Αδάμ Αλεξόπουλος

Μετά τον γνωστό μεγαλογιατρό-καρδιοχειρουργό που επιστρέφει στην υπηρεσία του στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών, μια νέα περίπτωση επιστροφής ιατρού που δεν έχει κριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη έφτασε στην αίθουσα σύνταξης της «Ζούγκλας». Πρόκειται, ειδικότερα, για οφθαλμίατρο του Νοσοκομείου «Η Παμμακάριστος» στα Κάτω Πατήσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ήταν ένα το περιστατικό, θα μπορούσαμε να πούμε πως έτυχε. Όταν όμως μέσα σε λίγες ημέρες επιστρέφει στην υπηρεσία και δεύτερος επίορκος ιατρός, τότε η ιστορία ίσως πάρει και τη μορφή της… πανδημίας με αλλεπάλληλα «κρούσματα», υπό την ανοχή της κυβέρνησης και του ίδιου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, εν είδει προεκλογικών απαγορευμένων παιχνιδιών με στόχο τη δημιουργία κομματικών στρατών. Διαφορετικά, θα είχαν πάρει ήδη θέση για το δημοσίευμά μας που τιτλοφορείται «Μεγαλογιατρός που είχε συλληφθεί για “φακελάκια” επιστρέφει στο νοσοκομείο».

Ο οφθαλμίατρος είναι… περίπτωση

Σύμφωνα με την καταγγελία, η υπόθεση είχε ανέβει ψηλά στην ειδησεογραφία τον Νοέμβριο του 2018, όχι τόσο για την παράβαση του ιατρού αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για το σόου που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, που μέχρι και σήμερα συζητείται ως αστείο στους διαδρόμους του νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 51χρονος οφθαλμίατρος, τότε με τον βαθμό του α΄ επιμελητή, απαίτησε από μια ηλικιωμένη γυναίκα το ποσό των 600 ευρώ ως «δωράκι» για εγχείρηση καταρράκτη. Ο εγγονός της, που ενημερώθηκε για την αξίωση του ιατρού, ειδοποίησε την Αστυνομία. Όταν λοιπόν έγινε η καθιερωμένη επίσκεψη στο γραφείο του γιατρού μετά την επέμβαση και ήρθε η ώρα του «δώρου», η ηλικιωμένη συνοδευόταν από μια «συγγενή» η οποία υπηρετούσε στην Ασφάλεια.

Έτσι, μόλις ο ιατρός έλαβε το φακελάκι, δεν πρόλαβε να το ταξινομήσει μαζί με τα υπόλοιπα που βρέθηκαν στην κατοχή του (πάνω από 4.200 ευρώ μέσα σε φακελάκια και άλλα 19.540 ευρώ στο σπίτι του) και η «συγγενής» του αποκάλυψε την ιδιότητά της. Τότε ο 51χρονος τα ‘χασε και προσπάθησε να ξεφύγει από την πίσω πόρτα. 

Εκεί, βέβαια, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εποχής, ήταν ήδη ακροβολισμένοι αστυνομικοί και ο ιατρός σκέφτηκε ως απέλπιδα προσπάθεια τον αυτοτραυματισμό του και σωριάστηκε στο έδαφος, με συνέπεια να χτυπήσει στο χέρι. Την ίδια ώρα φώναζε υστερικά: «Μη με χτυπάτε, μη με χτυπάτε!». Ο ιατρός, λόγω της αντίδρασής του αυτής κατά τη διάρκεια της σύλληψης, κρίθηκε προφυλακιστέος και έμεινε για εύλογο χρονικό διάστημα στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κόπηκε το χαμόγελο στο νοσοκομείο

Και ενώ στο Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» όλα μέχρι σήμερα κυλούσαν ομαλά, διαδόθηκε η πληροφορία για την επιστροφή του εν λόγω ιατρού στην υπηρεσία… με τον βαθμό πια του διευθυντή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί το χαμόγελο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των ασθενών που σε πηγαδάκια άκουσαν για την επιστροφή του.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η επιστροφή αυτή τους έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο για τη θέση που θα καταλάβει ο ιατρός όσο και για το αν πήρε τελικά το μάθημά του την περίοδο που βρισκόταν σε αργία, όταν εθελοντικά πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε δημοτικό ιατρείο των Βορείων Προαστίων, ή αν βρήκε τον χρόνο στο διάστημα των τριών ετών να διαβάσει τον Όρκο του Ιπποκράτη…

Με το γράμμα του νόμου…

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας με τους οποίους επικοινωνήσαμε μας παρέπεμψαν στον νόμο 3528/2007, ο οποίος αφορά τον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., ή πιο απλά τον Υπαλληλικό Κώδικα. 

Πρόκειται για ένα ογκώδες κείμενο χωρισμένο σε πολλά μέρη, με δεκάδες κεφάλαια και εκατοντάδες άρθρα, όπου χάνεται η υπομονή όποιου το διαβάζει, αλλά και όσων περιμένουν να τελεσιδικήσουν αυτές οι υποθέσεις στα ποινικά δικαστήρια. 

Σε επικοινωνία μας με στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το αν έχει δικαίωμα να επιστρέψει στην υπηρεσία του, δεν μπορούσαν να μας απαντήσουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν έως έναν βαθμό εάν είχαμε έννομο συμφέρον. Εάν δηλαδή η μοίρα μάς είχε οδηγήσει σε αυτόν τον ιατρό να μας κάνει εγχείρηση καταρράκτη και μας είχε ζητήσει φακελάκι. Γιατί, όπως επισήμαναν, «τι θέλετε; Να μαθευτεί ότι είπαμε πράγματα και να μας στείλουν στα δικαστήρια για τα προσωπικά δεδομένα;».

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπό αυτόν τον φόβο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σηκώνει τα χέρια ψηλά, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν με ψηλά το κεφάλι οι επίορκοι ιατροί που πιάστηκαν κατά το παρελθόν να αμαυρώνουν το λειτούργημά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης