Η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί, καθώς επίσης στη μαύρη σοκολάτα και σε άλλες τροφές, φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που παίζει-ρόλο κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως έδειξαν πειράματα σε εθελοντές, η ρεσβερατρόλη σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συνεπώς μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ως ένα πρόσθετο «όπλο» εναντίον της μέχρι σήμερα ανίατης νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σκοτ Τέρνερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν επί ένα έτος 119 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο: η μία ομάδα έπαιρνε ένα γραμμάριο καθαρή συνθετική ρεσβερατρόλη σε μορφή χαπιού δύο φορές ημερησίως (μια ποσότητα ισοδύναμη με όση περιέχεται σε 1.000 μπουκάλια κόκκινο κρασί τη μέρα!), ενώ η άλλη λάμβανε ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο).

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν το εικονικό φάρμακο εμφάνισαν μείωση του βήτα αμυλοδειδούς στο αίμα τους, μια ένδειξη συχνή στην αρχή του Αλτσχάιμερ, που δείχνει ότι η «ύποπτη» πρωτεΐνη έφευγε από το αίμα και συγκεντρωνόταν στον εγκέφαλο των ασθενών. Αντίθετα, σε όσους είχαν πάρει τη συνθετική ρεσβερατρόλη (που δεν υπάρχει στο εμπόριο σε αυτήν τη μορφή υψηλής συμπύκνωσης, αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερες παρενέργειες στους ασθενείς πέρα από λίγη ναυτία ή διάρροια), το επίπεδο της πρωτεΐνης στο αίμα τους δεν μειώθηκε καθόλου, συνεπώς δεν υπήρχε κι ανάλογη συσσώρευση στον εγκέφαλό τους.

«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να συναγάγουμε από αυτή μόνο τη μελέτη πως η επίδραση της ρεσβερατρόλης είναι ωφέλιμη, φαίνεται όμως ότι η ουσία αυτή είναι σε θέση να ξεπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που είναι μια σημαντική παρατήρηση» δήλωσε ο Τέρνερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ακολουθήσει μεγαλύτερη μελέτη και, στο μεταξύ, επ’ ουδενί οι επιστήμονες δεν συστήνουν στους ανθρώπους να αρχίσουν να μεθούν με κόκκινο κρασί για να αυξήσουν τη ρεσβερατρόλη στο αίμα τους. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να πιει 1.000 μπουκάλια μέσα σε μία ημέρα;

Γενικότερα, η ρεσβερατρόλη έχει «διαφημιστεί» ως ουσία-πανάκεια κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του διαβήτη, των νευρολογικών κι άλλων προβλημάτων. Όμως, μέχρι στιγμής τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε πειραματόζωα, ενώ έχουν υπάρξει λίγες μόνο μελέτες σε ανθρώπους και αυτές σε μικρό δείγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης