Υπεγράφη από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα μέτρα που προετοίμασε η ρωσική κυβέρνηση «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών», σύμφωνα με το διάταγμα.

Ανάμεσά τους βρίσκεται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.
Ανάμεσα στις κυρώσεις, η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και η επαναφορά της βίζας
Αναλυτικότερα, απαγορεύεται ή περιορίζεται η εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων τουρκικής προέλευσης, καθώς και η λειτουργία τουρκικών οργανισμών σε ρωσικό έδαφος. Δεν περιορίζεται ωστόσο η εισαγωγή τουρκικών προϊόντων για προσωπική χρήση.

Οι Ρώσοι εργοδότες δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν υπηκόους Τουρκίας από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Η απαγόρευση αφορά μόνο νέους εργαζομένους, σύμφωνα με το διάταγμα, ενώ εξαιρούνται εργαζόμενοι που θα προσληφθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, και συνιστάται στα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία να σταματήσουν τις πωλήσεις πακέτων για Τουρκία. 

Επιπλέον, ανατίθεται στην κυβέρνηση της χώρας να αυξήσει τους ελέγχους ασφαλείας στα ρωσικά λιμάνια της Θάλασσας του Αζόφ και της Μαύρης Θάλασσας. Η παράνομη παρουσία και μετακίνηση τουρκικών σκαφών κοντά στα λιμάνια πρέπει να αποτραπεί, σύμφωνα με το διάταγμα.

Τέρμα μπαίνει από το 2016 και στα ταξίδια χωρίς βίζα στη Ρωσία για τους Τούρκους πολίτες, με εξαίρεση όσους έχουν άδεια διαμονής στη χώρα ή διπλωμάτες που εργάζονται σε πρεσβείες και προξενεία επί ρωσικού εδάφους και τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση θα συντάξει λίστα με τις συμφωνίες που δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές κυρώσεις, διευκρινίζει το Κρεμλίνο. 

Ερντογάν: “Ελπίζω σε αποκατάσταση των διμερών σχέσεων στο Παρίσι”

Λίγες ώρες νωρίτερα, σήμερα Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, μπορεί να είναι ευκαιρία για την επανόρθωση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν έχει πει πως η χώρα του δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24, αντιθέτως αξιώνει η Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη, καθότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας«Τα πρόσφατα γεγονότα μας λύπησαν πραγματικά» ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την πόλη Μπαλικσεχίρ της δυτικής Τουρκίας, αποφεύγοντας ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη. «Τη Δευτέρα στο Παρίσι θα υπάρχει μια διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επανορθώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Η αντιπαράθεση δεν θα φέρει ευτυχία σε κανέναν. Όσο σημαντική είναι η Ρωσία για την Τουρκία τόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τη Ρωσία» είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει πει πως η χώρα του δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός από τους δύο πιλότους. Αντιθέτως, αξιώνει η Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη, καθότι το εν λόγω αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Εξαιτίας αυτών των δηλώσεων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται με τη σειρά του να συναντήσει τον Ερντογάν προκειμένου να συνομιλήσουν για το συμβάν και απαντά με οικονομικά αντίποινα. Ήδη, πριν από την υπογραφή του σχετικού διατάγματος, είχε επαναφέρει το μέτρο των θεωρήσεων διαβατηρίου των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουμλούς είπε πως η Τουρκία μελετά τα μέτρα που θα λάβει έναντι των αντιποίνων της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, RT

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης