Κατά περίπου 70 φορές περισσότερο μεταδοτικό, που μπορεί να μπορεί να αυξήσει τον δείκτη μεταδοτικότητας, το R, κατά 0,4, όχι όμως πιο θανατηφόρο, είναι το νέο στέλεχος του Covid που εντοπίστηκε στη Βρετανία, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη.
Μιλώντας ο κ. Τριανταφυλλίδης για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται, ενώ ακόμα κι αν σημειωθεί κι άλλη μετάλλαξη του νέου στελέχους στην πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού, η οποία προσδένεται στα κύτταρά μας, η νέα τεχνολογία MRNA βοηθάει, ώστε να δημιουργηθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα νέο εμβόλιο, γεγονός που αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Σε ό,τι αφορά τα τεστ, ο καθηγητής σημειώνει στο ethnos.gr ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα rapid tests να μην μπορούν να ιχνηλατήσουν το νέο στέλεχος και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η χρήση των μοριακών τεστ ή ακόμα και η χρήση άλλων πιο εξειδικευμένων τεστ, με αλληλούχιση όλου του γονιδιώματος (RNA) του κορωνοϊού για απρόσκοπτη παρακολούθηση της εξέλιξης (μεταλλάξεών) του.
«Υπάρχει προβληματισμός με αυτό το καινούριο στέλεχος, για το αν θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν πειράματα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επειδή ο ιός έχει σύστημα επιδιόρθωσης των βλαβών, μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα εμβόλια. Αλλά, ακόμη και εάν υπάρξει, με την τεχνολογία mRNA σύντομα θα μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο, όπως συμβαίνει στη γρίπη. Επίσης τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά από αυτά της γρίπης» τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.