Μια παρουσιάση εξυχνίασης υπόθεσης ναρκωτικών, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στους κόλπους του Λιμενικού Σώματος και όχι μόνο.
Τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αγία Γαλήνη της Κρήτης ακινητοποιήθηκε πλοίο, στο οποίο εντοπίστηκε τεράστια ποσότητα ναρκωτικών, και πιο συγκεκριμένα 6 τόνοι χασίς και χάπια.
Ως εδώ καλά. Και μπράβο στο Σώμα. Κι ενώ όμως το πλοίο φυλασσόταν και εντέλει βγήκε σε πλειστηριασμό, μόλις λίγες μέρες πριν, ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του ακόμη 6 τόνοι χασίς και χάπια!
Το ερώτημα εύλογο. Πώς γίνεται σε ένα σκάφος μόλις 28 μέτρων να μην έχειγίνει ο πρέπον σχολαστικός έλεγχος ώστε να βρεθούν τα επιπλέον ναρκωτικά την ίδια μέρα;
Γιατί χρειάστηκαν περίπου 400 μέρες για να ανακαλυφθούν και τα υπόλοιπα;
Τα ερωτήματα αυτά, εκφράζει με απορία στέλεχος του ΛΣ, το οποίο και έστειλε επιστολή στα Λιμενικά Νέα την οποία αυτούσια δημοσιοποιούμε :
” Με μεγάλη έκπληξη και έντονο προβληματισμό, πληροφορήθηκα για ένα γεγονός που συνέβη χθες (15/01/2019) το μεσημέρι. Ο επικεφαλής του Κλάδου Αστυνόμευσης & Ασφάλειας συγκάλεσε στην αίθουσα 577 του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ συνέντευξη τύπου για να αναγγείλει (πανηγυρικά και χωρίς ίχνος στοιχειώδους αιδούς) ότι:
«Μετά από αξιοποίηση νεότερων πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών κλιμακίου στελεχών της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑΛ και της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης εντοπίστηκε και κατασχέθηκε εντός του ρυμουλκού πλοίου “ANDREAS”, το οποίο ήταν κατασχεμένο και φυλασσόμενο στο λιμένα της Αγίας Γαλήνης Κρήτης, επιμελώς κρυμμένη και συσκευασμένη, ποσότητα έξι (06) τόνων, πεντακοσίων εξήντα ενός (561) κιλών και επτακοσίων (700) γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) καθώς και διακοσίων πενήντα οκτώ χιλιάδων (258.000) δισκίων CAPTAGON.
Ειδικότερα, η εν λόγω κατασχεθείσα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων ήταν επιμελώς κρυμμένη στο πλοίο, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, σε σημείο μη ανιχνεύσιμο και προσβάσιμο….
Διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr».
Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν οι εκπλήξεις κι οι προβληματισμοί μου:
– Πώς γίνεται σε ένα σκάφος (ρυμουλκό) μήκους (μόλις) 28 μέτρων να κρυφτούν 6.561,7 kg κάνναβης και 258.000 δισκία Captagon, και οι συνάδελφοί μας να χρειαστούν πάνω από 400 ημέρες (!!!) για να τα εντοπίσουν;
– Κατά την αρχική έρευνα του σκάφους το Δεκέμβριο 2017, ποιος έδωσε εντολή αυτή να σταματήσει, θεωρώντας ότι ερευνήθηκαν όλοι οι χώροι του διεξοδικά; Ή μήπως τα 6.177,8 kg κάνναβης που εντοπίστηκαν τότε, θεωρήθηκαν αρκετά για να ικανοποιήσουν την προσωπική φιλοδοξία ορισμένων παραγόντων του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ενόψει των τακτικών κρίσεων έτους 2018;
– Αν, πράγματι, υπήρχε στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ η παραμικρή αμφιβολία για πλημμελή έρευνα του σκάφους,γιατί δεν επανερευνήθηκαν οι χώροι του νωρίτερα, παρά μόνον μετά τον πλειστηριασμό και κατακύρωση του σκάφους σε νέους (;;) ιδιοκτήτες το Νοέμβριο 2018, και λίγο πριν τον απόπλου του από την Αγία Γαλήνη;
Όμως, αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε, είναι ότι η απροσδόκητη (και, σαφώς, δυσάρεστη) εξέλιξη αυτής της αρχικά πολύ σημαντικής επιτυχίας του Σώματος, δυστυχώς, δεν περιποιεί συλλογική τιμή στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τουλάχιστον σε τέτοιο σημείο ώστε να συγκαλείται συνέντευξη τύπου(μάλλον λογικότερη θα ήταν η διενέργεια κάποιας έρευνας…). Εκτός, αν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί εκ νέου τις προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων παραγόντων του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που, ενόψει των τακτικών κρίσεων 2019, επιθυμούν να γίνουν «χαλίφηδες» στη θέση του «χαλίφη».
Με αφορμή τα διαδραματισθέντα κατά την χθεσινή ημέρα (15-1-2019), αυτό που θα ήθελα να επισημάνω σε κάθε συνάδελφο, είναι ότι κατά την άσκηση του δημόσιου λειτουργήματός τους να έχουν πάντα ως κύριο μέλημα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να παραβλέπουν αλλά αλλά αντιθέτως να επιδιώκουν την προστασία του κύρους του Λιμενικού Σώματος, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και στην 100ετή Ιστορία του.”
portcity.gr