Ζήσης Ψάλλας
Η πρόσληψη αρκετής ποσότητας δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των DHA και EPA, από τον εγκέφαλο προκειμένου να μελετηθούν τα αποτελέσματα στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην κατάθλιψη – όπου φαίνεται πως βοηθούν – δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενώ υπάρχουν συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα λιπαρά οξέα, δεν φαίνεται ότι αυξάνουν πραγματικά το DHA ή το ΕΡΑ στον εγκέφαλο.
Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois, στο Σικάγο, αναφέρουν ότι η προσθήκη μιας λυσοφωσφολιπιδικής μορφής του EPA (LPC-EPA) στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ΕΡΑ στον εγκέφαλο κατά 100 φορές στα ποντίκια. Η ποσότητα του LPC-EPA στη διατροφή που απαιτείται για αυτή την αύξηση είναι μικρή για τα ποντίκια, λιγότερο από 1 mg την ημέρα. Το ανθρώπινο ισοδύναμο θα ανερχόταν το πολύ σε 250 mg την ημέρα. Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στο Journal of Lipid Research.
Το DHA είναι επικρατέστερο στον εγκέφαλο και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κατανάλωση ιχθυελαίων, είτε μέσω ψαριών είτε μέσω συμπληρωμάτων, αυξάνει τα επίπεδα DHA στον εγκέφαλο. Το ΕΡΑ βρίσκεται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο. Η ενίσχυση των επιπέδων του ΕΡΑ στον εγκέφαλο μέσω της κατανάλωσης ψαριών έχει αποδειχθεί δύσκολη, επειδή θα έπρεπε να προσληφθεί μεγάλη ποσότητα, 40-50 mg ημερησίως. Oι ερευνητές εξακολουθούν να μην έχουν μεγάλη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το EPA λειτουργεί για να μειώσει την κατάθλιψη και πόση ποσότητα χρειάζεται στον εγκέφαλο για να έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.
Αύξηση κατά 100 φορές
«Για να κάνετε δοκιμές και να καθορίσετε τη σωστή δοσολογία και το πώς λειτουργεί το EPA σε σχέση με την κατάθλιψη, πρέπει να έχετε έναν καλύτερο τρόπο να το εισάγετε στον εγκέφαλο κι επειδή πρέπει να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα δεν είναι πρακτικό, τουλάχιστον για ανθρώπινες δοκιμές», δήλωσε ο Papasani Subbaiah, καθηγητής βιοχημείας και μοριακής γενετικής στο University of Illinois.
Ο Subbaiah ανέφερε επίσης ότι το ΕΡΑ υπό μορφή λυσοφωσφολιπιδίου, σε αντίθεση με τον τύπο που υπάρχει στα συμπληρώματα ιχθυελαίου, δεν διαφεύγει της αποικοδόμησης από τα παγκρεατικά ένζυμα κι αυτό το καθιστούν ανίκανο να περάσει στον εγκέφαλο.
Το να παραχθεί το LPC-EPA δεν είναι δύσκολο και μπορεί να ενσωματωθεί σε σφαιρίδια ζωοτροφών με τα οποία ο Subbaiah τροφοδότησε τους εργαστηριακούς ποντικούς. Οι ποντικοί είχαν έως και 100 φορές περισσότερους ΕΡΑ στο μυαλό τους όταν έτρωγαν 1 mg την ημέρα LPC-EPA στη ζωοτροφή τους για 15 ημέρες σε σχέση με τα ποντίκια που κατανάλωναν απλό EPA. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν LPC-EPA είχαν επίσης δύο φορές περισσότερο DHA στον εγκεφάλους τους.