Μια πρωτότυπη επιστημονική έρευνα πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα εστίασε σε ένα είδος λίπους που έχουμε στο σώμα μας -το καφέ λίπος-, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι «φαιός λιπώδης ιστός».
Το καφέ λίπος επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει στους ενήλικες μόλις το 2009. Βρίσκεται κυρίως δεξιά και αριστερά από τον λαιμό μας, πάνω από την κλείδα, και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, και έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ερευνητής Ανδρέας Φλουρής δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, διότι προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του σωματικού βάρους. Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος στον άνθρωπο δημιουργεί προβλήματα υγείας και γι’ αυτό η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισής του είναι πολύ σημαντική.
Σε παγκόσμια κλίμακα, προσθέτει ο κ. Φλουρής, πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αυξήσουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τον μεταβολισμό ανθρώπων με υπερβολικό σωματικό βάρος. Μόλις το 2012 προτάθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Harvard ότι η άσκηση ίσως μπορεί να μετατρέψει το γνωστό μας λευκό λίπος σε καφέ, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους.
Η μελέτη που έγινε στα Τρίκαλα από τα προαναφερθέντα ιδρύματα εξέτασε τις συνέπειες διαφόρων ειδών άσκησης (π.χ. άσκηση αντοχής ή βάρη) στη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης. Στην έρευνα συμμετείχαν και οι υποψήφιοι διδάκτορες Angelica Valente και Πέτρος Ντίνας.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 46 κάτοικοι των Τρικάλων, οι οποίοι γυμνάστηκαν για δύο μήνες σε τρία γυμναστήρια της πόλης που ευγενικά παρείχαν τις εγκαταστάσεις τους αφιλοκερδώς για τη διεξαγωγή της μελέτης. Οι ερευνητές συνέλεξαν από τους εθελοντές πληθώρα στοιχείων για τον μεταβολισμό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τη φυσική κατάσταση και το λευκό και καφέ λίπος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η άσκηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση του μεταβολισμού, η οποία με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ λίπος.
Έτσι, η ερευνητική ομάδα του δρ Φλουρή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί της ιδιότητας του καφέ λίπους για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα άσκησης που θα στοχεύει στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Όπως εκτιμάται, αυτό θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση του μεταβολισμού και τη μείωση της παχυσαρκίας με σημαντικές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η ερευνητική ομάδα προτείνει επίσης μια σειρά από νέες μελλοντικές έρευνες που θα πρέπει να γίνουν για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.
«Πολλές από τις μελέτες μας έχουν δείξει ότι η συχνότητα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα να είμαστε, δυστυχώς, ανάμεσα στους πρωταθλητές πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας, ενώ η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει επίσης έως κάποιο βαθμό. Και οι δύο αυτοί παράγοντες (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κακή διατροφή) απορρέουν άμεσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι, ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τη σηματοδότηση αλλαγών που θα έχουν θετικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία» αναφέρει ο δρ Φλουρής.