«Δεν περιμένουμε θαύματα στην κρουαζιέρα. Από το 2014 θα είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε πολλά κρουαζιερόπλοια». Τα λόγια ανήκουν στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων κ. Μιχάλη Λάμπρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και προσέθεσε:

«Οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για θέματα του κλάδου τους και αυτό είναι λογικό. Είναι παράλογο να κάνουν απεργίες σε εποχές μεγάλης τουριστικής κίνησης.
Έχουν χωνέψει την ιστορία της άρσης του καμποτάζ και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.»

– Η Costa έχει αρχίσει να κοιτάζει να προσλάβει Έλληνες αξιωματικούς μετά τα ατυχήματα που είχαν. Θα έρθουμε σε επαφή με τις εταιρείες ώστε να προσλαμβάνουν στα πλοία τους που θα ξεκινούν κρουαζιέρες από ελληνικά λιμάνια να προσλαμβάνουν Έλληνες.

– Ο Έλληνας ναυτικός είναι ακριβός πλέον όταν μπήκαν στελέχη ξενοδοχειακών ειδικοτήτων από τριτοκοσμικές χώρες, Φιλιππίνες, Ινδίες, Ινδονησία. Το υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο δεν ήταν πλέον ανταγωνιστικών, με 3-4.000 ευρώ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές μόνο μισθολογικά την ημέρα.

– Μας λυπεί ότι σήμερα δεν υπάρχει ελληνικό κρουαζιερόπλοιο. Δεν πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε σαν σημαία τα ξένα κρουαζιερόπλοια και να επανέλθει να κυματίζει η γαλανόλευκη στην πρύμνη των πλοίων,.

– Σήμερα οι ναυτικοί είναι 1,5 εκατομμύριο και οι Έλληνες μόλις 15.000. Ελέγχαμε το 10% του παγκόσμιου ναυτεργατικού προσωπικού, πέρσι δια της βίας είχαμε το 1%.

Ο Γ.Κουμπενάς μέλος της Επιτροπής τόνισε: Πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από τα ναυτεργατικά σωματεία, την κυβέρνηση και τους πλοιοκτήτες. Χρειάζονται μέτρα όπως επιδότηση μετασκευών πλοίων εφόσον γίνεται στην Ελλάδα, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση μισθών όπως γίνεται στην Ιταλία. Λείπει η συνέχεια στην κρουαζιέρα. Κανείς δεν το ακούει ούτε η δημόσια διοίκηση ούτε τα ναυτεργατικά σωματεία ούτε οι εταιρείες. Αν δεν τα βρουν μεταξύ τους δεν πρόκειται να υπάρξει ελληνική σημαία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Θ.Κόντες προσέθεσε: «Μετά τη γιγάντωση των ξένων εταιρειών είναι πολύ δύσκολο να τις ανταγωνιστείς. Χρειάζεται βοήθεια και από το κράτος.»

Πηγή: Marinews