Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε καπετάνιο, ο οποίος επικοινώνησε με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, η κατάσταση που αντιμετώπισε ανοιχτά του Σκορπιού, κοντά στη Λευκάδα, όταν επιχείρησε να περάσει με το πλοίο του, όπως είχε κάνει άπειρες φορές στο παρελθόν.
Προσεγγίζοντας το στενό μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, αμέσως του έκοψαν τον δρόμο ιδιωτικοί φύλακες σε φουσκωτό, μην επιτρέποντάς του να ακολουθήσει κανονικα τη διαδρομή του. Ο λόγος, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καταπράσινης νήσου, που πρόσφατα (2013) πέρασε από την οικογένεια Ωνάση στον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, και μαζί με τους τίτλους ιδιοκτησίας, άλλαξαν και οι… νόμοι του κράτους.
Δείτε το βίντεο:
Διαβάζουμε στο ΦΕΚ 1216 της 26-04-2016, τεύχος δεύτερο, το άρθρο περί “απαγόρευσης διέλευσης κάθε επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι», υπογεγραμμένο από τον τότε λιμενάρχη Λευκάδας.
Ιδιωτική εταιρεία security δεν μπορεί να εμποδίσει βεβαίως την πρόσβαση των πολιτών σε νησί, αλλά και τον ελεύθερο διάπλου στη θάλασσα, μπορούν απλά να προειδοποιήσουν για τη σχετική απόφαση και να καλέσουν το Λιμενικό για τα περαιτέρω. Οι συγκεκριμένοι με το «έτσι θέλω», όπως καταγγέλλει ο καπετάνιος, τους απέκλεισαν την πρόσβαση στα στενά φωνάζοντας και “κλείνοντας” το άλλο σκάφος, ενώ δεν είχαν κανένα χαρτί σχετικής απόφασης να τους επιδείξουν.
Ο καπετάνιος επέστρεψε και έκανε τον κύκλο, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησε με το Λιμενικό ζητώντας τον λόγο, επισημαίνοντας επίσης ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση-δώρο στον ιδιοκτήτη του ελληνικού νησιού, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από κάποια αρχή και, κυρίως, δεν έχει ενσωματωθεί η οδηγία στους επίσημους ναυτικούς χάρτες! Υπάρχει, όμως, ειδική σήμανση από σημαδούρες στο σημείο των στενών: όταν έχουν κίτρινο χρώμα, ο ιδιοκτήτης λείπει οπότε τα σκάφη μπορούν να περάσουν, αλλά σε καμία περίπτωση να σταθμεύσουν. Όταν έχουν κόκκινο χρώμα, απαγορεύεται η προσέγγιση.
Ο νέος ιδιοκτήτης του Σκορπιού φαίνεται ότι ενοχλείται όχι μόνο με την προσέγγιση άλλων ανθρώπων στο νησί του, – επί Ωνάση οι πολίτες είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε δύο παραλίες του νησιού- αλλά επίσης δεν θέλει να βλέπει και άλλα σκάφη… γύρω του.
Και τα κατάφερε.
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης