Συνέντευξη : Θάνος Ξυδόπουλος
Φωτογραφίες : Nίκος Χριστοφάκης
Η φονική πανδημία συνεχίζει να κλυδωνίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας δίνει την προσωπική του μάχη μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το zougla.gr βρέθηκε στην πολυδύναμη ΜΕΘ του Μediterraneo Hospital και μίλησε με τη διευθύντρια της ΜΕΘ, παθολόγο, εντατικολόγο, κα. Μαρία Πετράκη για τα σύγχρονα μηχανήματα που μαζί με τους εξειδικευμένους γιατρούς σώζουν ζωές, η οποία με τη σειρά της στέλνει το δικό της μήνυμα ότι η μοναδική μας ασπίδα στον επιθετικό Covid-19 που δεν κάνει διακρίσεις είναι η πρόληψη, η τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα υγιεινής.
Σύμφωνα με την κα. Πετράκη, το ενιαίο συγκρότημα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η Μονάδα Αυξημένης Παρακολούθησης (Μ.Α.Π.) εκτείνεται σε ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο.
«Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αποτελείται από 7 κλίνες που μπορεί να καλύψουν την εντατική θεραπεία οποιουδήποτε ασθενούς. Μια πρωτοπορία του Mediterraneo Hospital είναι η δυνατότητα ψηφιακής μεταφοράς της εικόνας από τα απεικονιστικά εργαστήρια (PACS). Ειδικά για τους γιατρούς της ΜΕΘ αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την άμεση παροχή πληροφορίας και διάγνωσης αλλά και συγκριτικής εικόνας σε ειδικές εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες, αγγειογραφίες).
»Έχουμε μόνιμα εγκατεστημένο 1 μηχάνημα κλασικής αιμοκάθαρσης και 2 μηχανήματα συνεχούς αιμοδιήθησης, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα η νεφρική ανεπάρκεια που αναπτύσσει σημαντικό ποσοστό των βαρέως πασχόντων ασθενών. Επίσης είμαστε εξοπλισμένοι με σύγχρονα μηχανήματα (αναπνευστήρες, monitor παρακολούθησης ζωτικών σημείων, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, ενδοαορτική αντλία (IABP). Έτσι με αυτόν τον εξοπλισμό αντιμετωπίζουμε κάθε βαρέως πάσχοντα με προβλήματα καρδιολογικά, αναπνευστικά, νευρολογικά, με τραυματικές κακώσεις, με νεφρική ανεπάρκεια που χρήζει εντατικής φροντίδας και θεραπείας με ή χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής» αναφέρει στο zougla.gr.
Μονάδα Αυξημένης Παρακολούθησης (M.Α.Π.)
Η Μονάδα Αυξημένης Παρακολούθησης, δυναμικότητας 9 κλινών, υποστηρίζει ασθενείς που χρειάζονται εντατική ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση και παρακλίνιο monitor, ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, μετά από βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, με σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα, νευρολογικά ελλείμματα, όπως και τους ασθενείς της Μ.Ε.Θ. μετά την έξοδό τους από την κεντρική Μονάδα.
Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε δωμάτια μονόκλινα ή δίκλινα έχοντας συγχρόνως την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού της εντατικής θεραπείας με online σύνδεση με κεντρικό σταθμό και πλήρη ιατρονοσηλευτική ενασχόληση όλο το 24ωρο.
Δείτε τη συνέντευξη της Μαρίας Πετράκη στο zougla.gr:
Δείτε φωτογραφίες: