Toυ Κώστα Ιερίδη

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν οι συστημικές τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους, ύστερα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ, την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση και την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΑΜΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, οι τράπεζες ξεκινούν από σήμερα την διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες με στόχο να καλύψουν τα κεφάλαια ύψους 4,4 δισ. ευρώ που ανέδειξε ως κεφαλαιακό τους έλλειμμα το AQR και το βασικό σενάριο του stress test της ΕΚΤ. Η προθεσμία είναι ασφυκτική μιας και οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να έχουν αποστείλει τα σχέδια ικανοποίησης κεφαλαιακών αναγκών προς έγκρισης στην ΕΚΤ και με τον τρόπο αυτό θα προσδιοριστεί και το ύψος της αξίας των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων (ΑΜΚ).

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους επενδυτές που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τις προσδοκίες, όμως, να είναι χαμηλές. Εκτιμάται δηλαδή, ότι δεν θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 1,5 ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει στις τράπεζες να θεωρούνται φερέγγυες και να μην κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την λεγόμενη διαδικασία εξυγίανσης (resolution). Να σημειωθεί ότι η διαδικασία εξυγίανσης προβλέπεται, σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (EU Bank Recovery and Resolution Directive), για τράπεζες που δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμες.

Πάντως, οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν από τον ιδιωτικό τομέα τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, που ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, και θα εκδοθεί σήμερα (σ.σ.: ως πράξη υπουργικού συμβουλίου) η αναλογία θα είναι 25% μετοχές – 75% CoCos.

Πρόκειται για την αναλογία των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες.

Αναλυτικά η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ προβλέπει:

– Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 (δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου), τότε:

το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και

το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos)

– Σε περίπτωση που το ΤΧΣ χορηγεί την κεφαλαιακή ενίσχυση του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6Β του ίδιου νόμου, δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται ως εξής:

με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,

κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το εναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

– Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, όπου αυτές υπάρχουν, σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing), σύμφωνα με την προκύπτουσα αποτίμηση όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης