Η Ρωσία και η Κίνα συντάχθηκαν με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή έως και 30 άοπλων παρατηρητών στη Συρία, όπως έχει ζητήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.

Είναι το πρώτο ψήφισμα του 15μελούς Συμβουλίου που εγκρίνεται μετά το ξέσπασμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης στη Συρία πριν από 13 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο φορές στο παρελθόν η Μόσχα και το Πεκίνο έθεσαν βέτο σε αποφάσεις του Συμβουλίου που καταδίκαζαν την επίθεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στους διαδηλωτές που αντιτίθενται στη διακυβέρνησή του.

Αν και η Ρωσία, στενός σύμμαχος και προμηθευτής όπλων της Συρίας, ψήφισε υπέρ της απόφασης, ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν όρια στο είδος της δράσης του ΟΗΕ που η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει.

Το ψήφισμα 2042 αναφέρει ότι το Συμβούλιο «καταδικάζει τις εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις συριακές αρχές, καθώς και οποιεσδήποτε καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένοπλες οργανώσεις, υπενθυμίζοντας πως οι υπεύθυνοι θα θεωρηθούν υπόλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ψήφισμα καλεί «όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή ένοπλης βίας».

Περιλαμβάνει επίσης μια αόριστη προειδοποίηση προς τη Δαμασκό, λέγοντας πως το Συμβούλιο θα «εκτιμήσει την εφαρμογή αυτής της απόφασης προκειμένου να μελετήσει κατάλληλα περαιτέρω βήματα».

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: kathimerini.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης