Μόλις προσγειώθηκες στο αεροδρόμιο «Ίκαρος» και το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις σε λίγες μέρες είναι ότι δεν θα θέλεις να φύγεις. Το νησί της Ικαρίας είναι ένας προορισμός, που έχει να σου χαρίσει πολλά από τη «γνωστή» νησιώτικη ζωή, αλλά και πολλά, που θα τα συναντήσεις μόνο εδώ. Οι εικόνες εναλλάσσονται μεταξύ των ορεινών όγκων και των καταγάλανων νερών, μεταξύ της διασκέδασης στα πανηγύρια και της ηρεμίας στα ιαματικά νερά, μεταξύ του έντονου αέρα με κύματα και των απάνεμων λιμανιών με τα γραφικά καφενεία.

Αφήνοντας το αεροδρόμιο, που βρίσκεται στην ανατολική άκρη του νησιού, θα περάσεις από τον Πύργο του Δράκανου της Αλεξανδρινής εποχής, που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση. Στην συνέχεια θα συνεχίσεις προς τα νότια και θα κάνεις την πρώτη σου στάση στο γραφικό λιμάνι Θέρμα για μια βουτιά στα ιαματικά λουτρά. Τα ραδιούχα νερά στην περιοχή της Σπηλιάς θα σε χαλαρώσουν και θα σου δώσουν δυνάμεις για τη συνέχεια του ταξιδιού σου, το οποίο θα είναι όλο εκπλήξεις. Ο δρόμος θα σε οδηγήσει στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού, και ένα από τα δύο βασικά λιμάνια του νησιού. Στην προβλήτα μια επιγραφή θα σου θυμίσει από πού πήρε το όνομά του το νησί… «Εδώ τελειώνει το πρώτο πτητικό ταξίδι με τον Ίκαρο και αρχίζουν όλα τα άλλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθώντας τον νότιο παραλιακό δρόμο θα προσεγγίσεις μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Ικαρίας, τις Σεϋχέλλες. Μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, που δημιουργήθηκε το 1985 μετά από πτώση βράχων κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός τούνελ. Όμως για να μην κάνεις άδικα περπάτημα 20 λεπτών, καλό είναι να συμβουλεύεσαι τους ντόπιους για τον καιρό της ημέρας και για το ποια παραλία θα έχει κύμα . Αλλά και να έχει κύμα δεν πειράζει μιας και είναι μια καλή ευκαιρία για να επισκεφτείς την- πλούσια σε εικόνες- ενδοχώρα του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ικαρία είναι ορεινή στο μεγαλύτερο μέρος της, γεμάτη βλάστηση, με 3 περιοχές Natura 2000 και με αφθονία σε νερό, και γι αυτό άλλωστε έχουν κατασκευαστεί δύο φράγματα για συγκράτηση υδάτων και ύδρευση του νησιού. Στο φράγμα Πέζι, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετά από μακροχρόνιες μελέτες, κατάφερε να συνδυάσει το νερό με τη δύναμη του ανέμου δημιουργώντας το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο «Ναέρας» συνολικής ισχύος 6,8MW, που είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Τα υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας βασίζονται στο συνδυασμό δύο διαφορετικών μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: την αιολική ενέργεια και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Οπότε στην Ικαρία έχουμε το Αιολικό Πάρκο της Στραβοκουντούρας, τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΜΥΗΣ) Προεσπέρας και τον ΜΥΗΣ Κάτω Προεσπέρας. Κάποια από τα οφέλη του έργου -πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η σημαντική μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων CO2, η ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού και της τοπικής οικονομίας, η κατασκευή-από τη ΔΕΗ– 7,2χλμ δημοτικής οδού και η δημιουργία νέου τουριστικού πόλου έλξης για επιστήμονες.

Αφήνοντας το φράγμα, θα κατευθυνθείς στο κεφαλοχώρι της περιοχής των Ραχών, ο Χριστός. Είναι το χωριό, όπου τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τη δύση του ήλιου μιας και τη μέρα όλοι οι κάτοικοι είναι στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Αξίζει να το ζήσεις από κοντά και μαζί   να γευτείς το τυρί καθούρα, το κατσικάκι, τους μαραθοκεφτέδες και το μέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί κοντά είναι το δεύτερο μικρότερο φράγμα Μουντέ και η Ι.Μ Ευαγγελισμού (Μουντέ). Κατηφορίζοντας, πλέον, προς την βόρεια πλευρά του νησιού, θα συναντήσεις πολλές παραλίες, όπως αυτή του Νας,  όπου καταλήγει το φαράγγι του Χάλαρη και μπορείς να απολαύσεις ένα από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα στην Ικαρία.

Από εκεί πηγαίνοντας ανατολικά, θα περάσεις από τον Αρμενιστή και την Μεσάκτι,  δυο παραλίες με άμμο και εύκολα προσβάσιμες. Συνεχίζοντας στον παραλιακό δρόμο, και λίγο πριν τον Εύδηλο, θα στρίψεις προς τα πάνω, προς το χωριό Στάβλος για να επισκεφτείς την Ι.Μ. Θεοκτίστης και το μοναστήρι Παναγίας Θεοσκέπαστης, όπου το ταβάνι της είναι προέκταση ενός γρανιτένιου βράχου. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο θα φτάσεις στον Εύδηλο, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι, που πρόκειται για έναν παραθαλάσσιο οικισμό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο με γραφικό χρώμα και όμορφα σοκάκια γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια.

    

Όμως οι μέρες περνούν και θα φύγεις χωρίς να έχεις μάθεις το καλά κρυμμένο της Ικαρίας, που δεν είναι άλλο από την μακροζωία των κατοίκων της. Θέμα που έχει αποτελέσει και έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο και που πιθανόν να οφείλεται στο κλίμα και στη διατροφή. Όμως ένα είναι σίγουρο.. ότι οφείλεται στην στάση ζωής των κατοίκων και στην συνεκτικότητα, που έχουν αναπτύξει, λόγω της αγάπης τους για τον τόπο τους. Χαρακτηριστικά, που θα τα συναντήσεις σε όλες τις γωνιές του νησιού.

Μπορεί να έφτασε η ώρα να φύγεις, όμως πρέπει σίγουρα να ξανάρθεις. Για να επισκεφτείς το χωριό Ξυλοσύρτη, όπου είναι και η πηγή με το λεγόμενο Αθάνατο Νερό, να χορέψεις Ικαριώτικο χορό σε πανηγύρι, να δεις τη θέα από το κάστρο του Κοσκινά, να κάνεις surf πάνω στα κύματα, να γευτείς το σουφικό, ν’ απολαύσεις το ντόπιο δυνατό κόκκινο κρασί και να βουτήξεις στα νερά των παραλιών Γιαλισκάρι, Νεάλια, Ιερό, Λιβάδι και Άρης.

«…Αιγαίο Πέλαγος. Πουθενά αλλού δεν μπορεί κανείς να περάσει τόσο εύκολα από την πραγματικότητα στο όνειρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης