Το δέρμα μας ακούει! Αυτό υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες, καθώς, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Vancouver του Καναδά, διαπίστωσαν ότι οι πέρα από την όραση («διάβασμα» των χειλιών), ακόμα και οι αισθήσεις της αφής παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία της ακρόασης.

Οι επιστήμονες, αφότου έδεσαν τα μάτια των εθελοντών, σύγκριναν πώς ακούνε ήχους που συνοδεύονται κατά την ομιλία από ανεπαίσθητες πνοές αέρα (όπως «πα» ή «τα»), σε σχέση με ήχους της ομιλίας που δεν συνοδεύονται από τέτοιες μη ακουόμενες πνοές του αέρα (όπως οι ψιλοί ήχοι «μπα»ή «ντα»). Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έστελναν μικρά ρεύματα αέρα. Όταν φυσούσε αυτό το ανεπαίσθητο αεράκι, οι ακροατές συχνά άκουγαν λανθασμένα τους ψιλούς ήχους («μπα» και «ντα») ως «πα» και «τα», ενώ όσοι εθελοντές δεν μπερδεύονταν από το τεχνητό αεράκι, αλλά απλώς άκουγαν τις ομιλίες, δεν έκαναν τέτοια λάθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, χρησιμοποιούν πληροφορίες από την αίσθηση της αφής (από την ανεπαίσθητη πνοή του αέρα που συνοδεύει τους ήχους της ομιλίας), από κοινού με την ακοή και την όραση, για να ακούσουν μια ομιλία. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας, προκειμένου να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα αυτού που ακούει, προσλαμβάνει και συνδυάζει πληροφορίες από διαφορετικές αισθήσεις. Ήδη προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει το συναφές φαινόμενο της συναισθησίας, κατά το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους ήχους και ακούν το φως!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης