Ειδικός χειρούργος παχυσαρκίας – ογκολογίας & πεπτικού
Ο γιατρός Σωτήρης Γαβριήλ φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Ζήσε με Υγεία» και μίλησε για τη νοσογόνο παχυσαρκία και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία. Μας πληροφόρησε επίσης για τις τεχνικές που εφαρμόζονται και που είναι πολύ αποτελεσματικές, όπως για παράδειγμα ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό μανίκι και άλλα, που αποτρέπουν τους ασθενείς να καταφεύγουν σε κομπογιανιτισμούς και ανορθόδοξες μεθόδους απώλειας βάρους (χάπια, αλοιφές κλπ).
Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία της κας Σάρας Μισακιάν η οποία με τη μέθοδο «sleeve gastrectomy», κατάφερε να χάσει 25 κιλά μέσα σε ένα χρόνο και να είναι υγιέστατη, χωρίς καθόλου χαλάρωση και πανέμορφη.
Βιογραφικό
Γεννήθηκα στον Πολιχνίτο της Λέσβου. Έβγαλα το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στον Πολιχνίτο, ενώ ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Πρότυπο Λύκειο της Πάτρας. Στη συνέχεια, σπούδασα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, και τα τελευταία έτη του Πανεπιστημίου ασχολήθηκα με την χειρουργική και με την νεοεμφανιζόμενη τότε χειρουργική παχυσαρκίας. Η εκπαίδευσή μου στην Γενική Χειρουργική ολοκληρώθηκε σε δύο νοσοκομεία, στον Ευαγγελισμό και την Αγία Όλγα. Εκείνη την περίοδο άρχισε να κυριαρχεί η λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία έφερε μία καινούργια αντίληψη στις χειρουργικές παθήσεις. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική, η λαπαροσκοπική ελαχιστοποιούσε τον χρόνο νοσηλείας, επιτάχυνε την ανάρρωση των ασθενών και μείωνε στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο. Εξειδικεύτηκα στην λαπαροσκοπική χειρουργική σε όλες τις παθήσεις των χοληφόρων, παχέως εντέρου, σκωληκοειδίτιδα, κήλες και χειρουργική ογκολογία και έκανα μετεκπαίδευση στο Μπορντό της Γαλλίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Στη συνέχεια, δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολήθηκα με την χειρουργική της παχυσαρκίας που η αντιμετώπισή της εκείνη την περίοδο γινόταν με ανοιχτά χειρουργεία, π.χ. με κάθετη διαμερισματοποίηση. Έχοντας εμπειρία από την λαπαροσκοπική χειρουργική, μπόρεσα σταδιακά να εισάγω μία νέα αντίληψη στην χειρουργική της παχυσαρκίας, αρχικά με το γαστρικό bypass και στην συνέχεια με τον γαστρικό δακτύλιο.
…στο σήμερα
Εδώ και 13 χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με τη νοσογόνο παχυσαρκία, κάνοντας την αρχή με τη μέθοδο του γαστρικού bypass, που την εφάρμοσα σε πάνω από πεντακόσιους ασθενείς. Μία πολύ δύσκολη τεχνική, ριζική και αποτελεσματική όμως, που συνοδευόταν συχνά από προβλήματα. Αντιμετωπίζοντας τα, άρχισε να μου καλλιεργείται η σκέψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν υπήρχε λόγος να εφαρμόζεται σε κάθε περιστατικό νοσογόνου παχυσαρκίας και σκέφτηκα ότι θα ήταν εξίσου αποτελεσματική η αντιμετώπιση της πάθησης με το νεοεμφανιζόμενο τότε γαστρικό δακτύλιο, ο οποίος έχει μικρότερη νοσηρότητα από το γαστρικό bypass.
Πραγματικά, αρκετές φορές σκέφτομαι πως αν υπήρχε ο δακτύλιος τον καιρό που ζούσε ο πατέρας μου, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα παχυσαρκίας, που οδήγησε σε ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και υπνικής άπνοιας, θα τον είχε σώσει.
Για την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου εκπαιδεύτηκα επαρκώς στη Γαλλία, και με την επιστροφή μου στην Ελλάδα ασχολήθηκα αποκλειστικά με την συγκεκριμένη τεχνική.
Παρόλα τα προβλήματα της πρώτης περιόδου, η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς όσοι υπέφεραν από το υπερβολικό βάρος τους άρχισαν να πληροφορούνται ότι υπήρχε μία ιδανική μέθοδος που θα έλυνε το πρόβλημα τους, χωρίς να υιοθετούν πια ανορθόδοξους τρόπους απώλειας βάρους, όπως για παράδειγμα «μαγικά χάπια». Φρόντισα να ενημερώσω τον κόσμο για το γαστρικό δακτύλιο με κάθε τρόπο μέσω του Τύπου και ενημερωτικών εκδηλώσεων.
Η προσπάθειά μου απέδωσε καρπούς, αφού οι πάσχοντες απομακρύνθηκαν από τα ινστιτούτα αδυνατίσματος και απευθύνθηκαν στους χειρουργούς παχυσαρκίας ώστε να ενημερωθούν για την τεχνική, αλλά και σε διαιτολόγους – που μέχρι πρότινος εφάρμοζαν τις γνώσεις τους σε κέντρα αισθητικής – για να ακολουθήσουν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση.
Στη συνέχεια, το γαστρικό bypass άρχισε να εφαρμόζεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με λιγότερη νοσηρότητα και καλύτερα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη τεχνική ξεκίνησε να εκτελείται σε 2 φάσεις, πρώτα αφαιρώντας το θόλο από το στομάχι και στη συνέχεια με χολοπαγκρεατική παράκαμψη στο έντερο. Στην πορεία είδαμε ότι πολλοί ασθενείς δεν χρειαζόντουσαν τη χολοπαγκρεατική παράκαμψη, αφού είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα μόνο με την επέμβαση στο στομάχι.
Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη τεχνική στο στομάχι αυτονομήθηκε από το γαστρικό bypass και ονομάστηκε sleeve gastrectomy ή γαστρικό μανίκι.
Έτσι συνέχισα την εκπαίδευση μου και σ’ αυτή την τεχνική, η οποία μου ήταν οικεία λόγω του γαστρικού bypass και πιστεύω ότι έχει πολλά να προσφέρει σε ασθενείς που είτε αποτυγχάνουν από την εφαρμογή του γαστρικού δακτυλίου είτε είναι γλυκοεξαρτώμενοι και επομένως ακατάλληλοι για γαστρικό δακτύλιο. Συνολικά έχω πραγματοποιήσει περισσότερες από 15.000 επεμβάσεις παχυσαρκίας (ενδογαστρικό μπαλόνι, γαστρικό δακτύλιο, sleeve gastrectomy, κάθετη διαμερισματοποίηση, χολοπαγκρεατικό by-pass).
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησα στην ίδρυση οργανωμένων κέντρων για την αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας, όπως είναι το Doctors’ Hospital στην Αθήνα και η Medline στη Βουλγαρία.
Σωτήρης Γαβριήλ
Ζαλοκώστα 4, Σύνταγμα
Κινητό: 6932 240 6019 Τηλ: 210 3600413-5
Fax: 210 3600415
Email: sotiris@sgavriil.gr
http://www.sgavriil.gr/