Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού δηλώνει ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, παροτρύνοντας τους δύο ηγέτες στο νησί να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα και ευελιξία, επιδεικνύοντας διαλλακτικότητα και πολιτικό θάρρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των επομένων ωρών, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για ορισμένα «επίμαχα σημεία» και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο κείμενο που ήδη έχει δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα (Γ.Γ.) είναι περιγραφική για ότι συνέβη στο Κυπριακό από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και περιλαμβάνει, επίσης, εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ, προκειμένου να ενημερώσει τον Γ.Γ. και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναφορά γίνεται και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα, ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην υλοποίηση περαιτέρω μέτρων.

Ο Μπαν Κι Μουν στην εκθεση δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά κάνει λόγο για «λογικό χρονικό πλαίσιο» και για «μοναδική ευκαιρία». Ζητά την αξιοποίηση και την «επιτάχυνση του μομέντουμ» των συνομιλιών, ενώ χαρακτηρίζει «αποφασιστικούς» τους επόμενους μήνες, καλώντας τους δύο ηγέτες να «αδράξουν την ευκαιρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γ.Γ. επαναλαμβάνει ότι «ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να βοηθούν και να διευκολύνουν την κυπριακή αυτή διαδικασία» και ότι παραμένει έτοιμος να προσφέρει «περαιτέρω βοήθεια», όταν και τα δύο μέρη τού το ζητήσουν. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα απαιτήσει «λαϊκή υποστήριξη» που θα εκφραστεί μέσω ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων και ότι «η λύση θα είναι αδύνατη χωρίς συμβιβασμό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης