Ζήσης Ψάλλας
Ένα ζεστό ρόφημα με μέλι μπορεί να κάνει καλό σε κάποιον που ταλαιπωρείται από βήχα ή πονόλαιμο, ανέφεραν πρόσφατα ιατρικές αρχές στη Βρετανία. Αντίθετα, δεν προτείνονται τα αντιβιοτικά.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας (NICE) και της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) ανακοινώθηκαν ύστερα από εξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του οξέος βήχα λόγω των λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού (λοιμώξεις των αεραγωγών). Η οδηγία ισχύει για ενήλικες και παιδιά άνω των 5 ετών – το μέλι δεν είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.
Το NICE και το PHE βασίστηκαν σε στοιχεία τριών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, οι οποίες εξέτασαν τη χρήση μελιού σε παιδιά και νέους. Τα παιδιά που έλαβαν μέλι είχαν λιγότερο σοβαρό βήχα σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν. Πάντως, η ποιότητα των στοιχείων δεν κρίθηκε υψηλή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν καταφέρνουν να σταματήσουν τον βήχα, ο οποίος, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, χρειάζεται 2 με 3 βδομάδες για να περάσει από μόνος του. Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Ωστόσο, οι πιο έντονοι βήχες προκαλούνται από ιούς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Ακόμη κι αν ένα άτομο έχει βακτηριακή λοίμωξη, μερικές φορές μπορεί να περάσει χωρίς να χρειάζεται αντιβιοτικά.
Στις νέες συστάσεις, πάντως, υπογραμμίζεται πως τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητα όταν ο ασθενής πάσχει από χρόνιες παθήσεις ή έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το μέλι δεν συνιστάται σε παιδιά κάτω του ενός χρόνου γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να περιέχει βακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση.
Μπορείτε να αναμείξετε μέλι με λεμόνι στο σπίτι:
-πιέστε μισό λεμόνι σε μια κούπα με ζεστό νερό
-προσθέστε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
-πιείτε το ποτό όσο είναι ακόμα ζεστό (αλλά μη δίνετε ζεστά ποτά σε μικρά παιδιά).