Καθώς οι προοπτικές της ελληνικής κρουαζιέρας αναδεικνύονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, παρά την πολιτική αστάθεια που έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό γενικότερα, αποκτά ξεχωριστή σημασία η τοποθέτηση του εκτελεστικού  διευθυντή της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) κ. Γ. Καστελλάνου, κατά την Ημερίδα για την κρουαζιέρα που οργανώθηκε στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2012». 

Πόσο μάλλον που, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, η ΕΛΙΜΕ ανέλαβε την φιλόδοξη πρωτοβουλία να «ενώσει» τις δυνάμεις της ελληνικής κρουαζιέρας με την δημιουργία του clustering των λιμένων κρουαζιέρας και την επωνυμία GREEK CRUISE.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Γ. Καστελλάνου έχει ως εξής:

«Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε), είναι ο συλλογικός εκφραστής όλων των Ελληνικών Λιμενικών Οργανισμών πού ανεξάρτητα της νομικής τους μορφής έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των μελών της. Έχει σαν κύριο αντικείμενό της  την αντιμετώπιση και προώθηση όλων των κοινών θεμάτων που αφορούν τα Ελληνικά λιμάνια – μέλη της, μέσα στο πλαίσια της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Λιμενικής βιομηχανίας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναλάβαμε πριν από ένα χρόνο την πρωτοβουλία να αναπτύξουμε τον διάλογο, τις προτάσεις και τις κοινές δράσεις πού αφορούν ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της τουριστικής μας βιομηχανίας, αυτόν της κρουαζιέρας. Αποφασίσαμε λοιπόν, να δημιουργήσουμε το δίκτυο των κυριότερων  Ελληνικών λιμανιών προορισμού κρουαζιέρας, ενταγμένα μέσα στην “Επιτροπή Λιμένων Κρουαζιέρας” και κάτω από τον διακριτικό τίτλο “Greek Cruise”. Τα λιμάνια της χώρας μας, σαν φυσικός αποδέκτης αλλά και μέσο προσφοράς λιμενικών υπηρεσιών προς τα κρουαζιερόπλοια  και τους επιβάτες κρουαζιέρας, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της αλυσίδας. Η προσπάθειά μας να ενοποιήσουμε τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες αυτών των κύριων λιμανιών προορισμού κρουαζιέρας, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις προς αυτό τον σκοπό.

Στην πρώτη φάση της, αυτή η πρωτοβουλία, είχε σαν στόχο να εντάξει στο δίκτυο της ΕΛΙΜΕ όλα τα λιμάνια προορισμού κρουαζιέρας, είτε αυτά ήταν μέσα στα ιδρυτικά της μέλη (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα), είτε αυτά προσεκλήθησαν να ενταχθούν και έγιναν μέλη της σε δεύτερο χρόνο κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών (Σαντορίνη, Μύκονος, Πάτμος, Μήλος, Κως, Χανιά, Κατάκολο). Σήμερα η Επιτροπή Λιμένων Κρουαζιέρας, αποτελείται από τις Διοικήσεις Δέκα πέντε (15) λιμένων, που λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες ή Λιμενικά Ταμεία αλλά όλα αυτά διαχειρίζονται κύρια λιμάνια προορισμού κρουαζιέρας. Η Επιτροπή συνεκλήθη στην πρώτη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο του  2011 και έκτοτε αρκετές φορές ώστε να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα τόσο σε θεσμικό όσο και πρακτικό επίπεδο, που αφορούν την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας.

Στην σημερινή της φάση, οι κύριες θεματικές ενότητες που απασχολούν την Επιτροπή και συνεχίζουν να αποτελούν την προσπάθειά της για την πρακτική εφαρμογή τους είναι :-

 Μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας

Στα Ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας παρατηρείται μία διαφορετικότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων κρουαζιέρας και ο πιο ουσιαστικός λόγος για την λειτουργία αυτής της Επιτροπής είναι η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τα μεγαλύτερα προς τα μικρότερα λιμάνια έτσι ώστε η προσφορά λιμενικών υπηρεσιών να ενοποιηθεί και βελτιωθεί.

 Ανταγωνιστική τιμολόγηση λιμενικών υπηρεσιών.

 Eφαρμογή ανταγωνιστικής τιμολόγησης λιμενικών υπηρεσιών και Τιμολογιακή πολιτική μακροχρόνιας βάσης αναφοράς, η οποία από το 2013 θα μεταβάλλεται μόνο κατά το ύψος του ΔΤΚ (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), με διετή προειδοποίηση για τυχόν τιμολόγηση νέων υπηρεσιών, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις στην αγορά κρουαζιέρας.

