Νέα αποχώρηση στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία επικαλείται η Ρωσία.
Αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων που πραγματοποιήθηκαν στην Κριμαία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως έχει αρχίσει να αποσύρει κάποια στρατεύματα που είχε αναπτύξει σε τομείς που γειτονεύουν με την Ουκρανία. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση το αμφισβητούν και αντιτείνουν πως κάποιες μονάδες και υλικό απλώς αντικαθίστανται από νέες και νέο.
Ακόμη, το Ιντερφάξ ανέφερε ότι τραίνο με άρματα μάχης αναχώρησε για τη βάση τους στο Νίζνι Νοβγκορόντ, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο από πού ακριβώς.
Επίσης, το TASS μετέδωσε ότι κάπου τριάντα φορτηγά με στρατιώτες και εξοπλισμό μονάδων του δυτικού στρατιωτικού τομέα επιστρέφουν στη βάση τους, επίσης χωρίς να διευκρινίσει από πού έφυγαν.
Το «παιχνίδι» της Ρωσίας – Κάνει λόγο για «τρομοκρατία πληροφοριών»
Τη στιγμή που οι Δυτικοί αντιμετωπίζουν με πρόδηλη καχυποψία τις κινήσεις της Μόσχας και τις διαβεβαιώσεις της για απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή, το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για ενίσχυση αυτών με τη μεταφορά 7.000 επιπλέον στρατιωτών.
Πάντως, οι δορυφορικές εικόνες της ιδιωτικής εταιρείας Maxar των τελευταίων 48 ωρών συνεχίζουν να δείχνουν αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία, στην Κριμαία και στη Δυτική Ρωσία, κάτι που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης στρατευμάτων.
New @Maxar satellite images from the past 48 hours continue to show heightened military activity in Belarus, Crimea, and western Russia. Pics below are from Feb. 15 and show a new pontoon bridge over the Prypyat River in Belarus https://t.co/48h7q37h7C via @ChristopherJM pic.twitter.com/YPBbE7PhsW
— Liveuamap (@Liveuamap) February 16, 2022
Η Ρωσία συνέχισε να επιμένει την Πέμπτη ότι δεν είχε σχέδια για εισβολή, εκδίδοντας νέες ενημερώσεις σχετικά με τις αποσύρσεις στρατευμάτων και απορρίπτοντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις εισβολής ως «τρομοκρατία πληροφοριών».
Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε μια μακροσκελή απάντηση για τις αμερικανικές προτάσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα σχετικά με τη χαλάρωση των εντάσεων, διατηρώντας την πρόθεση του Κρεμλίνου να ανακτήσει μια σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη και εκδίδοντας μια αόριστη προειδοποίηση για νέες στρατιωτικές αναπτύξεις. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταποκριθούν στα αιτήματά τους, ανέφερε η ανακοίνωση, «η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων, μέσω της εφαρμογής μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα».
Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δέκα βομβαρδιστικά Σουχόι Su-24, τα οποία έχουν τη βάση τους στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετακινήθηκαν σε άλλες αεροπορικές βάσεις στο πλαίσιο γυμνασίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Οι αλληλοκατηγορίες για τις εκρήξεις
Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των Δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.
Στη γραμμή της αντιπαράθεσης παίζεται ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού στα social media, καθώς οι δύο πλευρές έχουν επικεντρωθεί σε έναν πόλεμο αντεγκλήσεων στο Τik Tok και στο twitter, χωρίς απτές αποδείξεις. Στη μάχη του εντυπωσιασμού εκατέρωθεν δημοσιεύονται πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες χωρίς να συνοδεύονται από επίσημες ανακοινώσεις.
Shelling near #Donetsk on the morning of the 17th of February. Artillery fire is incoming from Ukrainian side inwards to Donetsk. Multiple reports of escelation along the contact line pic.twitter.com/WSUwsmL3dq
— Heuvelrug Intelligence (@HillridgeOSINT) February 17, 2022
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός χθες (17/2) δήλωσε ότι είχε καταγράψει 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας από ρωσόφωνους αυτονομιστές τις τελευταίες 24 ώρες, με έναν στρατιώτη να τραυματίζεται. Οι αυτονομιστές είχαν ανοίξει πυρ σε περισσότερους από 10 οικισμούς, χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό, όλμους και ένα τανκ, όπως ανέφεραν οι Ουκρανοί.
Ρωσόφωνοι αυτονομιστές, από την άλλη, προέβαλαν ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς, κατηγορώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου ότι εκτόξευσαν πυροβολικό και όλμους σε τρία επεισόδια την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ανέφεραν δύο επιθέσεις με όλμους στο Λουχάνσκ και έναν βομβαρδισμό στο χωριό Petrivske του Ντόνετσκ.
Το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές βρίσκονται σε πόλεμο για οκτώ χρόνια και η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των πλευρών παραβιάζεται συστηματικά, αλλά η ένταση των μαχών αυξήθηκε σημαντικά αυτή την εβδομάδα.
Μπάιντεν: «Η Ρωσία ψάχνει δικαιολογία για να μπει»
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισήμανε την Πέμπτη πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι είναι έτοιμοι να επιτεθούν στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν λόγο να πιστεύουν ότι η Ρωσία θέλει να εμπλακεί σε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας για να έχει μια δικαιολογία για να μπει».
Μια νέα αναταραχή συναντήσεων μεταξύ Δυτικών ηγετών ξεκινά την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να φιλοξενεί συνομιλία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
ΥΠΕΞ Γερμανίας: «Οι απαιτήσεις της Ρωσίας υπάγονται στον Ψυχρό Πόλεμο»
Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης, εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την ημέρα που ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία.
«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης πραγμάτων», ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».
ΥΠΕΞ G7: «Ραντεβού» στο Μόναχο για την ασφάλεια
Αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες αναμένονται από σήμερα στο ραντεβού του Μονάχου, στη Νότια Γερμανία, που θα διαρκέσει ως την Κυριακή, για τρεις ημέρες συζητήσεων σχετικά με ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που συχνά συμμετείχε στην ετήσια αυτή εκδήλωση, δεν θα συμμετάσχει φέτος. Η κυρία Μπέρμποκ βλέπει στη ρωσική απουσία χαμένη «ευκαιρία», επισημαίνοντας πως «θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν αντιπρόσωποι της Ρωσίας».
Οι συνομιλίες των επικεφαλής των διπλωματιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα επιτρέψουν να σταλεί «μήνυμα ενότητας», σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ. «Είμαστε έτοιμοι για σοβαρό διάλογο για την ασφάλεια με όλους. Ακόμη και μικρά βήματα προς την ειρήνη έχουν μεγαλύτερη αξία από τα μεγάλα βήματα προς τον πόλεμο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης σοβαρά μέτρα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία».