Η ταπεινή σκόνη που μαζεύεται σε ένα τυπικό σπίτι, «φιλοξενεί» χιλιάδες βακτήρια και μύκητες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η ανάλυση της σκόνης μπορεί να αποκαλύψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τη γεωγραφική περιοχή της κατοικίας, το φύλο των ενοίκων του σπιτιού και ακόμη το κατά πόσο υπάρχει κατοικίδιο ζώο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νόα Φίρερ του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Proceedings of the Royal Society B” της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσαν δειγματοληπτικά δεδομένα για περίπου 1.200 σπίτια σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιέχει πάνω από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και περίπου 2.000 είδη μυκήτων. Οι μύκητες βοηθούν κυρίως για να προσδιορισθεί η τοποθεσία του νοικοκυριού, ενώ τα βακτήρια για τη ταυτότητα των ενοίκων (και των ζώων τους).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι μικροβιακές κοινότητες των νοικοκυριών μπορούν να πουν τη δική τους «ιστορία» για ένα σπίτι. «Κάθε μέρα περιβαλλόμαστε από ένα τεράστιο φάσμα μικροοργανισμών μέσα στα σπίτια μας, τους περισσότερους των οποίων δεν μπορούμε να τους δούμε. Ζούμε κυριολεκτικά μέσα σε ένα μικροβιακό ζωολογικό κήπο», δήλωσε ο Φίρερ.

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί τρυπώνουν στο σπίτι απ’ έξω, μέσω των ανοιχτών παραθύρων και πορτών ή τους κουβαλούν οι άνθρωποι στα ρούχα και στα παπούτσια τους. Τα σπίτια όπου μένουν μόνο άνδρες, έχουν διαφορετική μικροβιακή σύνθεση σε σχέση με εκείνα όπου συμβιώνουν άνδρες και γυναίκες. Ενώ σε όσα μένουν σκύλοι, οι μικροβιακές κοινότητες είναι διαφορετικές από τα σπίτια όπου ζουν γάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπαν οι ερευνητές, αν θέλει κανείς να αλλάξει το μικροβιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπνέει, απλούστατα θα πρέπει να μετακομίσει, να αλλάξει συγκάτοικο ή κατοικίδιο. Αν και μερικά μικρόβια είναι παθογόνα, τα περισσότερα είναι αβλαβή ή ακόμη και ωφέλιμα. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα μικρόβια», καθησύχασε ο δρ Φίρερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης