Εδώ και περίπου ένα χρόνο επιχειρείται η πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας. Τα πηγαδάκια και οι συζητήσεις ήθελαν την Εθνική Ασφαλιστική να πωλείται σε δύο με τρία χρόνια και όχι εντός του 2008 ή το αργότερο στις αρχές του 2009. Με δυο σαφείς δηλώσεις ο Πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας, Τάκης Αράπογλου και Δούκας Παλαιολόγος, ανακοίνωσαν ότι η Goldman Sachs International ανέλαβε την εύρεση επενδυτή με στόχο να γίνει η αλλαγή «χεριών» στην Εθνική Ασφαλιστική μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Εθνική Τράπεζα αναζητά ένα διεθνή ασφαλιστικό οίκο, δίνοντας έμφαση στο ευρωπαϊκό προφίλ, στο οποίο θα περάσει μεν η Εθνική Ασφαλιστική αλλά δεν θα του παραχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου ο τομέας του bankassurance. Η λίστα με τους υποψήφιους αγοραστές αποτελείται από διεθνείς ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως οι γερμανικές Allianz και Ergo, οι γαλλικές AXA και Groupama, οι Ολλανδικές Eureko και Ing, η ιταλική Generali αλλά και η αμερικανική AIG που όμως «σώθηκε», κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό, ύστερα από την παρέμβαση του αμερικανικού κράτους και είναι αμφίβολο εάν στην παρούσα φάση θα προχωρήσει σε επενδύσεις.

Το «πωλητήριο» της πρώτης ασφαλιστικής εταιρείας της Ελλάδας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για «ξεπούλημα μιας κερδοφόρας επιχείρησης και του δημόσιου πλούτου». Διχασμός όμως υπάρχει και μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το ένα υποστηρίζει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από διεθνή ασφαλιστικό κολοσσό, καθώς μια τέτοια κίνηση «μόνο περισσότερα κέρδη μπορεί να φέρει στην εταιρεία και να διώξει επιτέλους τους καρεκλοκένταυρους». Το άλλο αντιδρά έντονα στην πώληση της εταιρείας, κάνοντας λόγο για «ανασφάλεια, πιθανή περικοπή προσωπικού και αβέβαιο μέλλον μιας μέχρι στιγμής κερδοφόρας επιχείρησης».

Το σίγουρο είναι ότι η πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας ασφαλειών, σε συνδυασμό με την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής που βρίσκεται σε τελικό στάδιο, την εξαγορά της ALPHA ασφαλιστικής από τη γαλλική AXA και της «Φοίνιξ» από την επίσης γαλλική Groupama, αλλάζει τα δεδομένα του κλάδου στην Ελλάδα και διαμορφώνει εκ νέου το χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς, με τις πολυεθνικές να έχουν πλέον το πάνω χέρι. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την παγκόσμια όσο και για την εγχώρια οικονομία, οι βιαστικές κινήσεις και η δημιουργία πανικού σε ασφαλιστές και ασφαλιζόμενους δεν βοηθάει την κατάσταση.

Ποια είναι η Εθνική Ασφαλιστική

Ιδρύθηκε το 1891 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν οι τότε ασφαλιστικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε να εδραιωθεί ως η μεγαλύτερη και κατά πολλούς η πιο αξιόπιστη εταιρεία ασφαλειών στην Ελλάδα. Η εικοσαετία 1970-1990 υπήρξε σημαδιακή για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς προχώρησε σε ανασυγκρότηση του παραδοσιακού δικτύου πρακτορείων της, δημιουργώντας παράλληλα νέα υποκαταστήματα. Το 1997 η συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών εταιρειών της Εθνικής Τράπεζας (Αστήρ, Πανελλήνιος και ΕΤΕΒΑ) στην Εθνική Ασφαλιστική της έδωσε τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί ακόμη και μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα, έχοντας πια ένα μεγάλο δίκτυο στα Βαλκάνια και όχι μόνο, η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει 155 γραφεία πωλήσεων, 2.400 ασφαλιστικούς συμβούλους και 1.284 συνεργαζόμενα ασφαλιστικά πρακτορεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο όμιλος της Εθνικής σημείωσε αύξηση κερδών κατά 96% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007, διαμορφώνοντας τα καθαρά του κέρδη σε 24.5 εκατομμύρια ευρώ.