστημονική αξιολόγηση και προβολή των ερευνών.
Η Berit Wells αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην έρευνα της Ελληνικής Αρχαιότητας. Διακρίθηκε για το φιλελληνισμό της και προέβαλε τις περιοχές που ερεύνησε τόσο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα με μία σειρά από άρθρα και μονογραφίες, όσο και στην τοπική κοινωνία της Αργολίδας. Υπήρξε διακεκριμένη επιστήμων με ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων. Μεθοδική, ακαδημαϊκή αλλά και ακούραστη ερευνήτρια πεδίου ήταν ιδιαίτερα απαιτητική με τους συνεργάτες της δίνοντας ωστόσο το παράδειγμα η ίδια με τη σκληρή εργασία της.
Η Berit αγκάλιασε με θέρμη και ενθουσιασμό την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου. Όχι μόνο πρόθυμα πρότεινε να συμπεριληφθούν στη νέα έκθεση ευρήματα από ανασκαφές που επόπτευσε η ίδια, πρόσφερε αρχειακό υλικό, που αξιοποιήθηκε στα εποπτικά μέσα του Μουσείου, συνεργάστηκε με τους υπεύθυνους της επανέκθεσης για τον συντονισμό του επαναπατρισμού νομισμάτων της ελληνιστικής εποχής από την Ασίνη, με τα οποία εμπλουτίστηκε η νέα έκθεση αλλά και πρόσφερε την αμέριστη συμπαράσταση και ηθική στήριξη σε όλη τη διάρκεια του έργου της επανέκθεσης.
Έφυγε από κοντά μας αιφνίδια και αθόρυβα, όπως αθόρυβα και ακούραστα εργάστηκε όλη της τη ζωή για την έρευνα, την προστασία και την ανάδειξη της αρχαιότητας. Και άφησε πίσω της πέρα από τη θλίψη της απώλειας, τη γλυκιά ανάμνηση της φίλης, της συναδέλφου και συνεργάτιδας.»

Πηγή: Porosnews

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης