Σοκ προκαλούν τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις στατιστικές προσεγγίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και από τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ ) σχετικά με την αύξηση των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας.

Τα εν λόγω θα ανακοινωθούν επίσημα στο 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου.

Η μελέτη Ε.ΜΕ.ΝΟ. σημειώνεται, πως πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων που ζουν στην Ελλάδα. Από τα συνολικά, 5.967 άτομα τα οποία και συμμετείχαν, στα 5.843 άτομα, ποσοστό 97,7% , ήταν γνωστή η πληροφορία για το αν είχαν διαγνωσμένο διαβήτη.
 
Οι εργαστηριακές εξετάσεις για 504 από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, δείχνουν ότι το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Με βάση τα στοιχεία τα συγκεκριμένα στοιχεία ο συνολικός επιπολασμός του διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό, εκτιμάται στο 10% στον ενήλικο πληθυσμό.

Σημειώνεται, πως τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, προσδιόριζαν τους διαβητικούς στο 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες), ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό 3% – 4 % του πληθυσμού το οποίο δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ποιο είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας;

Ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα, έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και, πως ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Παράλληλα, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης