Μεγάλη ανησυχία δημιουργήθηκε πρόσφατα, καθώς έγινε γνωστό ότι γαλλικά εμφυτεύματα για την αύξηση στήθους, προγεμισμένα με γέλη σιλικόνης, που ενοχοποιήθηκαν για αυξημένες ρήξεις και προβλήματα, κυκλοφορούν και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα το πρόβλημα φαίνεται πως περιορίστηκε σε περίπου 40 περιπτώσεις γυναικών, αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός. Ευλόγως όμως δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και έσπειρε, ίσως αδικαιολόγητα, τον πανικό.
Στις 29 Μαρτίου του 2010, ο Γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε την κυκλοφορία εμφυτευμάτων στήθους, προγεμισμένων με γέλη σιλικόνης, της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP). Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα των αναφορών κατά το 2009 για αυξημένο αριθμό περιστατικών με ρήξη του περιβλήματος των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το προϊόν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις αρχές του 2009 μέχρι και τις 14-4-2010. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εισήχθησαν 474 τεμάχια στη χώρα μας και διατέθηκαν στην αγορά 105, σε 2 ιδιωτικές κλινικές, 5 ιατρούς και 4 ασθενείς. Τελικά, χρησιμοποιήθηκαν μόνον 80 τεμάχια (40 ζεύγη) για προσθετική εγχείρηση στήθους.
Όπως, πάντως, αναφέρει το ειδικό δελτίο Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, οι πλαστικοί χειρουργοί θα προσφέρουν τις επεμβάσεις αφαίρεσης των εμφυτευμάτων χωρίς αμοιβή.
«Με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΠΕΑΧ αποφάσισε ότι όλα τα μέλη της μπορούν να αφαιρέσουν τα ανωτέρω ενθέματα από τις ασθενείς χωρίς ιατρική αμοιβή. Όλες οι ασθενείς που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα ή ρήξη των ενθεμάτων θα πρέπει να αφαιρέσουν τα ενθέματα. Οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς τους και να παρακολουθούνται τακτικά. Συνιστάται ένα υπερηχογράφημα κάθε 6 μήνες καθώς και μαγνητική τομογραφία κάθε χρόνο. Εάν οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα και ρήξη επιθυμούν να αφαιρέσουν προληπτικά τα ενθέματα, μπορούν να το κάνουν χωρίς πανικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί. «Όσοι γιατροί χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο εμφύτευμα έπεσαν θύματα ενός καλού μάρκετινγκ, με μία τιμή που υποθέτω είναι φθηνότερη κατά 15-20%. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες που ανησυχούν είναι να προχωρήσουν στην ψηλάφηση του μαστού και να κοιτάξουν προσεκτικά για οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή και στο μέγεθος. Εάν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο, πρέπει να αναφερθεί άμεσα στον πλαστικό χειρουργό. Από εκεί και πέρα, θα κρίνει ο πλαστικός χειρουργός αν χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πέτρος Δαμηλάκος, πλαστικός χειρουργός με γραφείο στην Αθήνα.
«Το συγκεκριμένο εμφύτευμα το έχω συναντήσει, ήταν φθηνότερο, αλλά εγκεκριμένο. Όσες γυναίκες έχουν παρατηρήσει κάτι ύποπτο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και πάντα θα πρέπει να κάνουν και από ένα υπερηχογράφημα ανά εξάμηνο» εξηγεί με τη σειρά της η Μάρθα Καραολή, επίσης πλαστικός χειρουργός.
«Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες είναι να ρωτήσουν τον πλαστικό τους χειρουργό και να αναζητήσουν το ειδικό καρτελάκι με το lot number. Αν το προσθετικό είναι εγκεκριμένο από το FDA της Αμερικής, μπορούν να είναι σίγουρες ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Δασκαλάκης, πλαστικός χειρουργός στο Ηράκλειο της Κρήτης.
«Στο συγκεκριμένο εμφύτευμα, το πρόβλημα προέκυψε επειδή το ποσοστό ρήξης ήταν πάνω από 12-14%, ενώ κανονικά αυτό θα πρέπει να κυμαίνεται στο 1,5%. Πάντως ,ακόμα και αν υπάρξει ρήξη, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και να διοχετευτεί ενέσιμη σιλικόνη στη χειρότερη των περιπτώσεων θα παρουσιαστεί μία τοπική δυσμορφία. Και βέβαια, οι συγκεκριμένες γυναίκες θα πρέπει πάντα να κάνουν μία μαγνητική τομογραφία για να σιγουρεύονται ότι όλα πάνε καλά» συμπληρώνει ο κ. Δασκαλάκης.
Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από όλους τους ιατρούς των Τμημάτων Χειρουργικής, Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής των Μονάδων Υγείας να ενημερώσουν και να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες οδηγίες στις γυναίκες που έχουν τυχόν υποβληθεί σε επέμβαση αναδόμησης στήθους κατά το παρελθόν και κυρίως πριν από την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος. Επίσης, το υπουργείο αναζητεί τρόπο να αποζημιωθούν οι γυναίκες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα εμφυτεύματα για αποκατάσταση έπειτα από καρκίνο του μαστού και πρέπει τώρα να υποβληθούν σε νέα επέμβαση.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος