Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη βρήκε ότι το τσάι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία ενεργοποιώντας πρωτεΐνες διαύλου ιόντων στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι δύο φλαβονοειδείς ενώσεις, η γαλλική επικατεχίνη και γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3, που βρίσκονται στο τσάι, ενεργοποιούν έναν ειδικό τύπο πρωτεΐνης καναλιού ιόντων που ονομάζεται KCNQ5, που επιτρέπει στα ιόντα καλίου να διαχέονται από τα κύτταρα. Καθώς η πρωτεΐνη KCNQ5 βρίσκεται στον λείο μυ των αιμοφόρων αγγείων, η ενεργοποίησή της από τις κατεχίνες του τσαγιού προέβλεπε τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων -μια πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Επειδή το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού έχει υπέρταση και αυτή η πάθηση θεωρείται ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρη θνησιμότητα, οι προσεγγίσεις για τη θεραπεία της υπέρτασης έχουν τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της υγείας.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού μπορεί να μειώσει κάπως την αρτηριακή πίεση και οι κατεχίνες βρέθηκε ότι συμβάλλουν σ’ αυτό. Η αναγνώριση της πρωτεΐνης KCNQ5 ως νέου στόχου για τις υπερτασικές ιδιότητες των κατεχινών του τσαγιού μπορεί να διευκολύνει τη βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής χημείας.
Εκτός από τον ρόλο της στον έλεγχο του αγγειακού τόνου, η πρωτεΐνη KCNQ5 εκφράζεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, όπου ρυθμίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα και τη σηματοδότηση μεταξύ των νευρώνων.
Υπάρχουν παθογόνες παραλλαγές του γονιδίου KCNQ5 που προκαλούν επιληπτική εγκεφαλοπάθεια, μια αναπτυξιακή διαταραχή με συχνές επιληπτικές κρίσεις. Επειδή οι κατεχίνες μπορούν να διασχίσουν το αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου, η ανακάλυψη της ικανότητάς τους να ενεργοποιούν την πρωτεΐνη KCNQ5 υποδηλώνει έναν μελλοντικό μηχανισμό για τη διόρθωση των διαταραγμένων καναλιών KCNQ5.
Το τσάι παράγεται και καταναλώνεται για περισσότερα από 4.000 χρόνια με άνω των 2 δισεκατομμυρίων φλυτζανιών τσαγιού να πίνονται σήμερα κάθε μέρα παγκοσμίως. Τα τρία είδη τσαγιού που καταναλώνονται πιο συχνά (πράσινο, oolong και μαύρο) παράγονται όλα από τα φύλλα του αειθαλούς είδους Camellia sinensis. Οι διαφορές προκύπτουν από διαφορετικούς βαθμούς ζύμωσης κατά την παραγωγή του τσαγιού.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cellular Physiology and Biochemistry. Η ανακάλυψη έγινε από το εργαστήριο του Geoffrey Abbott, καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής της Ιατρικής Σχολής του UCI.