Μέχρι τις 20 Μαΐου 2016 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσουν τη σχετική Κοινοτική Οδηγία που αφορά στους κανόνες που διέπουν την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σκοπός της Οδηγίας είναι η θέσπιση ρυθμίσεων σε μια σειρά παραμέτρων για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανονιστικό πλαίσιο.

Ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου υπέβαλε προτάσεις προς την αρμόδια διϋπουργική επιτροπή της χώρας μας, λίγες εβδομάδες πριν από την λήξη της διορίας για την ψήφιση της νομοθεσίας.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, το οποίο μέχρι σήμερα οι χώρες της Ε.Ε. το αντιμετωπίζουν με διαφορετικά κριτήρια, είναι το αν θα επιτρέπεται ή όχι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Κάποιες χώρες, αν και το άτμισμα δεν έχει ουσιαστικά καμία σχέση με το κάπνισμα όσον αφορά τόσο στις επιπτώσεις στην υγεία όσο και στην «επιβάρυνση» που προκαλεί στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον ατμιστή ή στον καπνιστή, θεωρούν ότι ο ατμός βλάπτει όσο… ο καπνός και επιβάλλουν τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τη χρήση του συμβατικού τσιγάρου.

Οι περισσότερες χώρες όμως, με γνώμονα τη λογική και τα επιστημονικά πορίσματα, επιλέγουν την ελεύθερη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους, θέτοντας συνήθως κάποιους περιορισμούς για τους χώρους π.χ. όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι.

Στην Ελλάδα μέχρι την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας δεν ισχύει κάποιος κανόνας και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν επιβάλλεται απαγόρευση στους δημόσιους χώρους. Το ίδιο μη καθορισμένο καθεστώς ισχύει και στη Ρουμανία και τη Μάλτα.

Σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μέχρι σήμερα ισχύουν τα παρακάτω:

Το άτμισμα επιτρέπεται ελεύθερα στους δημόσιους χώρους, με ορισμένους περιορισμούς:

Αγγλία – επιτρέπεται παντού

Ιρλανδία – επιτρέπεται παντού

Ισπανία – επιτρέπεται παντού

Ολλανδία – επιτρέπεται παντού

Ιταλία – επιτρέπεται παντού πλην των εκπαιδευτικών χώρων και συγκεκριμένων χώρων υγείας

Γαλλία – πλην εκπαιδευτικών χώρων και δημόσιων μέσων μεταφοράς, αν και προτείνεται η δημιουργία ειδικών χώρων

Εσθονία – (πλην εκπαιδευτικών χώρων)

Λουξεμβούργο – εκτός από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ στους χώρους εστίασης ισχύουν κάποιοι περιορισμοί

Το άτμισμα απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους στις εξής χώρες:

Ουγγαρία

Σλοβενία – επιτρέπεται σε προκαθορισμένους χώρους

Φινλανδία

Λετονία

Λιθουανία

Πορτογαλία

Πολωνία – επιτρέπεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους

Σλοβακία

Στη Δανία σε μέρη προσβάσιμα από το κοινό ο διαχειριστής ή ο εργοδότης τους θα πρέπει να καθορίσει τη δική του γραπτή πολιτική για το άτμισμα, ενώ σε εκπαιδευτικούς χώρους και στα ΜΜΜ απαγορεύεται.

Στη Γερμανία κάθε κρατίδιο αποφασίζει ξεχωριστά. Απαγορεύεται το άτμισμα στα τρένα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας και το αν θα συμπαραταχθεί με χώρες που έχουν διεξάγει μεγάλες έρευνες για το ζήτημα, όπως η Αγγλία η οποία μάλιστα έχει περιλάβει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις επίσημες ιατρικές συνταγογραφήσεις ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Πληροφορίες: ecigintelligence.com


Διαβάστε ακόμη: