Η επιστήμη στην υπηρεσία της απιστίας. Σύμφωνα με νέες έρευνες, η απιστία των ανδρών οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό σε γενετική παραλλαγή, η οποία επηρεάζει τη βασοπρεσίνη, ορμόνη άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική συμπεριφορά.

Οι άνδρες που έχουν αυτή τη γενετική παραλλαγή της συγκεκριμένης ορμόνης, δημιουργούν ασθενέστερες σχέσεις, αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα δέσμευσης, ενώ θεωρείται πως είναι και λιγότερο πιθανό να παντρευτούν.

Ο οργανισμός των ανθρώπων έχει τρεις διαφορετικούς τύπους της συγκεκριμένης ορμόνης. Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης χρησιμοποίησαν ως δείγμα 2.186 ζευγάρια. Κάνοντας ερωτήσεις στις συντρόφους των ανδρών, διαπίστωσαν ότι οι περισσότερο «άπιστοι» ήταν αυτοί που είχαν τον τύπο 334 του συγκεκριμένου γονιδίου.

Η βασοπρεσίνη συνδέεται άμεσα με την «ορμόνη του έρωτα», την οξυτοκίνη η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμπιστοσύνη και στο πόσο ταιριάζουν μεταξύ τους ένας άνδρας και μία γυναίκα και εκκρίνεται μετά το σεξ, το θηλασμό και τη γέννα.

Αυτό όμως που υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο άπιστος είναι κάποιος κάνοντας ένα τεστ DNA, αφού από μόνα τους τα γονίδια δεν μπορούν να προβλέψουν το πόσο μονογαμικός είναι κάποιος.