Ζήσης Ψάλλας
Οι επιστήμονες έδειξαν σε μια νέα μελέτη ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον καρκίνο.
Το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τον καρκίνου αλλά τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν τρόπους να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό για να ξεφύγουν. Οι αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού (immune checkpoint inhibitors) είναι φάρμακα που “απελευθερώνουν τα φρένα” του ανοσοποιητικού συστήματος για να ξεκινήσει μια αποτελεσματική επίθεση κατά του καρκίνου.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα κοκτέιλ από 11 βακτηριακά στελέχη που ενεργοποίησαν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβράδυναν την ανάπτυξη μελανώματος σε ποντίκια
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου ωστόσο αυτά τα φάρμακα δεν λειτουργούν για όλους και συχνά συνδέονται με σημαντικές παρενέργειες. Η ικανότητα διαστρωμάτωσης των ασθενών με βάση την πιθανή απόκριση στους αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού θα μπορούσε να εξατομικεύσει τη θεραπεία κατά του καρκίνου.
Οι προσπάθειες κατανόησης της ρύθμισης της αντικαρκινικής ανοσίας (όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά έναν όγκο) δείχνουν τη σημασία των βακτηρίων του εντέρου. Ωστόσο, ο υποκείμενος μοριακός μηχανισμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφής.
Τα βακτήρια
Τώρα, μια παγκόσμια συνεργασία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40 επιστήμονες και τρία νοσοκομεία, με επικεφαλής ερευνητές από το Sanford Burnham Prebys, έδειξε αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον καρκίνο.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα κοκτέιλ από 11 βακτηριακά στελέχη που ενεργοποίησαν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβράδυναν την ανάπτυξη μελανώματος σε ποντίκια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
«Οι ανοσοθεραπείες έχουν επεκτείνει τις ζωές πολλών καρκινοπαθών, όμως τα απίστευτα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου Μελετώντας τους μηχανισμούς της θεραπείας μπορούμε τελικά να επεκτείνουμε τον αριθμό των ανθρώπων που επωφελούνται από την ανοσοθεραπεία» είπε ο Thomas Gajewski, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.
Αν και οι ανοσοθεραπείες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, το μεταστατικό μελάνωμα παραμένει η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται οι αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού σε μια συνδυασμένη θεραπεία ωφελούν μόνο τους μισούς ασθενείς και αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοάνοσες παρενέργειες και περιορισμένη αντοχή (το χρονικό διάστημα που ο ασθενής ανταποκρίνεται στη θεραπεία).