Το πράσινο τσάι, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν τις ευεργετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στον έλεχγο της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει και στην καλή υγεία του συκωτιού.

Τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου στις χώρες της Δύσης είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι 70% περίπου των περιπτώσεων σχετίζονται με τη διατροφή, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για το ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών στην πρόληψη του καρκίνου.

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, αλλά και μετάλλων, που είναι και πιο επιθετικές, και οι οποίες πιστεύεται ότι υποβοηθούν στην εμφάνιση ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αναφέρει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και άλλων βλαβερών λιπιδίων του αίματος, γνωστά ως τριγλυκερίδια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν και υψηλά επίπεδα HDL “καλής” χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer αναφέρει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει κατά 55-60% τον κίνδυνο για εμφάνιση γαστρίτιδαων, που θεωρούνται ότι προηγούνται πολλών περιστατικών καρκίνου όχι μόνον του στομάχου, αλλά και του συνόλου του γαστροπεπτικού συστήματος.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 100 επιστημονικές έρευνες που διερευνούν την θετική επίδραση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου. Βάσει των περισσοτέρων από αυτές επιβεβαιώνεται ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην προστασία και την προώθηση της υγείας, ειδικά απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αυτές που αναπτύσονται στο παχύ έντερο, το στομάχι, τον οισοφάγο, αλλά και στην χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες, το πράσινι τσάι συμβάλλει στην προστασία της χοληστερόλης από καταστροφικές οξειδωτικές αλλαγές, οι οποίες πιστεύεται ότι συμβάλουν στην προδιάθεση για δημιουργία αθηραιματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Άλλο όργανο του σώματος που φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα θετικά από τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι το συκώτι. Η λειτουργία του όποίου ελέγχεται συχνά με εξετάσεις αίματος, που καταμετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων.

Τα επίπεδα αυτών των ενζύμων είναι συνήθως αυξημένα σε περίπτωση ασθένειας στο συκώτι. Η ίδια έρευνα που αναφέρεται στη σχέση πράσινου τσαγιού και μειωμένης χοληστερόλης αποδεικνύει και ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ενζύμων στο συκώτι.

Τα Δραστικά Συστατικά του Πράσινου Τσαγιού είναι:

Φλαβονοειδή. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αντιγηραντική δράση, κατά του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.

Tανίνες & Κατεχίνες. Έχουν αντισηπτική, αντιοξειδωτική, αντιγηραντικήκαι αντιφλεγμονώδη δράση.

Bιταμίνη C. Προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, βρέθηκε ότι μία κούπα τσάι την ημέρα ισοδυναμεί με τρεις κούπες χυμό πορτοκαλιού.

Τεϊνη. Iσχυρή τονωτική δράση, μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος.
 
Θετικά αποτελέσματα για την προστασία και την προώθηση της υγείας της επιδερμίδας.
H κοσμετολογία το θεωρεί ένα από τα πιο δυνατά όπλα της φύσης στη μάχη με το χρόνο, καθώς έχει σπουδαίες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. To πράσινο τσάι είναι ιδανικό για ευαίσθητες ή κουρασμένες επιδερμίδες, στις οποίες προσφέρει άμεσα αποτελέσματα. Eπίσης, έχει τονωτικές και, εν τω βάθει, ενυδατικές ιδιότητες για την καθημερινή ενίσχυση της επιδερμίδας.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν να το εντάξουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και να δώσουμε μία ευκαιρία στη φύση να μας δείξει την αγάπη της.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός – πυρηνικός βιολόγος

Επικοινωνία: theogiannaros@in.gr  και στο τηλ. 210- 9340880