• Πρόταση παρέμβασης προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ώστε μία ανάλογη πολιτική να ισχύσει και για τιμολόγηση υπηρεσιών που επιβάλλονται από τρίτους και όχι από τους Λιμενικούς Οργανισμούς (όπως πλοήγηση, ρυμούλκηση ), και επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της κρουαζιέρας.

 Ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων και επιβατών κρουαζιέρας.

• Εφαρμογή προβλέψεων του κώδικα ISPS από όλα τα λιμάνια – μέλη, για την παροχή του μέγιστου επιπέδου ασφάλειας σε πλοία και επιβάτες.

 Ανάπτυξη Πολιτικών παροχής Λιμενικών υπηρεσιών.

• Συνεχής προσαρμογή των λιμενικών υποδομών.

• Εφαρμογή πολιτικών με μακροχρόνιες Συμβάσεις Παραχώρησης για ανωδομές και νέες υποδομές στα λιμάνια κρουαζιέρας.

• Νέα πολιτική μακροχρόνιων παραχωρήσεων μόνιμων θέσεων σε λιμάνια που διαθέτουν πολλές θέσεις ελλιμενισμού.

• Συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των πόλεων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση πλοίων και επιβατών. Προς αυτή την κατεύθυνση προτάθηκαν και υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που έχουν ήδη μία επιτυχημένη πορεία ( Συμβούλια φορέων πόλης, εκπτωτικές κάρτες για τους επιβάτες κ.ά)

• Διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σχετικά με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας στην Ελλάδα.

 Πρακτικές berth allocation και reservation.

• Γίνεται προσπάθεια να εφαρμοσθούν Πρακτικές berth allocation και berth reservation που ακολουθούνται προσαρμοσμένες σε κάθε λιμάνι ξεχωριστά αφού υπάρχει η ιδιαιτερότητα σχετικά με διάφορους παράγοντες (λιμενικές υποδομές και ανωδομές / επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού κ.λ.π).

 Δημιουργία cluster κρουαζιέρας

• Η ελληνική κρουαζιέρα ενώνει τις δυνάμεις της μέσα από μία φιλόδοξη πρωτοβουλία της ΕΛΙΜΕ με την δημιουργία του clustering των λιμένων κρουαζιέρας και την επωνυμία GREEK CRUISE.

Σκοπός της δημιουργίας του εν λόγω clustering είναι η συνεργασία για τη συντονισμένη προβολή των ελληνικών λιμανιών κρουαζιέρας, ώστε η χώρα μας να μπορεί οργανωμένα να επικοινωνεί στο εξωτερικό τα λιμάνια – υποδοχείς κρουαζιερόπλοιων.

Πρόκειται για μία κίνηση συντεταγμένης εξωστρέφειας η οποία περιλαμβάνει 3 συγκεκριμένες δράσεις: την δημιουργία λογοτύπου και ταυτότητας για όλα τα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας (GREEK CRUISE),  τη δημιουργία ισχυρής, χρηστικής και διαδραστικής ιστοσελίδας (www.greekcruise.gr),  με σκοπό την προβολή των λιμανιών και την παροχή χρηστικών πληροφοριών για τις εταιρείες, τους επιβάτες και τα λιμάνια κρουαζιέρας και τη δημιουργία του  εντύπου κρουαζιέρας, που κρατάτε στα χέρια σας, στο οποίο παρουσιάζονται τόσο τα Ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όσο και οι περιοχές πρόσβασης και επίσκεψης από αυτά.

Οι ενέργειες αυτές απευθύνονται στο παγκόσμιο τουριστικό κοινό μέσα από μία απλή, ξεκάθαρη και ταυτόχρονα δυναμική προσέγγιση για την ανάδειξη των λιμενικών δυνατοτήτων της χώρας μας όσο αφορά την κρουαζιέρα. Είναι η πρώτη φορά που το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει  τις δυνατότητες της ελληνικής κρουαζιέρας, η οποία είναι απολύτως ανταγωνιστική και δυναμική,  μέσω της συγκεντρωτικής παρουσίασης των 16 κύριων Ελληνικών λιμένων κρουαζιέρας – μελών της ΕΛΙΜΕ.

Η μέχρι σήμερα υποδοχή των πρωτοβουλιών αυτών της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος τόσο από τα λιμάνια – μέλη της όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της κρουαζιέρας, μας δίνει την ελπίδα ότι οι προσπάθειες αυτές θα είναι αποτελεσματικές ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών στην εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα».

 

Πηγή: Portnet