Εντείνεται η αγωνία των ακτοπλόων αλλά και των νησιωτών μετά και τη συνεχόμενη ακυβερνησία  εν μέσω οικονομικής κρίσης και της εν εξελίξει, τουριστικής σεζόν.

 Ο κλάδος της ακτοπλοΐας «πνέει τα λίσθια», τα τελευταία  τέσσερα χρόνια και σήμερα, στην  πιο κρίσιμη ίσως περίοδο από άποψη οικονομικής συγκυρίας, η αίσθηση του «μετέωρου» φαίνεται να ρίχνει τη χαριστική βολή σε πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Με το διαμορφωθέν πολιτικό σκηνικό και την έλλειψη συντονισμένης κυβέρνησης,  το έργο των ακτοπλόων δυσχεραίνεται καθώς αρχικά δεν υπάρχει αρμόδιος Υπουργός να επιληφθεί των  ζητημάτων αλλά ούτε καν Γενικός Γραμματέας έτσι ώστε να υπάρχει μια κάποια επαφή ή εντολή. Η τύχη της ακτοπλοΐας βρίσκεται στο έλεός της ενώ «διαθέτει προπέλα και έχει τη δυναμική να κινηθεί με κεκτημένη ταχύτητα τη κρατά πίσω η διοίκηση που φέρει άγκυρα και παραμένει στάσιμη».

 «Η ολοένα αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου και το ημερήσιο λειτουργικό κόστος των πλοίων της ακτοπλοΐας θα οδηγήσουν μοιραία στον αποκλεισμό ορισμένων νησιών  του Αιγαίου από την ακτοπλοϊκή σύνδεση και αυτό διότι στην ουσία οι φερόμενες χρηματοδοτήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μίσθωση υπηρεσιών ή ναύλωση πλοίων για τις άγονες γραμμές. Από τις αρχές Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχει ρευστότητα για να αγοραστούν τα καύσιμα μιας και η τουριστική περίοδος έχει ήδη συρρικνωθεί και αναμένεται κατά το τέλος της να παρουσιάζει σημαντικότατη μείωση της τάξης του 22%, με συνέπεια να μην έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα που θα βοηθούσαν περαιτέρω στην ακτοπλοΐα κατά τους δύσκολους μήνες που έπονται » αναφέρει ο κ. Νίκος Καβαλιέρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και καταλήγει « ας πάρει το κράτος τα πλοία να τα δουλέψει αν νομίζουν ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο τελευταία χρόνια το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 56,8% για τα συμβατικά πλοία και κατά 63% για τα ταχύπλοα, όταν το κόστος καυσίμων για τα συμβατικά πλοία αποτελεί το περίπου 55% του ημερήσιου λειτουργικού κόστους, ενώ για τα ταχύπλοα αγγίζει το 65%.

 

 

Ο τουρισμός των 16,5 εκατομμυρίων επισκεπτών και των 11 δις ευρώ εισπράξεων, που εκπροσωπεί το 18% του ΑΕΠ,  με τους 800.000 εργαζόμενους , με τα χαράτσια στον τουρισμό, στα τουριστικά γραφεία, ο ΦΠΑ  που αυξήθηκε από το 19% στο 23%, στην εστίαση -στις τουριστικές περιοχές ένας καφές στη χώρα μας έφτασε στα τέσσερα Ευρώ – όταν σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες ο ΦΠΑ δεν ξεπερνά το 8% , αποτελεί τη πιο δυνατή βιομηχανία στη χώρα κινδυνεύει καθώς για να προσέλθουν οι τουρίστες χρειάζονται ηρεμία και απαιτείται μία ισχυρή κυβέρνηση ή τουλάχιστον μία κυβέρνηση που να το εξασφαλίζει αυτό.

 «Ο σοφός λαός με τον τρόπο που ψήφισε ήθελε μία Βουλή με πολλά κόμματα και κυβέρνηση συνεργασίας και όχι τις προηγούμενες αλαζονικές μονοκομματικές κυβερνήσεις που δεν τον λογάριασαν και δεν του είπαν την αλήθεια. Σε αυτή την περίπτωση όμως απαιτείται να είναι και οι πολιτικοί σοφοί και από αυτά που μας δείχνουν δεν είναι.

Η τουριστική Ελλάδα σήμερα έχει εγκαταλειφθεί από τους πολιτικούς, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για τη φετινή τουριστική περίοδο – Αυτόν τον τουρισμό που τον έχουν αφήσει στη τύχη του, που τα τελευταία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καμία διαφήμιση. Ποιός τουρίστας θα έρθει σε μία χώρα που δεν ξέρει τι θα βρει –είναι νωπές ακόμα οι μνήμες που πυρπολούσαν την Αθήνα, αφαιρούσαν τα μάρμαρα των ξενοδοχείων για να σπάσουν βιτρίνες – πόσο μάλλον τώρα που η χώρα δεν έχει ακόμα κυβέρνηση και αυτός που σκέφτεται να μας επισκεφθεί φοβάται.

Και όχι αδίκως. Εικόνες ζοφερές παραμένουν οι εμπρησμοί στην Αθήνα, τα δεμένα πλοία τις ημέρες του Πάσχα στα λιμάνια, οι συχνές απεργίες που μπλοκάρουν την Αθήνα, τα κλειστά μουσεία μετά τις 14.30 το μεσημέρι με απόφαση των κυβερνώντων σε μία χώρα που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό. Και τώρα, σε αυτή την κατρακύλα  του ελληνικού τουρισμού μέσα σε όλα τα αρνητικά έρχεται να προστεθεί και η ακυβερνησία για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον φόβο του εν δυνάμει επισκέπτη», αναφέρει με γραπτή ανακοίνωση της η ΓΕΠΟΕΤ.

Πλήγμα στον τουρισμό της Ελλάδας επιφέρει η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και η προκήρυξη νέων εκλογών, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

 Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κρατήσεις που έχουν παγώσει με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την εθνική οικονομία.

 Τέλος απευθύνει έκκληση στην ελληνική Πολιτεία και τα κόμματα της Βουλής να διαβεβαιώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι στη χώρα μας επικρατεί ηρεμία και ασφάλεια ενώ καλεί τους φορείς του τουρισμού να απευθύνουν κοινό μήνυμα στις διεθνείς τουριστικές αγορές καλώντας τους να αποδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στη χώρα μας.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης